Elintarvikkeiden lisäaineet tekevät lapsista ylivilkkaita
Aamutelevisio kertoi, että lelufirma Mattel vetää markkinoilta entisten lisäksi vielä lisää 800 000 Kiinassa valmistettua lelua niiden sisältämien vaarallisten aineiden vuoksi. Aika rajua. Vihreäthän ovat vaatineet asiasta keskustelua parlamentin täysistunnossa.
Mutta mielenkiintoisimman uutisen pitkiin aikoihin luin Guardianista. Britanniassa tehty tutkimus todistaa niin sanottujen atsovärien lisäävän lapsissa hyperaktiivisuutta ja häiriökäyttäytymistä ainakin yhdessä natriumbentsoaatin kanssa. Viimeksi mainittu on säilöntäaine. Tutkimus on tänään julkaistu lääketieteellisessä Lancet-lehdessä. Aineet, joista valmistettua koktailia lapsille oli annettu, olivat natriumbentsoaatti E211 ja väriaineet E102 (sitruunankeltainen), E122 (punainen), E110 (oranssinkeltainen), E124 (punainen), E104 (vihertävänkeltainen). Käytetty lisäainekoktail vastaa todellista päiväannosta, joka moni lapsi saa karkeista ja limsoista.
Brittihallitus suosittelee, että vanhemmat välttäisivät näitä lisäaineita sisältävien karkkien ja limsojen antamista lapsille. Monet asiantuntijat pitävät tätä liian lepsuna ja sanovat että oikea toimi olisi kieltää nämä lisäaineet.
Koen tämän uutisen äärimmäisen kiinnostavaksi. Itse luin ensimmäistä kertaa 1970-luvulla väitteen, että ruokien lisäaineet tekevät lapsista levottomia. Väite tuntui tosi hurjalta ja jäi siksi mieleeni. Nyt se on siis todistettu paikkansapitäväksi.
Guardianissa haastateltu brittiopettaja kertoo opettajien huomanneen ”ajat sitten” että levottomat koululuokat rauhoittuvat kun kouluruoasta poistetaan lisäaineet. Myöhemmin päivällä luin vielä, että eräs yhdysvaltalainen tutkija Ben Feingold esitti tämän epäilyn jo 1970-luvulla.
Miten ihmeessä on voinut kestää 30 vuotta tutkia pätevällä tavalla haittavaikutus, josta on ollut kokemusperäisiä havaintoja?
Euroopan ruokaturvavirasto EFSA ilmoittaa olevansa selvittävänsä Southamptonin yliopiston tutkimuksessa esiintyvien lisäaineiden turvallisuutta.
En tiedä miten mainittuja lisäaineita on aikoinaan tutkittu ennen kuin niiden käyttö ruoissa on sallittu, mutta ehkä vaikutuksia on tutkittu vain yksi aine kerrallaan. Tai ehkä ei ole lainkaan hoksattu tutkia vaikutuksia lasten käyttäytymiseen.
Heinäkuussa muuten parlamentti otti ensimmäisessä käsittelyssä kantaa uuteen ruoan lisäainelainsäädäntöön. Parlamentin enemmistö vaatii, että atsovärejä sisältäviin elintarvikkeisiin pannaan allergiavaroitus. Vihreät ovat ajaneet tätä.
Minusta tämä uutispommi antaa ajattelun aihetta myös nykypäivän keskusteluun geenimuunnellun ruoan riskeistä. Geenimuuntelun kannattajat väittävät ”gemojen” olevan perusteellisesti tutkittuja. Mutta ovatko tutkijat osanneet kysyä oikeita kysymyksiä?
Viime keväänä nousi kohu siitä, kun ranskalainen tutkimuslaitos Crii-Gen analysoi Monsanton GM-maissille tehtyjen rottakokeiden alkuperäisaineiston ja väitti että hakiessaan GM-maissilleen myyntilupaa Monsanto oli salannut rotille aiheutuneita terveyshaittoja. EU:n komissio pani tämän johdosta asian uuteen selvitykseen. Tätä asiaa koskevista uutisista opin, että rottakoe kesti vain 3 kuukautta. En tiedä, onko 3 kuukauden rottakoe standarditapa tutkia ”gemoja”, mutta ei 3 kuukaudessa millään voi saada selville esimerkiksi vaikutusta syöpien kehitykseen tai hedelmällisyyteen.
Virallisessa päivän työssäni pääasia oli ilmastovaliokunnan kokous, jossa keskusteltiin laatimastani päätöslauselmaehdotuksesta. Sen aihe on kansainväliset ilmastoneuvottelut Balilla. Keskustelusta kävi selvästi ilmi, että monilta ilmastovaliokunnan jäseniltä puuttuu paljon perustietoja sekä itse ilmastonmuutoksesta että kansainvälisten neuvottelujen tilanteesta. Hyvä, että joutuvat ottamaan selvää.
Tanskassa on päätetty ryhtyä selvittämään sektori sektorilta, millaisia muutoksia ilmastonmuutos tuo tullessaan ja miten näihin muutoksiin voi varautua. Äskettäin luin jostain, että Porin Reposaareen aiotaan rakentaa meressä kelluvia taloja. Myös Helsinkiin, muistaakseni Lauttasaareen on visioitu taloja meren päälle. Ovatkohan näiden hankkeiden puuhaajat ottaneet huomioon ilmastonmuutoksen ja sen, että merenpinnan nousuvauhtia on hyvin vaikea ennustaa, kun esimerkiksi Grönlannin jäätiköiden sulaminen on kiihtynyt.
Meppien enemmistö on muuten allekirjoittanut vetoomuksen kädellisten (apinoiden) käytön lopettamiseksi tieteellisissä kokeissa. Tämä on siis nyt parlamentin virallinen kanta, hyvä!