”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Eipä ihme, että Kokoomuksen korva kuuntelee teollisuuslobbareita

Tämän päivän vaalirahoitusuutiset kertovat, että Elinkeinoelämän keskusliiton (entinen Teollisuus ja työnantajat) säätiö, eli TT-säätiö antoi presidentinvaalivuonna 2006 Kokoomukselle peräti 250 000 euroa ja edellisenä vuonna 100 000 euroa.
 
No eipä ihme, että Kokoomuksen korva on poliittisessa päätöksenteossa aina kuunnellut erityisen herkästi vaatimuksia, jotka tulevat teollisuuslobbarien linnakkeesta Eteläranta kympistä. Eräässä nyt istuvan hallituksen energianeuvottelussa Kokoomusta edustanut ministerin erityisavustaja oli jopa sanonut, että täytyy vielä tarkistaa EK:n (Elinkeinoelämän keskusliiton) kanta. Kuulemani mukaan silloin puhetta johtanut Pekkarinen oli puuskahtanut, että hallituspuolueiden pitää kyllä itse tietää, mitä haluavat.
 
Varsinkin energiapolitiikassa Kokoomuksen linja on suurin piirtein suoraan kopioitu energiavaltaisen teollisuuden edustajien lobbauspapereista. Tämä on takuulla vaikuttanut siihen, että vuonna 2002 eduskunnan enemmistö antoi luvan ydinvoimalan rakentamiselle. Tuskin teollisuuslinnakkeesta virrannut tuki on ihan irrallaan siitäkään, että Katainen nyt vaatii lupia kaikille kolmelle uudelle ydinvoimalalle, joita sähköyhtiöt haluavat. Ja ihan takuulla EK:n vastustus on sen taustalla, että Kokoomus on harannut syöttötariffeja vastaan. Melkein jokaisessa muussa EU-maassa on vuosia sitten säädetty uusiutuvalla energialla tuotetulle sähkölle syöttötariffit eli takuuhinta. Tämän takia tuulivoima ja viime aikoina aurinkoenergiakin ovat kasvaneet nopeasti. Suomi on jättäytynyt tästä uuden tekniikan kehittämisestä jälkeen, ja samalla olemme pelanneet itseämme ulos tulevien vuosikymmenien valtavan suuresta vientibisneksestä.
 
Ymmärrän sen, että kaikki eivät riemumielin kannata ajatusta uusista vaaleista, vaikka omasta mielestäni ne olisivat tarpeen.
 
Mutta ainakin Vanhasen on nyt ymmärrettävä erota, se on ihan selvää. Ja vaalirahoituslakiin pitää saada rangaistus ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnistä. Ja siihen pitää panna myös velvoite eritellä vaalikampanjansa kulut. Jos ehdokas valehtelee kampanjansa kulut todellista pienemmiksi, hän voi jättää kertomatta vaikka kuinka ison vaalituen. Jos kulut pitää eritellä, on vaikeampi jättää kululistasta pois esimerkiksi isoa ulkomainoskampanjaa ja isoja lehtimainoksia.
 
Mielestäni vaalikampanjoiden tilit pitäisi myös tarkastaa. Valtion tilintarkastajat voisivat aivan hyvin tarkastaa valittujen kansanedustajien, meppien ja presidentin vaalikampanjoiden tilinpidon. Ja kunnanvaltuutettujen kohdalla tarkastus voisi perustua pistokokeisiin.