”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

EU:n ilmastopolitiikka

Luennoin Helsingin yliopistossa EU:n ilmastopolitiikasta Pekka Haaviston vetämällä kansainvälisen ympäristöpolitiikan kurssilla. Olipa mukavaa puhua skarpeille nuorille ihmisille.

Matkustin Brysseliin kaksi laukkua täynnä ruokia, koska olen kutsunut lähimpiä työtovereita pikkujouluillalliselle tiistaina. En ollut punninnut laukkuja kotona, jännitin, joudunko maksamaan laukuista ylihintaa. Varmuuden vuoksi otin yhden lantun (josta tulee lanttulaatikkoa) käsimatkatavaraan eli selkäreppuun. Turvatarkastuksessa virkailija avasi reppuni, mutta rauhoittui nähtyään lantun. Ilmeisesti hän tuli siihen tulokseen, ettei lanttu ole nestettä.

Useampikin lehti, muun muassa Financial Times, kommentoi pääkirjoituksessaan Australian vaalia ja sanoi, että maan ilmastopolitiikka muuttuu. Niin muuttuu, mutta on ensimmäinen kerta, kun olen huomannut ilmastopolitiikan mainittavan pääkirjoitusten analyyseissä jonkin maan vaaleista. Ainakin Guardian luonnehti Australian vaaleja maailman ensimmäisiksi ilmastovaaleiksi. Australiassahan kuivuus on tappanut puita ja peltoja, ja jopa jokia.

USA:ssa Bush on tavannut Al Goren. Virallinen aihe oli onnittelu rauhan Nobelin johdosta. Gore ja Bush eivät kumpikaan referoineet lehdistölle keskustelujen sisältöä. Sen ymmärtää. Ja voin kuvitella, että keskustelu on ollut hyödyllinen.

Britanniassa 18 isoa yritystä on julkaissut raportin, jossa puhutaan uusien ilmastoystävällisten palvelujen ja tuotteiden tarjoamisesta kuluttajille. ”Hiilen pitää olla osa bisneksen DNA:ta”, Britannian teollisuusliiton edustaja oli sanonut. Niinpä. Suomessa taas SOK ja Kesko ovat kaikessa hiljaisuudessa ostaneet Fennovoiman osakkeita ja pönkittävät tällä tapaa ydinvoiman asemia, ja samalla pelaavat uusiutuvaa energiaa vastaan. Britanniassa ympäristöministeri on käynnistänyt kauppaketjujen kanssa keskustelut kertakäyttöisistä muovikasseista luopumisesta.

Brittiläinen avustusjärjestö Oxfam on julkaissut raportin, jonka mukaan säähän liittyvät katastrofit maailmassa ovat nelinkertaistuneet viimeisten 20 vuoden aikana.