Eläkesäätiöt miettivät ilmastoa sijoituspäätöksissään
Tänään ympäristö- ja kansanterveysvaliokunnan kuultavana oli kaksi tshekkiministeriä ympäristöministerin lisäksi terveysministeri. Jälkimmäisessä kuulemisessa otin esille tri Lukáš Jelínekiltä tulleen kirjeen, joka on aika ennenkuulumaton. Jelínek edustaa Tshekissä laitosta, joka ilmeisesti suunnilleen vastaa Suomen Säteilyturvakeskusta. Jelínek pyytää keskeyttämään tai lykkäämään sähkömagneettisen säteilyn terveysvaikutuksia koskevan raportin käsittelyn. Hän sanoo, että Frederique Riesin laatima raporttiluonnos on ”ristiriidassa turvallisesti todistettujen faktojen kanssa” ja ”uhkaa pilata valiokunnan maineen” sekä että ”sähkömagneettista yliherkkyyttä ei ole … ongelmat ovat psyykkisperäisiä”.
Suomen säteilyturvakeskuksen tekemien tutkimusten mukaan kännykkäsäteily kuitenkin aiheuttaa elävissä soluissa muutoksia, muun muassa ihmisen ihosoluissa. Sitä ei vielä tiedetä, ovatko nuo muutokset haitallisia vai eivät. Mutta on aika uskaliasta väittää sitä todistetuksi, että tuo säteily on turvallista. Sähköyliherkkyydestä en sano muuta kuin että entinen WHO:n (maailman terveysjärjestö) pääjohtaja ja myös Norjan entinen pääministeri Gro Harlem Brundtland ilmoitti julkisesti kuuluvansa yliherkkien joukkoon, hän ei voi oleskella huoneessa, jossa on toimiva kännykkä. En kovin helposti luokittelisi häntä luulosairaaksi.
Ministeri oli aika yllättynyt kysymyksestäni, eikä vastannut siihen mitään selkeää.
Moskovassa on taas tapahtunut poliittinen murha, tsetseenejä puolustanut asianajaja ja nuori toimittaja. Venäjän kehitys on todella pelottavaa, kun tällaista voi tapahtua kadulla keskellä päivää.
Lounaalla Globe-ryhmä kuunteli asiantuntijoita, jotka kertoivat siitä, miten eläkesäätiöt ja muut isot sijoittajat näkevät ilmastonmuutoksen. Rob Lake, APG:sta (All Pensions Group) sanoi eläkesäätiöiden pitävän uusiutuvaa energiaa kasvumarkkinana, johon sijoittaminen kannattaa. Nick Butler Cambridgen yliopistosta taas sanoi, että viime vuonna investoinnit uusiutuvaan energiaan alenivat ensimmäistä kertaa. Investointeja kanavoitiin öljyyn, koska siellä saadaan nopeammin tuottoja. Hän oletti kuitenkin, että Kööpenhaminan tuleva ilmastokokous tulee parantamaan uusiutuvaan energiaan investoijien investointivarmuutta. Viimevuotinen pudotus, josta Butler puhui, ei tosin ollut kovin iso, muutamia prosentteja. Edellisvuonna eli 2007 uusiutuvaan energiaan suunnatut investoinnit kasvoivatkin muistaakseni peräti 70 %.
Iltapäivällä ympäristövaliokunta keskusteli muun muassa ekodesign-direktiivin ja EU:n ympäristömerkin uudistamisesta. Ensin mainitun romanialainen esittelijä Imre Csibi sanoi olevan aika symbolista, että näistä asioista keskustellaan sinä päivänä, kun kaasu pitkästä aikaa virtaa Venäjältä Ukrainan kautta EU:n alueelle.
Ekodesign-direktiivi on se EU-laki jonka nojalla komissio äskettäin päätti kieltää hehkulamppujen myynnin EU-alueella asteittain (ja myös asettaa ylärajan elektroniikkalaitteiden valmiustilan virrankulutukselle).
Esimerkkinä sellaisesta luonnonvarojen tuhlauksesta, jota edes komission ehdotuksen mukainen aiempaa kattavampi ekodesign-direktiivi ei kata mainitsin sen, että jokainen kännyköiden ja kannettavien tietokoneiden valmistaja käyttää erilaisia latureita. Jos niiden jännitteet ja liitännät standardoitaisiin, ei aina tarvitsisi ostaa uuden kännykän ja uuden läppärin yhteydessä uutta laturia. Useampikin kollega innostui tästä esimerkistä.
Vihreä meppi David Hammerstein on lähettänyt sähköpostilla raportin meppien Gazan vierailusta:
”Oli järkyttävää nähdä, että julkisten rakennusten täystuho, jokapäiväisten palvelujen täydellinen romahdus ja humanitaarisen kriisin selvät merkit. Voin vieläkin nähdä kymmenien kauniiden lasten silmät ympärillämme YK-kouluissa, joihin he olivat paenneet lähistöllä räjähtäviäpommeja. Nuorten äitien epätoivo kun he itkivät apua vauvat käsivarrellaan. YK-virkailijoiden, sekä paikallisten että ulkomaalaisten, tekemä uskomattoman sankarillinen työ, heidän auttaessaan väsymättä ihmisiä hyvin vaarallisissa oloissa. Meidät nähdessään kaikki vaikuttivat hyvin ilahtuneilta, koska olimme konfliktin aikana ainoat Euroopan edustajat Gazassa. Kun ensimmäinen räjähdys tapahtui muutaman sadan metrin päässä meistä, vaistomaisesti ajattelimme pyrkiä suojaan, mutta meitä kehotettiin olemaan juoksematta pakoon. Turvallista pakopaikkaa ei ylipäänsä ollut.”
Minun mielestäni Israelin hallitus pitäisi panna vastaamaan teoistaan Haagin kansainväliseen sotarikostuomioistuimeen.
EU:n komissio on julkaissut vision laivaliikenteen tulevaisuudesta. Komission tavoitteena ovat jätteettömät ja saasteettomat laivat, ja se haluaa, että tänä vuonna syntyy myös meriliikenteen päästöjä alentava kansainvälinen sopimus. Ellei tämä onnistu, komissio valmistelee asiasta EU:n oman lainsäädännön. Hyvä! Juuri tätä Europarlamentti vaati EU:n uusien ilmastolakien säätämisen yhteydessä.