”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Euroopan aktiivisuudella vauhtia Meksikon murhatutkimuksiin

Matkustan saksalainen kollegani Ska Kellerin kanssa jälleen Meksikoon vauhdittamaan yli vuosi sitten tapahtuneen kahden ihmisoikeusaktiivin murhan selvittämistä. Samalla keskustelemme Oaxacan osavaltion ihmisoikeustilanteesta ja erityisesti alkuperäiskansojen asemasta paikallisten viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen kanssa.

Matka liittyy huhtikuussa 2010 suomalaisen Jyri Jaakkolan murhaan lähellä San Juan Copalan kylää. Jaakkola oli avustussaattueessa, jossa oli mukana ihmisoikeusaktiiveja useista maista. Saattue oli matkalla San Juan Copalan kylään, jota oli edellisestä loppusyksystä alkaen piirittänyt Oaxacan silloista kuvernööriä lähellä oleva puolisotilaallinen Ubisort-ryhmä. Ihmisoikeusaktiivien tavoitteena oli auttaa rauhanomaisen ratkaisun syntymistä tilanteeseen. Avustussaattue joutui tulituksen kohteeksi ja Jaakkolan lisäksi meksikolainen Beatriz Cariño sai surmansa. 

Meksikon  presidentti Calderónin ja liittovaltion hallituksen lupauksista huolimatta  ketään ei ole vielä asetettu syytteeseen Jaakkolan ja Cariñon murhista, vaikka aikaa on kulunut jo yli vuosi ja neljä kuukautta.

Ubisort-ryhmän johtaja Rufino Juárez pidätettiin viime toukokuussa, mutta muiden rikosten perusteella. Pidätys tapahtui juuri ennen kuin Heidi Hautalan johtaman EU-parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan delegaatio matkusti Meksikoon ja Oaxacaan.

Meksikon hallituksen ja Oaxacan osavaltion edustajat ovat luvanneet tehdä voitavansa syyllisten saattamiseksi oikeuteen. Samat lupaukset on esitetty Jyri Jaakkolan omaisille, Suomen hallitukselle ja EU:n edustajille, mutta edistys on luvattoman hidasta.

Murhan selvittämisen ei luulisi olevan vaikeaa, kun on yleisesti tiedossa, että aseistettu Ubisort-ryhmä oli kuukausien ajan piirittänyt San Juan Copalan kylää, jonne johtavalla tiellä murhat tapahtuivat. Ei voi välttyä ajatukselta, että tutkintaa hidastaa tahdon puute ja se, että Ubisort-ryhmällä on läheiset suhteet Oaxacan entiseen pitkäaikaiseen valtapuolueeseen ja sitä edustaneeseen kuvernööriin. Jokainen edistysaskel tämän murhan tutkinnassa onkin tapahtunut, kun Euroopasta käsin on oltu asiassa aktiivisia.

Avainkysymys sen kannalta, saadaanko Jyri Jaakkolan ja Beatriz Cariñon murhaajat oikeuteen tuomiolle on se, uskaltavatko keskeiset todistajat puhua. Se taas riippuu siitä, järjestävätkö Meksikon heille suojelun, jotta he eivät joudu antamaan todistustaan henkensä kaupalla. Meksikon viranomaiset ovat jo viime vuonna luvanneet järjestää avaintodistajien suojelun, mutta sitä ei ole vieläkään tapahtunut.
 
Tapaamme Ska Kellerin kanssa Oaxacassa nykyisen, viime heinäkuussa valitun kuvernöörin ja muita osavaltioviranomaisia sekä ihmisoikeusjärjestöjen ja alkuperäiskansallisuuksien edustajia. Meksiko Cityssä keskustelemme liittohallituksen viranomaisten kanssa. 
 
Kyse ei ole pelkästään Jyri Jaakkolasta ja Beatriz Cariñosta. Koko Meksikon pahimpia ongelmia on se, että murhia tehdään todella paljon ja reippaasti yli 90 prosenttia murhista jätetään selvittämättä. Siksi asialla on paljon laajempaa merkitystä, jos tämä murha saadaan selvitettyä ja syylliset tuomittua.