”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Etelänapamannerkin lämpenee

Tapasin niitä Ranskan edustajia, joiden kanssa alkaa kohtapuoliin neuvottelut EU:n ilmastopaketista. Ranskahan on nyt EU:n ministerineuvoston puheenjohtajamaa, joten sen EU-suurlähettiläs edustaa ministerineuvostoa ”trilogissa, jossa parlamentti, ministerineuvosto ja komissio neuvottelevat loppuratkaisusta. Parlamentin pääneuvottelija kussakin asiassa on sen asian raportööri.

Mobistarilta, eli Brysselin kännykkäni operaattorilta, tuli flaaminkielinen soitto. Kun sanoin, etten puhu flaamia, ääni sanoi antavansa ”englanninkieliselle operaattorille”. Sen jälkeen puhelimesta tuli jonotusääntä aika pitkään. Jäin kuitenkin linjalle, koska tällä viikolla on vähemmän kiire kuin normaalisti. Kun englantia puhuva ihminen lopulta tuli linjalle, hän sanoi, että 2-vuotinen liittymäni määräaika umpeutuu pian, ja firma tarjoaa uutta kautta sellaisia ja sellaisin ehdoin. Vastasin että haluan tiedot sähköpostilla. Ääni kertoi, ettei se ole mahdollista. Vastasin, että en ala puhelimessa neuvottelemaan liittymän ehdoista, antaa sitten liittymän raueta. Toisessa päästä kuului tiuskaisu: Sitten teidän on pakko mennä kauppaan ja maksaa liittymästä kalliisti. Luuri lyötiin kiinni.

Eipä huono palvelu näytä olevan suomalaisten teleoperaattorien yksityisoikeus.

Poimintoja uutisvirrasta:

Guardian kertoo East Anglian yliopiston tutkimuksesta, joka osoittaa että myös Etelänapamanner on lämpenemässä. Tutkimus on julkaistu Geoscience-lehdessä. Vielä viime vuonna julkistetussa IPCC: n raportissa sanotaan, että ihmisen aiheuttama lämpeneminen näkyy maapallolla joka puolella, Arktista lukuun ottamatta. Uusi tutkimus osoittaa siis, että lämpeneminen koskee ihan koko planeettaa. Arktinen alue, siis maapallon pohjoisin seutu, lämpenee noin kaksi kertaa nopeammin kuin planeetta keskimäärin. Antarktis on uuden tutkimuksen mukaan lämmennyt viimeisten 50 vuoden aikana 3 oC. Uuden tutkimuksen tekijät sanovat pystyneensä osoittamaan tämän lämpenemisen ihmisen aiheuttamaksi.

Huolestuttava ilmastonmuutosuutinen on myös se, että ilmakehän metaanipitoisuudet kohosivat viime vuonna reilusti, ja nousua ilmeni eri puolilla maapalloa. Tutkijat ovat huolissaan, tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta yksi mahdollisuus on se, että maapallon lämpeneminen on jo sulattanut niin paljon ikiroutaa ja merenpohjan jääalueita, että roudan alta on ruvennut pursuamaan metaania ylös ilmaan.

Britanniassa Royal Society eli sikäläinen tiedeakatemia käynnistääkin tutkimuksen siitä, millaisia hätäratkaisuja voitaisiin ottaa käyttöön, jos ilmastonmuutos alkaa kiihtyä hallitsemattomaksi. Siellä täällähän pohditaan niin sanottuja ”geoengineering”-ratkaisuja eli toimia, joilla maapalloa voitaisiin keinotekoisesti viilentää ilmaston lämpenemisen vastapainoksi, esimerkiksi sirottelemalla avaruuteen peilejä auringonsäteilyn heijastamiseksi poispäin, tai kylvämällä meriin rautaa, jotta levien kasvu kiihtyy ja ne imisivät ilmasta hiilidioksidia entistä vilkkaammin. Suomessa näitä ja muita vastaavia ajatuksia on esitellyt kirjailija Risto Isomäki. Nyt siis Britannian tiedeakatemia alkaa selvittää ihan vakavasti näitä ideoita. Asiantuntijat ivat sitä mieltä, että nykyvauhdilla ilmakehän hiilidioksidipitoisuus nousee 650 ppm:ään (miljoonasosaan), joka nykytiedon valossa lämmittäisi maapalloa 4 asteella. Tällaista lämpötilaa planeetta ei ole kokenut miljooniin vuosiin, eikä takuulla ainakaan ihmislajin olemassaolon aikana.

Islannissa on alettu keskustella EU-jäsenyydestä, maan kärvistellessä finanssikriisin kourissa.

Ranska on päättänyt että sähköä tuhlaavista hehkulampuista luovutaan ensi vuodesta alkaen. 100 watin hehkulamppuja ei saa enää myydä ensi kesäkuusta alkaen, ja joulukuusta alkaen 75 watin lamput liittyvät kieltolistalle. Pienempitehoiset hehkulamput poistuvat asteittain myynnistä vuosien 2010 ja 2012 välillä. Hyvä!

Käsite ”Green New Deal” näyttää nyt putkahtelevan esiin eri suunnilta. Idea on siis, että talous saadaan taas jaloilleen tekemällä ne investoinnit, jotka ovat välttämättömiä ilmastonsuojelun vuoksi. Newsweek julkaisi aiheesta kansijuttunsa.

YK:n ympäristöohjelman UNEP:in johtaja Achim Steiner esittää yhdeksi mahdollisuudeksi ”imeä” hiilidioksidia ilmakehästä siten, että hiillettyä biomassaa haudataan maahan. Tämä on itse asiassa myös tapa parantaa peltojen tuottavuutta, ja sitä on käytetty ainakin Etelä-Amerikan muinaiskulttuureissa. Tällä tavalla tosiaan voitaisiin lisätä maaperän hiilivarastoa huomattavalla määrällä, mikä helpottaisi ilmastonsuojelua.

IEA:n eli maailman energiajärjestön vuotuisesta World Energy Outlookista vuotaneet ennakkotiedot kertovat IEA:n sanovan, että öljyntuotanto tulee alenemaan 9,1 %:n vuosivauhtia, ellei öljyntuotantoon investoida lisää. Lisäinvestoinneillakin öljyn vuosituotanto tulee alenemaan 6,4 % vuosivauhtia. Tämähän tarkoittaa, että paljon puhuttu ”peak oil” on jo ohi. Kehitysmain, kuten Kiinan ja Intian kasvavan kysynnän tyydyttämiseen pitää IEA:n mukaan investoida 360 mrd dollaria vuodessa vuoteen 2030. Tätä lukua muuten voi verrata siihen, että samaisen IEA:n viime kesäkuussa julkaiseman ilmastoskenaarion mukaan ilmastonsuojeluun tulisi investoida maailmassa 1000 mrd dollaria vuosittain.

Myös Britanniassa varoitetaan, että öljyn saatavuudessa voi tulla ongelmia jo vuonna 2011. Tästä varoittaa ”Peak Oil Group”, joka on kahdeksan firman perustama asiantuntijaryhmä. Ryhmä ennustaa, että vuoden 2011 jälkeen öljyn saatavuus voi laskea hyvinkin nopeasti.

Europarlamentin johto on eilen ilmoittanut, että parlamentin hiilidioksidipäästöjä tullaan alentamaan 30 % vuoteen 2020. Käytännön suunnitelma toimista esiteltiin eilen. Toimenpideohjelma julkaistaan ensi vuoden alkupuolella. Aloitteen tähän teimme me poliittisten ryhmien koordinaattorit (valiokuntavastaavat) Europarlamentin ympäristövaliokunnassa. Parlamentin ”ulkoisten matkojen” CO2-päästöistä 90 % aiheuttaa EU-AKT parlamenttivaltuuskunta, joka on siis Europarlamentin ja Afrikan, Karibian ja Tyynen meren maiden järjestön parlamentaarisen elimen yhteistyöpoppoo. 47 % parlamentin ”sisäisten kuljetusten” CO2-päästöistä aiheutuu siitä, että parlamentti reissaa kerran kuussa evakkoon Strasbourgiin.

Kiina on vaatinut, että teollisuusmaat osallistuvat kehitysmaiden ilmastonsuojeluinvestointeihin summalla, joka on 0,7 – 1 % rikkaitten maitten kansantuotteesta. Vaatimus on rahasummaltaan suuri, mutta minusta on erinomaista, että Kiina tarkentaa vaatimuksiaan, joita se on tähän asti esittänyt vain yleisellä tasolla.

EU:n komissio tukee sitä, että Euroopan autoteollisuudelle annettaisiin kymmenien miljardien tukipaketti. Kuinka ollakaan, teollisuuskomissaari on saksalainen ja käsi ojossa on ollut ennen kaikkea Saksan autoteollisuus, ja perusteluna käytetään tarvetta kehittää vähäpäästöisiä automalleja. Tämä on minusta uskomattoman härskiä, kun sama autoteollisuus toisaalta lobbaa apinan raivolla autojen hiilidioksidipäästörajojen vesittämiseksi. Rahasumma, josta puhutaan, on 40 mrd euroa. Saksalainen vihreä meppi Rebecca Harms sanoo suunnitelmaa ”poliittisen petoksen taidonnäytteeksi”.

Britannian hallitus aikoo hankkia sähkö- ja hybridiautoja erilaisiin ”virkatehtäviin”, kuten posti- ja poliisiautoiksi sekä ministerien virka-autoiksi. Tämä on minusta tosi paljon parempi ajatus kuin tukiaisten antaminen autoteollisuudelle.

Kirjassaan ”The Nuclear Illusion” (ydinilluusio) Amory B Lovins ja Imran Sheikh laskevat, että ydinsähkön hinta on 14 US senttiä/kWh ja tuulipuiston tuottaman sähkön 7 c/kWh. Luvussa on mukana polttoaine sekä rakentamisen, käytön, huollon ja sähkönsiirron kustannukset, mutta sen sijaan ei ydinjätteen käsittelyn, ydinvoimalan käytöstäpoi
ston eikä onnettomuusvakuutusten hintaa. Jos ne otettaisiin huomioon, ero ydinvoiman tappioksi olisi vielä suurempi.