”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

”Euroopan Obama” Saksan vihreissä

Saksan vihreät ovat puolueen valinneet puoluejohtajaksi Cem Özdemirin, turkkilaisten siirtolaisten pojan. USA:n presidentinvaalin jälkeen on kyselty, kuka olisi ”Euroopan Obamaa”. Tässä olisi yksi hyvä ehdokas, sanon minä. Meppikollega Cem on hyvä valinta puheenjohtajaksi.

Illansuussa oli ensimmäinen trilogi eli europarlamentin, EU:n ministerineuvoston ja komission neuvottelu päästökaupan ulkopuolelle jäävien päästöjen vähentämisestä, eli asiasta jonka raportööri olen parlamentissa. Se kesti melkein iltayhteentoista.

Poimintoja uutisvirrasta:

Viime viikolla Europarlamentissa on perustettu poliittisten ryhmien välinen työryhmä uudistamaan parlamentissa tapahtuvaa lobbausta koskevia sääntöjä. Siihen otettiin edustajat vain kolmesta suurimmasta poliittisesta ryhmästä. Vihreiden mielestä tämä on skandaali. Niin onkin, juuri nämä kolme suurinta poliittista ryhmää (konservatiivit, demarit ja liberaalit, joista viimeksi mainitussa ovat mukana myös Suomen keskustalaiset) ovat myös parlamentin ”lobatuimmat” ryhmät. Uudistuksen, jonka tavoitteena on olevinaan avoimuuden lisääminen, valmistelee siis suljettu pikku klikki.

EU:n komissio ehdottaa rakennusdirektiivin uudistusta siten, että rakennusten energiatehokkuutta parannettaisiin merkittävästi. Komissio ehdottaa myös energiamerkintöjen, ”energianuolien” ulottamista uusiin tuoteryhmiin. Nythän niitä on esimerkiksi jääkaapeissa ja pakastimissa, liesissä, pesukoneissa, mutta ei esimerkiksi telkkareissa. Komissio ehdottaa myös energiatehokkuuden vähimmäiskriteereitä valtioiden ja kuntien hankinnoille. Komissio arvioi, että kun nämä toimenpiteet toteutetaan, pelkästään liikerakennusten jäähdytykseen ja lämmitykseen sekä ikkunoihin liittyvät toimet vähentävät vuotuisia hiilidioksidipäästöjä 80 miljoonaa tonnia vuoteen 2020 mennessä.

Britannian Royal Commission, joka on sikäläinen tiedeviranomainen, on julkaissut varoittavan raportin nanotekniikasta. Raportissa sanotaan että nanomateriaalit, joita jo on tuotteissa, tulevat tappamaan ihmisiä, aivan samaan tapaan kuin asbesti on tehnyt. Asiantuntijaraportti varoittaa, että nanomateriaalien terveysvaikutukset tulevat esiin viiveellä ja sitä ennen nanomateriaalit ehtivät levitä laajalle myös ympäristöön. Esimerkiksi aurinkovoiteiden sisältämä titaanidioksidi on useissa voiteissa nanomuodossa. Japanissa on vaatteita, jotka värjätty nanomateriaaleilla. Lontoossa St Pancrasin rautatieaseman ikkunat on käsitelty likaa hylkiviksi nanomateriaalilla. Tällä hetkellä tiettävästi kaikkiaan 600 tuotteessa on nanomateriaaleja, eli siis hiukkasia joiden koko on nanometrin suuruusluokkaa, eli siis millimetrin miljoonasosan hujakoilla.

IIGCC eli Investors Group on Climate Change, eli joukko institutionaalisia sijoittajia on julkaissut ilmastojulkilausuman. Siinä tuetaan IPCC:n linjan mukaisia globaaleja päästövähennyksiä, joka tarkoittaa teollisuusmaille 25-40 % vähennystä vuoteen 2020 mennessä ja vuoteen 2050 mennessä 80-95 % vähennystä, verrattuna vuoden 1990 tasoon. Keinoina sijoittajat kannattavat muun muassa päästökauppaa. Näiden sijoittajien yhteenlaskettujen sijoitussalkkujen arvo on yli 4 biljoonaa (miljoonaa miljoonaa) euroa.