”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Entä jos maapalloa lähestyisi iso meteori?

Hesarissa on iso juttu siitä, että Putin varoittaa Suomea liittymästä Natoon. Eikö Putin yhtään ymmärrä suomalaisten psykologiaa vai lobbaako hän ihan tahallaan Suomen Nato-jäsenyyden puolesta?

Hallitustenvälinen ilmastopaneeli eli IPCC julkaisi neljännen arvioraporttinsa. Sen mukaan on entistä ilmeisempää, että ihminen muuttaa maapallon ilmastoa. Edellisessä eli kolmannessa arvioraportissaan vuonna 2001 IPCC sanoi olevan ”todennäköistä”, että ilmastonmuutos johtuu ainakin osittain ihmisen toiminnasta. Nyt IPCC sanoo, että tämä on ”erittäin todennäköistä”, toisin sanoen todennäköisyys on 90 – 99 %.

Jos tutkijat ilmoittaisivat, että maapalloa lähestyy meteori, joka yli 90 %:n todennäköisyydellä tulee aiheuttamaan suurta tuhoa eri puolilla maailmaa, suhtauduttaisiinko sen torjuntaan yhtä passiivisesti kuin ilmastonmuutoksen uhkaan? Sanoisiko kukaan, että odotetaan nyt vielä että asia varmistuu? Sanoisiko kukaan, että torjuntatoimet eivät ainakaan saa maksaa mitään, ainakaan meille?

Raportin esittämiä lämpenemisarvioita on näköjään hieman rukattu alaspäin verrattuna ennakkoteksteihin. Niissä sanottiin, että maapallo lämpenee vuoteen 2100 mennessä todennäköisimmin 2 – 4,5 astetta, nyt sanotaankin että 1,8 – 4 astetta. Ovatko Bushin hallinto ja muut samanhenkiset päässeet vaikuttamaan tekstiin? Joka tapauksessa 1,8 astetta todennäköisen lämpenemisen alarajana on tosi raju juttu, se on hyvin lähellä kahta astetta, joka monien selvitysten mukaan on riskiraja, jonka jälkeen tosi isojen katastrofien uhka kasvaa aivan liian suureksi.

On muistettava, että lämpeneminen ei pysähdy vuoteen 2100. Jos siihen mennessä lämpenee esimerkiksi 2 astetta, lämpeneminen tulee jatkumaan sen jälkeenkin.

Ilmastonmuutos pitäisi nostaa agendalle kaikkiin valtioiden päämiesten tapaamisiin. YK:n ympäristöjärjestö UNEP on ehdottanut, että syyskuuksi kutsuttaisiin koolle 20 suurimman maan johtajien kriisikokous käsittelemään ilmastonmuutosta. Kannatan. Ei tosiaan riitä, että maailman ympäristöministerit kokoontuvat kerran vuodessa viilaamaan muutaman pilkun paikalleen, pääsemättä juuri lainkaan eteenpäin varsinaisten päästövähennysten sopimisessa.

Tällä viikolla USA:n senaatissa oli keskusteltu hiidioksidin päästökauppalaista. Republikaanien presidenttipörssin ykkönen John McCain oli sanonut muun muassa: ”Meidän pitää ymmärtää, että ilmastosysteemi ei reagoi suhteellisiin päästöihin vaan pitoisuuksiin ilmakehässä. … Tajusimme, että kyseessä on ympäristöongelma, jolla on merkittäviä taloudellisia seurausvaikutuksia eikä taloudellinen ongelma, jolla on merkittäviä ympäristövaikutuksia.”

Professori Joachim Schleich Fraunhofer-instituutista on arvioinut EU:n hiilidioksidipäästökauppaa, ja tullut siihen tulokseen, että komission kannattaa nyt olla tiukkana hiilidioksidipäästökiintiöiden suhteen, se säästää jäsenmailta rahaa. Tämä johtuu siitä, että päästöjen vähentäminen on halvempaa niillä teollisuudenaloilla, joita päästökauppa koskee, kuin muilla sektoreilla, esimerkiksi rakennusten lämmityksessä, liikenteessä ja maataloudessa.

Illalla olin Tampereella Suomen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa käsittelevässä keskustelutilaisuudessa. Sri Lankasta Suomeen yli 10 vuotta sitten muuttanut Rajkumar Sabanadesan, joka työskentelee nyt Tampereella vastaanottokeskuksessa, kertoi, että niin sanotun b-oleskeluluvan saaneet joutuvat pois töistä. Tämä oli minulle aivan uutta. Laki on säädetty vuonna 2005 eli sen jälkeen kun olin jo siirtynyt Europarlamenttiin. Jopa sellaiset ihmiset, jotka lupaa odotellessaan ovat löytäneet työpaikan, joutuvat pois töistä saadessaan b-luvan. Tämähän on täysin järjestöntä!

Maija Kajan kysyi, paljonko Suomen lainsäädäntö aiheuttaa henkilöahdistusvuosia?

Kun kuuntelin kertomuksia tästä ja muustakin, mitä sisäministerimme Rajamäki on saanut aikaan, tuli mieleen SDP:n vaalijuliste, jossa on sininen ”minä” laatikko ja punainen ”ne”. Ajattelin, että julisteesta puuttuu musta laatikko, jossa lukee ”muut”, ja punaisesta laatikosta lähtevä torjuva käsi, joka osoittaa suuntaan ”muut”.

Lumisateen koristelema Pispala oli kuin postikortti.