”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

”Euroopan tupakka kiittää …”

Edelleen viileähköä, mutta kuitenkin aurinkoista ja lämpimämpää kuin eilen.

Burmassa juntta päästää viimein aputyöntekijöitä maahan, kun naapurimaat lähettävät niitä. Hyvä kun edes niin, mutta kuinkahan monta kymmentätuhatta ihmistä on jo ehtinyt kuolla juntan vitkutteluun, joka kesti yli 2 viikkoa. YK:n hätäapueksperttejä ei kuitenkaan ilmeisesti edelleenkään päästetä maahan. YK-asiantuntijat arvioivat hädänalaisia olevan noin 2,4 miljoonaa. Yli sadantuhannen arvioidaan kuolleen.

Istunnossa äänestettiin muun muassa tasa-arvon edistymistä EU:ssa koskevasta raportista. Tässä äänestyksessä konservatiiviryhmä EPP vastusti muun muassa sitä, että EU:n jäsenmailla tulisi olla kattava syrjinnän vastainen politiikka. Ylipäänsä EPP ehdotti aika monen kohdan pyyhkimistä yli raportista, mutta he hävisivät (eli me voitimme) kaikki nämä äänestykset.

Yksi äänestyksistä, jonka hävisimme, koski tupakan tuotannon tukiaisia. Yksi EU:n politiikan epäjohdonmukaisuuksistahan on, että toisaalta halutaan terveyssyistä vähentää tupakan polttoa, mutta toisaalta kuitenkin tuetaan tupakan viljelyä. Vihreä ryhmä äänesti raporttia vastaan, mutta enemmistö kannatti sitä.

Syömään mennessäni kuulin erään miehen sanovan toiselle: ” Thank you very much! All European tobacco thanks you.” Siinä ilmeisesti tupakkateollisuuden lobbari kiitteli asianomaista raportööriä.

Öljyn hinta lähentelee jo 130 dollaria barrelilta, futuurien 140 taalaa. Teksasilainen öljymiljardööri T. Boone Pickens, jonka nimi jäi mieleeni, kun luin hänen investoivan massiivisesti tuulivoimaan, ennusti että tänä vuonna öljyn hinta nousisi 150 dollariin barrelilta. Vihreät sanoivat jo yli kymmenen vuotta sitten, että bensan ja muun öljyn verotusta kannattaisi nostaa, jotta ihmiset hankkisivat bensapihimpiä autoja ja energiatehokkaampia koteja ja kulkisivat enemmän julkisilla. Nyt öljyn hinnannousu pakottaa tähän samaan. Mutta jos nämä samat kulutusmuutokset olisi saatu aikaan energiaveroilla, tulot olisivat tulleet valtiolle ja niillä olisi voitu tehdä kaikkea sitä, mitä verorahoilla tehdään, kuten koulutuksen, sairaanhoidon ja päiväkotien laadun parantamista. Nyt hinnannousu valuu vain ja ainoastaan öljysheikeille. No, Kiina toimii vielä tyhmemmin kuin 1990-luvun suomalaisten päättäjien enemmistö. Kiina sponsoroi bensan hintaa valtion rahoilla. Tällä tavoin Kiina vain kiihdyttää öljyn kysynnän kasvuaja maailmanmarkkinahinnan nousua.

Brysselissä on eilen pidetty kansainvälistä hiilidioksidikauppaa koskeva seminaari. Siellä sekä EU:n komission edustaja Jos Delbeke että USA:n ympäristöministeriön edustajat arvioivat, että muodostumassa on kansainvälinen hiilidioksidikauppa, jossa eri maiden hiilidioksidipäästökauppajärjestelmät tullaan yhdistämään kahdenvälisillä sopimuksilla. Jotta tämä voisi tapahtua, tarvitaan kuitenkin kansainväliset sopimukset päästöjen seuraamisesta ja raportoinnista.

Suomen vaalirahoituskohu paisuu. Olen tosi iloinen siitä, että Suomen vaalirahoituksesta viimeinkin puhutaan. Tänään on paljastettu, että joukko poliitikkoja, jotka ovat saaneet vaalirahaa Kehittyvien Maakuntien Suomi ry:ltä, on hakenut pari päivää vaalien jälkeen vuorineuvoksen arvonimeä Kyösti Kakkoselle. Tämä on Tokmanni Oy:n toimitusjohtaja ja kyseisen yhdistyksen keskeinen rahoittaja. Tosi paksua!

Tosin vuorineuvoksen titteli on yhteiskunnan kannalta sangen vähämerkityksinen tapa kiittää vaalirahan antajaa. Paljon mieluummin haluaisin tietää, ketkä toukokuussa 2002 ydinvoiman puolesta äänestäneistä kansanedustajista olivat edellisissä eduskuntavaaleissa saaneet rahaa TVO:lta ja muilta ydinvoimaa ajavilta tahoilta (kuten paperiteollisuudelta, metallisulatoilta ja muutamilta ammattiliitoilta, esimerkiksi SAK-laiselta Metalliliitolta). Haluaisin tietää myös myöhempien vuosien eduskunta- ja europarlamenttivaaleissa ydinvoimatahoilta tulleen vaalituen. Mutta asia on piilossa ja pysyneekin.

Svenska Dagbladet kertoo, että pukit on päästetty kaalimaan vartijoiksi EU:n ravitsemussuositusten valmistelussa. Asiaa valmistelemaan on pantu elintarviketeollisuuden lobbarien sponsoroima Eurreca-verkosto. Sama taho esimerkiksi kyseenalaisti WHO:n suosituksen, jonka mukaan sokerin syöntiä pitäisi vähentää. Taustalta löytyvät esimerkiksi Coca Cola ja muita elintarvikejättifirmoja.