”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ekodesign voi olla kaunistakin

Parlamentissa oli ekodesign-seminaari, jonka yksi emäntä olin. Seminaari liittyy ekodesign-näyttelyyn, joka on parhaillaan toisaalla Brysselissä. Pääalustaja Eija Nieminen Suomesta näytti kuvia kivoista ja hauskoista esimerkeistä. Parhaiten mieleeni jäi edesmenneessä DDR:ssä kehitetty kodin yleisvekotin, joka on yhtä aikaa pölynimuri, keittiön yleiskone, kahvimylly ja varmaan jotain muutakin. Eija Nieminen peräänkuulutti paluuta antiikin ajan vanhoihin hyveisiin: pitää olla viisautta nähdä mihin olemme menossa, rohkeutta tehdä päätöksiä, oikeudenmukaisuutta hyvinvoinnin jaossa, ja kohtuutta kulutuksessa.

Hollantilainen vihreä meppi Kathalijne Buitenweg kertoi esimerkin kunnallisen rakennusprojektin tarjouspyynnöstä, jossa hinta oli määrätty etukäteen. Hinnan sijasta urakoitsijoiden piti kilpailla sillä, kuka saa kiinteällä hinnalla aikaan energiapiheimmän rakennuksen. Mainio idea! Kuulemma kukaan ei protestoinut tällaista kilpailutusta vastaan.

Doreen Fedrigo EEB-ympäristöjärjetöverkostosta kertoi The Ecologist-lehden selvittäneen (numerossa 7-8/2008), että ihmisten ostamista tuotteista säälittävän pientä osaa, alle 10 %, käytetään enää 6 kuukauden kuluttua ostamisesta. Valtaosa heitetään siis pois pika pikaa. Pelkkää elektroniikkaromua syntyy joka vuosi 7 milj tonnia, ja 75 % siitä päätyy muualle kuin asialliseen elektroniikkaromun käsittelyyn.

Pohjoisen jäämeren jää ei tänä kesänä sulanut uuteen kaikkien aikojen ennätykseen. Tähänastinen sulamisennätyshän saavutettiin viime vuonna. Mutta jää on nyt toiseksi pienimmillään ja 33 % alle vuoden 1979 jälkeisen ajan keskiarvon. Toisin sanoen viimevuotinen Pohjoisen jäämeren jään dramaattinen sulaminen kesällä ei ollut yksittäinen ilmiö.

USA:ssa republikaanien presidenttiehdokas John McCain on ilmoittanut, että jos hän tulee valituksi, Sarah Palin saa varapresidenttinä energia-asiat johdettavakseen. Se on huono uutinen. Sarah Palin on onneksi sentään irtisanoutunut ilmastoskeptikkomielipiteistä, joita hän oli esittänyt vielä vähän aikaa ennen varapresidenttiehdokkaaksi nimeämistään. Mutta hän muun muassa ajaa öljynporauksen sallimista Alaskan luonnonsuojelualueilla. Se tarkoittaa, ettei uusien energiaratkaisujen edistäminen ole hänelle etusijalla.

EU:n komissio on julkaissut ensimmäiset alustavat analyysit siitä, mitkä teollisuudenalat joutuisivat hiilidioksidin päästökaupassa epäreiluun kilpailuasemaan, jos päästöjä ei suitsita kansainvälisellä sopimuksella. Sen mukaan vaara koskee osaa teräs-, alumiini- ja sementtiteollisuudesta. Parlamentissa käsiteltävänä olevan päästökauppaesityksen mukaan vuosina 2013-2020 ympäristödumppauksen uhan alaisiksi joutuville firmoille voitaisiin myöntää ilmaisia päästöoikeuksia enemmän kuin muille teollisuudenaloille. Eli jos seuraavaa kansainvälistä ilmastosopimusta ei synny, nämä alat pääsisivät todennäköisesti erityiskohtelun piiriin. Kyseinen analyysi ei vielä koskenut kaikkia päästökaupassa mukana olevia aloja, esimerkiksi paperi- ja kemian teollisuutta.

WWF on julkaissut selvityksen, jonka mukaan uusiutuvan energian käyttöön kannustava syöttötariffi luo työpaikkoja ja liiketoimintaa, ainakin Saksassa syöttötariffi on ollut hyvin kustannustehokas tapa luoda uusia työpaikkoja ja vientituloja, sen lisäksi että sen avulla saadaan vähennettyä päästöjä ja fossiiliriippuvuutta. Suomessahan on vallalla käsitys, että se vain maksaa mansikoita. Syöttötariffin erilaisia sovelluksia on käytössä jo 40 maassa.