”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

ENVI äänesti luonnonvarojen kestävää käyttöä koskevasta strategiasta.

Valiokunta tuki melkein yksimielisesti kantaa, että ruoan kuljetus pitkien matkojen takaa ei ole suotavaa tähän liittyvien suurien hiilidioksidipäästöjen takia. Ainoa, joka äänesti tätä ehdotusta vastaan, oli saksalainen konservatiivimeppi Anja Weisgerber. Kuinka kukaan kehtaa olla noin avoimesti auoteollisuuden asianajaja? Weisgerber on autojen päästöjä ja ilman laatua koskevissa asioissa toiminut vimmaisella draivilla mahdollisimman löysien normien puolesta.

Korkean tason työryhmä, joka pohtii energiaa, kilpailuykyä ja ympäristöä, on eilen antanut komissiolle joukon suosituksia siitä, miten parhaiten vastataan ilmasto- ja energiahaasteisiin. Raportin tärkein johtopäätös on se, että ympäristölle haitallisten energiamuotojen tukiaiset pitää poistaa. Hyvä! Europarlamentti on vaatinut sitä aika monen vuoden ajan ja aika moneen kertaan. Hyvä, että tuo pulja, jossa on muun muassa teollisuuskomissaari Verheugen, on nyt päätynyt samaan. Raportissa sanotaan: ”Kun markkinoiden toimintaan puututaan subventioilla, niiden tulee palvella yleistä etua, muussa tapauksessa ne tulee lakkauttaa.”

Saksan hallitus on nyt virallisesti päättänyt, että ministeriöiden virkamiesten virkamatkojen lentopäästöt hyvitetään, eli saksalaiset virkamiehet matkustavat ilmastoneutraalisti. Hyvä! Kuulin asian etukäteen muutama viikko sitten eräältä saksalaiskollegalta. Samaahan minäkin teen, olen tehnyt koko sen ajan kun olen ollut meppi.

Aamulehti kertoo, että Suomessa alkoholiin liittyvien kuolemien määrä on noussut kahdeksalla tapauksella viikossa sen jälkeen kun alkoholiveroa alennettiin. Alkoholiveron alennus murhaa siis noin 400 ihmistä vuodessa.

International Herald Tribunessa on kolumni, jossa H.D.S. Greenway kommentoi CIA:n agentin paljastuskohua. Kysehän oli siitä, että suurlähettiläs Joseph Wilson sanoi vuonna 2003 vääräksi Bushin hallinnon väitettä, että Saddam Husseinin Irak olisi yrittänyt ostaa Nigeristä ydinaseiden raaka-aineita. Hallinto ryhtyi mustamaalaamaan Wilsonia ja lisäksi vuodettiin julkisuuteen, että hänen vaimonsa oli CIA:n agentti. USA:n lain mukaan CIA:n agentin paljastaminen on rikos. Presidentin lähipiiriin kuuluva Lewis Libby sai vuodon takia kenkää ja oikeudenkäynnissä on paljastunut, että varapresidentti Cheney oli juonessa mukana, Cheneylle oli niin tärkeää saada USA hyökkäämään Irakiin että hän käytti siihen myös vääristeltyä tiedustelutietoa. Bushin hallinto uskoi, että kukistamalla Saddam Husseinin, se saisi Irakissa aikaan demokratian ja esimerkin innostamana koko Lähi-itä kääntyisi suosiolliseksi USA:n ja Israelin intresseille. Tämä omahyväinen unelma on nyt kärsinyt täydellisen haaksirikon.

Guardian kertoo, että Al Goren saatua Oscarin ilmastoelokuvastaan USA:ssa on noussut kohu, koska hänen talonsa sähkö- ja kaasulasku on tosi iso, sähköä kuluu noin 20-kertaisesti verrattuna kansalliseen keskiarvoon. Voi voi! Al Gore puolustautuu sillä, että hän ostaa vihreää sähköä ja on suunnittelemassa aurinkopaneeleiden asennusta. Kuvan perusteella Al Goren talo on sangen iso.

Guardianissa on myös iso – ja oksettava – juttu tyttölasten tappamisesta Intiassa. Joka vuosi syntyvistä lapsista puuttuu nykyisin 930 000 tyttöä, koska tyttösikiöitä abortoidaan niin paljon. Maassa on periaatteessa laitonta ottaa sikiön sukupuoli selville ultraäänitutkimuksella, mutta käytännössä sitä ei valvota. Normaalitilanteessa maassa naisia on aina vähän enemmän kuin miehiä, länsimaissa naisia on 3 % enemmän kuin miehiä. Vuonna 2004 Intiassa oli 882 tyttölasta 1000 poikalasta kohden. Vain Kiinassa tilanne on huonompi, suhde on 832:1000. Koko Intiassa miehiä on 8 % enemmän kuin naisia.

Luulisi, että tilanne johtaisi morsianpulaan ja se naisten arvostuksen kasvuun. Mutta tosiasiassa tilanne on johtanut toisaalta naiskauppaan, toisaalta väkivaltaisiin konflikteihin. Siellä missä potentiaalisista vaimoista on pulaa, vaimotta jäävät huonoimmin koulutetut ja vähiten ammattitaitoiset miehet. Yksin elävän nuoret miehet ovat taipuvaisia väkivaltarikoksiin. Ne ovatkin yleistyneet alueilla, joilla sukupuolten lukumääräsuhde on erityisen vääristynyt. Samaan aikaan köyhien alueiden perheet myyvät alaikäisiä tyttöjään muka työntekijöiksi rikkaampiin osavaltioihin, mutta tosiasiassa tytöt pakkonaitetaan ja heistä tulee enemmän tai vähemmän seksiorjia ja muutenkin orjia. Samaan aikaan varakkaammissa piireissä sulhasten perheet vaativat morsianten perheiltä huimaavia myötäjäisiä. Myötäjäiskulttuuri on keskeinen syy siihen, että tyttösikiöitä abortoidaan. Huh!

Läksin poikkeuksellisesti Suomeen jo keskiviikkoiltana, koska Vihreät viettävät puolueen 20-vuotisjuhlaa. Tilaisuudessa oli leppoisan kotoinen tunnelma. Aika moni sanoi samaa kuin itse olen ollut havaitsevinani, koskaan ennen ei vaalien alla ole kommentoitu näin asialliseen sävyyn vihreiden ehdotuksia perustulosta ja muusta. Aina ennen olemme saaneet vastaamme syytöksen, että ehdotuksemme ovat täysin epärealistisia.