Energiayhtiöiden johtajat vaativat päästöille hintaa
Silmän alla on onneksi vain pienen pieni mustelma. Kaunis aamu, kyllä harmitti lähteä Suomesta. Toisaalta tunnen olevani kovin etuoikeutettu, kun suomalaisena pääsen G8-maiden ja viiden suurimman kehitysmaan parlamentaarikkojen ilmastotapaamisiin. Tämä johtuu siitä, että EU on mukana G8:ssa. Näin ollen Euroopan parlamentti on mukana parlamentaarikkotason tapaamisissa.
Olen ollut pari päivää uutispimennossa. Tällä välillä presidentti Bush on vihdoin tunnustanut, että ilmastonmuutos on vakava ongelma, johon pitää vastata. Hän lupaa koota maailman 15 suurinta tupruttajavaltiota, jotka aiheuttavat 85 % globaaleista päästöistä, keskustemaan päästövähennyksistä, tavoitteena että 18 kuukauden kuluttua olisi jotain valmiina.
Ensimmäinen ajatukseni oli ilo siitä, että Bush vihdoin tunnustaa ongelman. Se on myönteinen signaali siitä, että yleinen mielipide USA:ssa kerta kaikkiaan vaatii ilmastotoimia.
Toinen ajatukseni oli, että Bush haluaa sivuuttaa Tony Blairin aloittamaan ilmastokeskustelun G8-maiden ja viiden isoimman kehitysmaan välillä, juuri Heiligendammin huippukokouksen alla. Angela Merkelhän yrittää puristaa Heiligendammissa sopua pääperiaatteista, joille vuoden 2012 jälkeinen ilmastosopimus perustuisi, jouduttaakseen yli 200 maan kesken käytävää virallista YK:n ilmastoneuvottelua. Kiotohan ei sano mitään vuoden 2012 jälkeisestä ajasta.
Kolmas ajatukseni oli, että Bush haluaa sotkea YK:n ilmastoneuvottelujen aikataulun. Niidenhän pitäisi päästä ratkaisuun viimeistään vuonna 2009, jotta Kioton ja sitä seuraavan sopimuksen välille ei jää aukkoa.
Berliinissä ennen parlamentaarikkokokouksemme alkua rupatellessa yksi kyynikko kommentoi Bushin puhetta, että Bushin liittyminen ilmastonsuojelurintamaan, ainakin näennäisesti, oli vain ajan kysymys sen jälkeen, kun USA:n evankelisen liikkeen johtajat sanoivat kristillisen moraalin velvoittavan ilmastotoimiin. Muuan toinen piti myönteisenä, että Bush puhui myös YK-neuvotteluista.
Globen ilmastotapaamiset ovat kovasti kasvaneet. Kesällä 2005 Lontoossa paikalla oli ehkä 20 kansanedustajaa, nyt on iso sali täynnä väkeä. Huone on sosialidemokraattien ryhmähuone Saksan Bundestagissa.
Tämän tapaamisen ensimmäisenä päivänä oli kovasti korkean tason esiintymisiä. Angela Merkel ja Japanin pääministeri Shinzo Abe tervehtivät kokousta videolla, Tony Blair tuli paikalle ihan itse.
Angela Merkel totesi videopuheessaan, että ilmastonsuojelu on tällä vuosisadalla yksi ihmiskunnan isoimmista haasteista. Hän esitti, että ”post-2012” ilmastosopimukseen sisällyttää viisi periaatetta. Ensiksi pitää asettaa stabilointitavoite, jota pitemmälle ilmastonmuutosta ei päästetä. Toiseksi pitää edistää globaalien hiilidioksidipäästömarkkinoiden syntyä. Kolmanneksi pitää lisätä tukea uuden teknologian tutkimukselle, kehittämiselle, käyttöönotolle ja levittämiselle. Neljänneksi on annettava kehitysmaille lisää apua ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, koska muutos on jo käynnissä. Viidenneksi tulee vähentää metsien hävittämistä.
Japanin pääministeri Shinzo Abe esitti ”Cool Earth 50” –toimenpideohjelman. Siihen sisältyi muun muassa, että globaalit päästöt pitää puolittaa nykytasosta vuoteen 2050 mennessä rakentamalla vähähiilinen yhteiskunta. ”Post-2012” –toimiin tarvitaan mukaan USA, Kiina ja Intia. Eri maiden päästötavoitteet voivat olla erilaiset, maan kehitystason ja mahdollisuuksien mukaan. Yhtenä käytännön toimena Abe mainitsi hehkulamppujen vaihdon pienoisloistelamppuihin. Japanissa on myös päätetty, että kesäkuukausina toimistoissa saa olla lyhythihaiset vaatteet päällä, jotta ilmastointi voi olla miedommalla.
Globen puheenjohtaja Elliot Morley, Britannian entinen ympäristöministeri, totesi että seuraavien 25 vuoden aikana energiaan tullaan investoimaan 30 biljoonaa (siis 30 ja perässä 12 nollaa) dollaria, tärkeää on käyttää tuo raha oikeanlaisiin investointeihin.
Vattenfallin pääjohtaja Lars Josefsson totesi, että maailmassa on samaan aikaan vähennettävä päästöjä ja vähentää köyhyyttä. Tämä on täysin mahdollista. Tämänhetkiset vuosipäästöt maailmassa ovat noin 40 mrd tonnia, ilman toimia ne kasvavat 58 mrd tonniin vuoteen 2030. Mutta olemassaolevaa tekniikkaa käyttämällä on täysin mahdollista puristaa vuoden 2030 päästöt jonnekin 24 ja 39 mrd tonnin välille. Josefsson vaati hiilidioksidipäästöille hintaa, jotta firmat hyötyvät päästövähennyksistä, ja pitkän aikavälin vähennystavoitetta, jotta firmat voivat suunnitella toimintaansa.
”Ei kannata kiistellä, kummasta aletaan, munasta vai kanasta, aloitetaan kummasta vain niin saadaan toinenkin”, sanoi Josefsson.
Kaivosyhtiö Anglo-Americanin johtaja Mark Moody-Stuart vaati myös poliitikoilta toimia, jotta päästöille saadaan hinta, jotta yhtiöt voivat tehdä oikeanlaisia investointeja, muun muassa hiilidioksidin talteenottoon. Kun kysyin, vaatiiko hän tosiaan päästöjen hinnan ennustamista etukäteen, eihän se ole mahdollista muidenkaan hintojen kohdalla, hän vastasi että riittää, kun asetetaan ilmaston stabilisointitavoite, sen perusteella firmat voivat kyllä itse arvioida päästöjen hintakehityksen.
Energiayhtiö Duken toimitusjohtaja Jim Rogers kertoi firmansa olevan USA:n kolmanneksi suurin hiilidioksidipäästäjä, päästöt ovat viidesosa koko Saksan päästöistä. Myös hän vaati, että hallitukset asettavat tavoitteet, firmat etsivät sitten edullisimmat tavat toteuttaa ne.
Päivän päätähti, Tony Blair, tuli loppuiltapäivästä paikalle. Hän näytti väsyneeltä mutta aika tyytyväiseltä. Hän sanoi, että Heiligendammissa G8-maiden johtajat SAATTAVAT saada aikaan ilmastosovun, joka toteutuessaan auttaa löytämään ratkaisun loppuvuodesta Balilla YK:n virallisissa ilmastoneuvotteluissa.
Blair kertoi monien kummastelleen, kun hän nosti ilmaston yhdeksi pääasiaksi Britannian EU- ja G8-puheenjohtajuuksille. ”Rohkea päätös”, hänelle sanottiin, millä Blairin mielestä tarkoitettiin lähinnä pöhköä.
Blair korosti että on rakennettava vähähiilinen yhteiskunta, ja aika sen tekemiseen hupenee kovaa vauhtia. Jo tähän mennessä tapahtunut lämpeneminen on ennennäkemätön ihmiskunnan historiassa. Hän kertoi äskettäisellä matkallaan Afrikkaan nähneensa omin silmin miten miljoonat ihmiset kärsivät, esimerkiksi sateiden vähenemisestä ja malarian leviämisestä. Monella seudulla pienetkin muutokset sateissa voivat vähentää satoja merkittävästi. Emme saa päästää muutosta peruuttamattomaksi.
Hänen mielestään paras argumentti, on sitten kyse Bushin tai kenen tahansa muun vakuuttamisesta, on se ettei missään muussa asiassa hyväksyttäisi yhtä suurta riskitasoa kuin ilmastonmuutoksessa tutkijoiden mukaan on. Blair korosti bisneksessä tapahtunutta suunnanmuutosta.
(Bisnesmaailman ajattelussa on tosiaan tapahtunut ”ilmastonmuutos”. Siitä kertoo sekin, että uusimmassa The Economistissa on 15 sivun kokonaisuus siitä, miten firmat tekevät ilmastonsuojelulla bisnestä.)
Blair kuvasi ilmastoneuvottelujen isoimmaksi solmuksi sitä, että USA ei sitoudu päästövähennyksiin elleivät myös Kiina ja Intia hyväksy itselleen rajoituksia. Viimeksimainitut taas eivät sitoudu mihinkään, ellei sopimus sisällä myös uusia reseptejä köyhyyden voittamiseksi. G8+5-ilmastokeskustelujen keskeinen asia on se, että mukana ovat nämä molemmat realiteetit. Hän ennusti että osa Heiligendammin diiliä tulee olemaan tehostettu teknologiayhteistyö teollisuusmaiden ja kehitysmaiden välillä.
Demokraattinen kongressiedustaja Jay Inslee sanoi, että kieltämisen aika on ohi, toiminnan aika on tullut. Hän ennusti, että tämän vuoden loppuun mennessä USA:ssa on säädetty laki, jossa sitoudutaan vähentä
mään nykypäästöjä 60 – 80 % vuoteen 2050 ja keinoina on muun muassa päästökauppa, uusiutuvan energian edistäminen, autojen polttoaineenkulutusnormien tiukentaminen. Inslee kuvasi, että USA:ssa on ilmastonsuojelussa nyt samanlainen henki kuin aikoinaan Apollo-kuulentoja toteutettaessa. Hän kertoi firmasta, jonka kehittämä uudenlainen akku mahdollistaa ”plug in”-hybridiautot, joiden akkua voi ladata verkosta, eli joissa akku ei ole pelkästään bensamoottorin apuna. Inslee korosti, että vapaaehtoiset ilmastotoimet eivät riitä.
Huang Zhi Quan Kiinasta kertoi Kiinan tavoittelevan seuraavassa viisivuotissuunnitelmassa energiatehokkuuden (energiankulutuksen ja kansantuotteen suhteen) parantamista 20%:lla vuoteen 2012 verrattuna vuoden 2002 tasoon.
Toimitusjohtaja Jim Rogers kertoi oman ilmastoherätyksensä olevan paljolti Tony Blairin inspiroimaa. Hän vertasi ilmastonsuojelua katedraalin rakentamiseen. Euroopan keskiaikaisten katedraalien perustuksien tekijät eivät koskaan nähneet kirkkoa valmiina.
Kansanedustaja Bob Mills Kanadasta kertoi maansa olevan matkalla kohti päästöjen vähentämistä. Kanadan päästöthän ovat nousseet Kioton vertailuvuodesta 1990 peräti 30 %. Nyt maa uskoo pystyvänsä vähentämään päästöjään tästä 24 % vuoteen 2012 mennessä, mikä on aika lailla, mutta ei vielä riitä Kioto-tavoitteen saavuttamiseen.
Illallistimme Pergamon-museossa, jossa on saksalaisten arkeologien 1800-luvulla eri puolilta maailmaa kaivamia muinaisaarteita. Illallinen oli katettu muinaisen Babylonin Ishtar-portin eteen. Oli syntymäpäiväni, oli aika mahtavaa syödä synttäri-illallista muinaisen äitijumalattaren menoihin liittyneen upean portin edessä.