”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Energia-alan ajattelu lähenee ympäristöjärjestöjen linjaa

Lapin radion pakina 21.7.08

Olen parhaillaan lomalla Lapissa. Matkan pääkohde on vaellus Utsjoella Pulmankijoen alueella. Europarlamentaarikot pääsivät kesätauolle heinäkuun loppupuolella.

Suomen kesään kuuluvat muun muassa asuntomessut. Ystäväni soitti minulle äskettäin tuohtuneena käytyään Reposaaren loma-asuntomessuilla. Hänen mielestään siellä oli näytillä järkyttäviä energiantuhlausvirityksiä, hän ihmetteli minne unohtui tarve suojella ilmastoa. Itse olen katsellut kuvia Vaasan asuntomessuista, joilla taloja on rakennettu varsin lähelle rantaa. Ajattelin että näiden talojen suunnittelussa ei kyllä ole otettu huomioon merenpinnan nousua, joka on ilmastonmuutoksen väistämätön seuraus.

Esimerkiksi Englannin rannikolla merenpinnan nousu on jo vienyt maan joidenkin talojen alta, ja maan ympäristöministeriössä mietitään mitkä osat alavasta rannikosta luovutetaan suosiolla merelle, keskiaikaisina kirkkoineen kaikkineen, ja minkä alueiden suojaksi rakennetaan valleja.

Juuri ennen lomaa EU-komission puheenjohtaja Barroso kutsui illalliselle ne neljä meppiä, jotka ovat Europarlamentissa ilmastopaketin esittelijät. Olen heistä yksi. Barroso totesi uskovansa, että seuraava ilmastosopimus, ”Kioto kakkonen” saadaan neuvotelluksi ensi vuoden loppuun mennessä.

Vähän aiemmin heinäkuussa Japanissa pidetty maailman rikkaimpien maiden johtajien eli G8-klubin kokous totesi, että ilmastonmuutosta aiheuttavat päästöt maailmassa on leikattava puoleen vuosisadan puoliväliin mennessä. Vielä muutama vuosi sitten juuri kukaan ei olisi voinut uskoa, että USA:n presidentti Bush hyväksyy tällaisen päätöksen.

Maailmassa tapahtuu muutakin, jota ei pari vuotta sitten olisi voinut uskoa. Kesäkuun lopulla olin asiantuntijakuulemisessa, jossa Greenpeacen edustaja sanoi, että maailman energiajärjestön IEA:n viime kesäkuussa julkaistu energiavisio muistuttaa hämmästyttävässä määrin Greenpeacen ”energiavallankumous” –skenaariota. Paikalla ollut IEA:n edustaja myönsi tämän todeksi. IEA on vanhoillisena tunnettu energia-alan asiantuntijajärjestö. Sen tulevaisuusvisioissa energian kulutus ja päästöt ovat aina vain nousseet. Mutta nyt IEA siis on julkaissut reseptit teknisistä ratkaisuista, joilla ilmastoa muuttavat päästöt voitaisiin puolittaa vuoteen 2050, eli tehdä se mitä G8-maiden johtajat lupasivat.

Valtaosan eli melkein 80 % päästövähennyksistä IEA saa ”vihreistä” keinoista, eli energiaa säästeliäämmin käyttävästä tekniikasta ja uusiutuvasta energiasta, kuten tuuli- ja aurinkovoimasta ja bioenergiasta, jota suomalainen metsähakekin on. Ydinvoiman osuus IEA:n visiossa on vain 6 % ja loput tulee hiilidioksidin talteenotosta ja varastoinnista syvälle maan sisään. IEA on huomattavasti korottanut arviotaan uusiutuvan energian mahdollisuuksista. Tärkein syy tähän on Kiina eli se, että tuulivoima ja aurinkoenergia ovat alkaneet siellä edetä jättiharppauksin.

Tarvittavat investoinnit ovat tietenkin isot. IEA sanoo kuitenkin, että lopputulos jää plussan puolelle, koska samalla saadaan säästöä pienentyneiden öljy-, kaasu- ja kivihiililaskujen myötä.

Muutamassa vuodessa on tapahtunut valtava muutos ajattelutavassa. Kun ilmastonmuutos on tunnustettu todelliseksi ja vakavaksi ongelmaksi, alkavat kelvata myös ympäristönsuojelijoiden tarjoamat keinot, kuten päästöjen muuttaminen maksullisiksi päästökaupalla. Nyt jopa energia-alan vanhoillisessa linnakkeessa ajattelu lähenee ympäristöjärjestöjen linjaa.

Samalla uusiutuva energia kasvaa bisneksenä huimaa vauhtia. Suuret amerikkalaiset riskisijoittajat haistavat siinä uuden kasvualan ja investoivat siihen suuria summia. Uusi YK-raportti puhuukin uusiutuvan energian buumista ”uutena kultakuumeena”.

Mutta yksi osa uusiutuvasta energiasta muuttuu koko ajan kiistanalaisemmaksi, nimittäin liikenteen biopolttoaineet. Tämän vuoden aikana on suorastaan satanut arvovaltaisia raportteja, jotka sanovat että nestemäisten biopolttoaineiden tuotanto on osaltaan ollut nostamassa ruoan hintaa ja pahentamassa maailman nälkää, ja että biopolttoainebuumi johtaa uusien peltojen raivaamisen kautta sademetsien hävittämiseen.

Europarlamentin ympäristövaliokunta otti heinäkuussa kantaa uusiutuvaan energiaan. Valiokunta tuki EU:n pääministerien asettamaa tavoitetta nostaa uusiutuvan energian osuus 20 %:iin vuoteen 2020 mennessä.

Sen sijaan liikenteen biopolttoaineiden kohdalla valiokunta haluaa edetä varovaisesti. Valiokunta katsoi, että liikenteen uusiutuvassa energiassa pitää suosia niitä vaihtoehtoja, jotka eivät kilpaile ruoan kanssa, kuten uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä sähköautoille ja vetyä vetyautoille sekä ruoaksi kelpaamattomista aineksista (kuten oljet, metsähake, biojäte ja levät) valmistettuja biopolttoaineita ja biokaasua. Lisäksi valiokunta katsoi, että tilannetta pitää arvioida uudestaan vuonna 2015.

Tätä Europarlamentin ympäristövaliokunnan linjaa kiitteli vähän myöhemmin pääkirjoituksessaan myös yhdysvaltalainen International Herald Tribune-lehti.