”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

EU-parlamentti tiukensi meppien sääntöjä

Parlamentti hyväksyi tänään uudet tiukemmat säännöt meppien toiminnalle. Tarkoitus on ennen muuta siistiä meppien ja lobbarien suhteita.

 

Uudistus tuli tosi tarpeeseen. Vihreät ovat vaatineet näitä uudistuksia jo vuosia sitten. Viime kaudellahan oli esillä lobbausta koskevien sääntöjen tiukentaminen, mutta silloin tulokset jäivät aika laihoiksi.

 

Valitettavasti tarvittiin skandaali ennen kuin parlamentin enemmistön tahtoa rupesi löytymään.

 

Viime maaliskuussa Sunday Times paljasti, että kolme meppiä oli suostunut rahakorvausta vastaan tekemään pankkien talletusvakuuksien tiukentamista koskevaan lakiehdotukseen pankkilobbarien kirjoittamia muutoksia. Salaa videoidussa tapaamisessa pankkien lobbarina esiintyneet toimittajat tarjosivat näille mepeille peräti satatuhatta euroa vuodessa siitä, että he ajaisivat parlamentissa pankkien mielenmukaisia päätöksiä.

 

Tästä siis lähti liikkeelle se työ, jonka tulokset hyväksyttiin tänään. Meppien pitää aikaisempaa tarkemmin ilmoittaa taloudelliset sidonnaisuutensa, muun muassa osakeomistukset.

 

Meppien pitää ilmoittaa myös, jos saavat joltakulta tuloja vähintään 500 euroa kuukaudessa tai 5 000 euroa vuodessa. Yli 150 euron suuruisia lahjoja tai tarjoiluja ei saa ottaa vastaan. Minun mielestäni rajat olisivat saaneet olla paljon alempia, mutta tämäkin on edistysaskel entiseen.

 

Sekin on hyvä, että aletaan suhtautua tiukemmin ”pyöröoveen” eli siihen, että entiset mepit toimivat lobbareina. Entisiä kollegojahan pyörii jonkin verran parlamentissa ja he ovat tähän asti saaneet käyttää hyväkseen kaikkia niitä etuja, joita parlamentti tarjoaa entisille mepeille. Nyt tilanne muuttuu.

 

Aikaisemmista säännöistä ovat puuttuneet myös rapsut. Nyt parlamentti voi pidättää päivärahan määräajaksi tai peruuttaa raportin esittelijyyden. Pahimpiin epäkohtiinhan on kuulunut tilanne, jossa meppi on nimetty esittelijäksi eli neuvottelujen vetäjäksi asiassa, jossa hän on jäävi. Mepillä on voinut olla taloudellinen tai muu side tahoon, jonka asiaa kyseinen laki liippaa.

 

Mielestäni on hyvä, että uusia sääntöjä rikkovia meppejä uhkaa myös se, että rikkomukset julkaistaan parlamentin nettisivuilla ja ne ovat siellä esillä kyseisen parlamenttikauden loppuun asti.