”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Enemmistö suomalaisista vastustaa uutta ydinvoimalaa

Yleisradion eilen julkaiseman kyselyn mukaan 53 % suomalaisista vastustaa kuudennen ydinvoimalan rakentamista, 34 % kannattaa, 12 % ei osaa sanoa. Lisäydinvoiman kannatus on romahtanut Suomessa tosi lyhyessä ajassa. Ei ole kauaakaan siitä, kun enemmistö oli ainakin pitkin hampain valmis sietämään lisäydinvoiman. Tätä edellisessä gallupissa puntit olivat suunnilleen tasan ja muistan jonkin lehden pääkirjoituksen todenneen jo silloin, että ydinvoiman kannatuksessa on tapahtunut nopea pudotus. Tuo nopea pudotus näyttää jatkuvan. Ehkä suomalaiset ovat huomanneet, että Euroopan ydinvoimalat ulkoistetaan Suomeen, jätteineen, jos toivotamme uudet ydinvoimalat tervetulleiksi. Kansa ei halua ydinvoimaloita joka niemeen, notkoon ja saarelmaan.

Parlamentin täysistunnossa tanskalainen euroskeptinen meppi Jens-Peter Bonde käytti puheenvuoron, koska hän on tänään viimeistä päivää parlamentissa. Hän kiitti yhteistyöstä 29 vuoden aikana, ja lopuksi hän luetteli pitkän litanian asioista, jotka ovat nyt paremmin kuin ennen – Europarlamentin ansiosta!

Istunnossa oli taas pitkä lista asioita. Yksi niistä käsitteli EU:n suhteita Aasian vapaakauppa-alueeseen ASEAN:iin. Päätöslauselmaan tuli muun muassa tuki Thaimaan hallitukselle, joka haluaa tuottaa lääkkeitä TRIPS-sopimuksen patenttisuojan estämättä, ja vaatimus trooppisista metsistä peräisin olevan puutavaran pakollisesta alkuperäsertifioinnista. Konservatiiviryhmä EPP vastusti molempia.

Eniten huomiota herättänyt asia istunnossa oli kannanotto lobbauksen uusiin sääntöihin. Alex Stubb oli asian raportööri siihen asti kunnes hänet nimitettiin ulkoministeriksi. Stubb ajoi lobbareille vain vapaaehtoista rekisteriä, vaikka USA:n kokemus osoittaa, ettei se toimi. Parlamentin perustuslakivaliokunnan viime hetken neuvotteluissa vihreät saivat läpi sen, että lobbarirekisteristä pitää tehdä pakollinen ja lobbareiden tulee ilmoittaa tähän julkiseen rekisteriin myös lobbaukseen liittyvät tulonlähteensä. Tänään täysistunto hyväksyi tämän peruslinjan. Mutta ikävä kyllä perustuslakivaliokunnan esitystä vesitettiin istunnossa siten, että ”lainopillista neuvontaa antavia juristeja” ei katsota lobbareiksi. Tämän ehdotuksen tekijä oli Anneli Jäätteenmäki. Tämä on aivan absurdia, valtaosa niistä ammattilobbareista, jotka myyvät palveluksiaan firmalle kuin firmalle on asianajotoimistoja. Ne voisivat siis kiemurrella irti lobbarirekisteristä ja lobbaustulonlähteiden julkistamisesta.

Jos juristilobbari antaa mepille valmiiksi kirjoitetun pykälämuutosehdotuksen, tai kirjoittaa sellaisen toiselle lobbarille, onko se ”lainopillista neuvontaa”? Realiteetti joka tapauksessa on, että Brysselissä kuhisevan lobbauksen merkittävä osa ovat valmiiksi kirjoitetut pykälämuutosehdotukset, joita lobbarit mepille innokkaasti jakelevat. Esimerkiksi kemikaalilaki REACH:in käsittelyssä EPP-ryhmän (konservatiivien) ympäristövaliokunnassa lain kattavuuteen, kemikaalien rekisteröintiin ja testaukseen jättämistä ehdotuksista yli puolet oli joko suoraan lobbareilta kopioituja muotoiluja tai niistä hieman muokattuja tekstejä, joiden asiasisältö kuitenkin oli sama.

Monica Frassoni kommentoi juristimuutosta siten, että ”tässä näimme millainen valta lobbareilla on.”

Vihreiden tiukennusehdotuksista yksikään ei mennyt läpi. Vihreät ehdottivat muun muassa, että lobbarien epäeettinen käyttäytyminen pitää julkistaa. Mutta verrattuna Stubbin alkuperäisiin ehdotuksiin vihreät saivat ison voiton.

Uudistuksen aikataulu jäi auki. Vihreät vaativat sitä, että lobbauksen uudet säännöt saatetaan voimaan ennen ensi vuoden kesän eurovaaleja, jotta ne ovat voimassa uuden europarlamentin ja uuden komission aloittaessa työnsä.

Istunto käsitteli myös vuosittaisen ihmisoikeusraportin, jossa muun muassa pahoitellaan sitä, että EU:n ja Venäjän ihmisoikeuskeskustelut eivät ole johtaneet kunnon tuloksiin.

Ministerineuvosto on hylännyt viime viikolla neuvotellun kompromissin laittomien siirtolaisten palauttamisesta. Tämä tarkoittaa, että kun asia tulee kahden viikon päästä Strasbourgin täysistuntoon, parlamentti todennäköisesti hyväksyy ihmisoikeuksien kannalta paremman mallin kuin kyseinen kompromissi. Se on sitten eri asia, millaiseksi muodostuu lopullinen tulos, tai saadaanko sitä aikaan ollenkaan. Vihreäthän arvostelivat viime viikon kompromissia ankarasti, muun muassa siksi, että palautettaville asetettaisiin viiden vuoden maahantulokielto.

Pääsin kotiin puolen yön aikoihin. Kun pyöräilin Tampereen rautatieasemalta kotiin, Pispankadulla edelläni loikki vähän matkaa rusakko, sitten se häipyi metsään.