”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

EU:n lepsuilu varjostaa ilmastokonferenssia Poznanissa

Seison ilmastokonferenssin ministeriosuuden avajaisistunnossa. Mepeille on ehkä jossain istumapaikkojakin, mutta en tiedä, missä. Guyanan presidentti puhuu juuri ja kertoo että aikoinaan kun Kioto hyväksyttiin, hän oli maansa valtiovaraiministeri eikä kiinnittänyt siihen mitään huomiota. Hän on tajunnut sen virheeki, eikä hän aio toistaa tätä virhettä, koska on kyse yhteiskuntien olemassaolosta.

Itse tässä konferenssissa ei ole vielä tapahtunut isoja asioita. Minun on vaikea keskittyä konferenssiin, jossa olen ollut paikalla tiistai-iltapäivästä asti, koska viime hetken väännöt EUn ilmastopaketista ovat vielä auki. Tänään kokoontuu EU-huippukokous, joka sattaa entisestään huonontaa niitä kohtia, joista ei ole saatu aikaan sopua europarlamentin ja ministerineuvoston välillä.

Havahdun kun Guyanan presidentti sanoo, että jos EU lähettää signaalin, että ilmastonsuojelu on mahdollista vain kun olemme hyvissä varoissa, mitä Intia ja muut kehitysmaat tästä päättelevät? Hän saa aplodit. Korokkeella istuu myös Ruotsin pääministeri Reinfeld. Ruotsi on yksi ongelmamaista EU:n ilmastopakettineuvotteluissa.

Miksi Ruotsi on ongelma? Maa haluaa nostaa niin sanotun CDMn osuutta EU-maiden päästövähennyksistä.

Mitä CDM on? Se tarkoittaa, että oman maan päästövähennykset voi korvata rahoittamalla investointeja kehitysmaissa. Sen sijaan että esimerkiksi investoi joukkoliikenteen ja raideliikenteen kehittämiseen ja luo edistää porkkanoilla talojen energiaremontteja omassa maassa, avustaa vaikkapa aurinkopaneelien asetamista johonkin kehitysmaahan. Tiettyyn rajaan asti tämä on ok, jos se vain täydentää päästövähennyksiä omassa maassa. Mutta jos maa kuittaa valtaosan päästövähennyksistään muilta mailta ostetuila päästövähennystodistuksilta, se ei ole oikein.

Tiistaina kun matkustin Poznaniin, luin päivän Guardianista brittien johtaviin ilmastotutkijoihin kuuluvan professori Kevin Anderssonin tutkimuksista. Esitellessään niitä äskettäin tieteellisessä konferenssissa Andersson oli sanunut, että tutkijana hän toivoo kaikkien sanovan että onpa hyvin tehty tutkimus. Mutta ihmisenä hän toivoo, että joku löytää tutkimuksesta virheen.

Miksi Andersson toivoo että hänen tutkimuksestaan löytyy virhe? Siksi, että hän on vetänyt yhteen useiden tutkijoiden viimeaikaisia tuloksia eri aloilta ja päätynyt siihen, että olemme tiellä, joka melkein väistämättä johtaa maapallon lämpenemiseen 4 asteella. Ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on vuoden 2000 jälkeen noussut IPCC:n pessimistisimpiäkin ennusteita enemmän, samoin globaalit päästöt. Edes 4 asteen lämpenemisrajan pitäminen edellyttäisi hyvin reippaita päästövähennyksiä.

4 asteen lämpeneminen tarkoittaisi muun muassa vesipulaa yli 3 miljardille ihmiselle, eli toisin sanoen valtavien pakolaisvirtojen hullunmyllyä. Se johtaisi myös väistämättä Grönlannin sulamiseen ja merenpinnan nousuun 7 metrillä, ja melko varmasti myös Länsi-Antarktiksen jäähyllyn sulamiseen, mistä tulisi vielä 5 metriä lisää.

Kun tutkijilta tulevat viestit muuttuvat yhä hälyttävimmiksi, tuntuu aivan surrealistiselta, että maailman rikkaimpiin alueisiin kuuluva EU haluaa ulkoistaa yli puolet päästövähennyksistään muihin maihin. Tuntuu aivan absurdilta, että hallitusten halu ilmastonsuojeluun rapisee finanssikriisin myötä. Finanssikriisit tulevat ja menevät. Mutta ilmastonmuutos ei mene ohi, se pahenee. Jossain vaiheessa se voi panna yhteiskunnat niin sekaisin, että pankit, osakkeet, firmat ja raha lakkaavat olemasta.

Reinfeld puhuu juuri siitä, että ilmastonmuutos etenee ennusteita nopeammin, sitä pitää vastustaa älykkäällä tavalla. Joopa joo.

Eilen meppidelegaatio tapasi muun muassa IEAn eli kansainvälisen energiajärjestön johtajan, herra Tanakan. IEA julkaisi kesäkuussa ”sinisen skenaarion” siitä, millaisilla keinoilla ilmastonmuutos saadaan pysymään alle 2 asteen alalpuolella. IEAn mukaan tähän tarvittaisiin noin biljoonan (miljoona miljoonaa, eli tuhat miljardia) edestä investointeja maailmassa joka vuosi vuoteen 2050 asti. Näin globaalit hiilidioksidipäästöt voitaisiin puolittaa vuoteen 2050.

Kysyin Tanakalta, pitääkö hän mahdollisena ”sinisen skenaarion” toteuttamista. Hän sanoi, että nuo biljoonan investoinnit tarkoittavat suurelta osalta pääasiassa investointien uudelleensuuntaamista. Se on mahdollista, mutta se edellyttää ”hyvin voimakasta poliittista johtajuutta”.

Juuri tuo johtajuus näyttää nyt olevan hakusessa.

Käytin hyväkseni sitä tilaisuutta että paikalla on paljon ministereitä ja kävin puhumassa heille ”oman raporttini” eli päästökaupan ulkopuolisten päästövähennysten auki olevista asioista.

Poistuttuani täysistuntosalista, tapasin käytävällä entisen kansalaisjärjestöaktiivin, joka nyt työskentelee eräässä edistyksellisten firmojen perustamassa säätiössä. Hän oli juuri tavannut senaattori John Kerryn ja oli innoissaan tämän kertomasta. Kerryn mukaan Obaman ilmastonsuojelusuunnitelmat ovat vielä kunnianhimoisempia kuin se mitä Obama etukäteen lupasi.

Toivottavasti se on totta! Ja toivottavasti se puhaltaa ryhtiä myös EU:hun.

Iltapäivällä Suomen Yleisradiolta tuli tekstiviestiuutinen: Tuuliturbiinien kokoonpanotehdas tuo Haminaan satoja uusia työpaikkoja. Winwind-yhtiö työllistää aluksi 240 ja vuoteen 2011 mennessä jopa 400 työntekijää.

Tämä on ensimmäinen myönteinen työllisyysuutinen kuukausiin. Paperitehtaat, Nokia, ja vaikka ketkä ovat ilmoittaneet tehtaiden sulkemisesta ja työntekijöiden vähentämisestä. Mutta tuulivoimatekniikan markkinat vetävät ja vienti kasvaa ….