”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Eikö ydinvoimalan sydämen sulamisen pitänyt olla mahdotonta?

Japanista kuuluu sydäntäsärkeviä uutisia. Siellä on koettu kaikkien aikojen voimakkain maanjäristys ja sen aiheuttama tsunami. Ainakin satoja ihmisiä on kuollut, paljon useampia on kateissa ja evakuoituina tilapäismajoituksiin.
Syvä osanottoni uhreille ja heidän omaisilleen.Mutta ennestään kamalaa tilannetta pahentaa se, että yhden ydinreaktorin jäähdytysjärjestelmä petti. Aikaisemmin tänään lauantaina Säteilyturvakeskuksen johtaja Jukka Laaksonen arvioi, että reaktorin sydämen sulaminen vaikuttaa väistämättömältä.
Lauantai-illan tietojen mukaan reaktorin jäähdytys kyettiin käynnistämään uudelleen. Osa polttoainesauvoista on vaurioitunut. Mitä ensi yö ja tulevat päivät tuovat tullessaan, sitä ei kukaan tiedä.
Sydämen sulamista pidetään pahimpana mahdollisena onnettomuutena, mitä ydinvoimalassa voi tapahtua. Se voi tapahtua, jos reaktorin jäähdytys pettää.
Voimalan ydinreaktioita, jotka tuottavat lämpöä, ei nimittäin kyetä pysäyttämään hetkessä. Itse asiassa ydinpolttoaineen ydinreaktiot jatkuvat vielä satojatuhansia vuosia sen jälkeen kun polttoaine on poistettu reaktorista. Juuri siksi käytetyn ydinpolttoaineen käsittely ja varastointi on niin vaikeaa ja vaarallista.
Kun aikoinaan opiskelin sähkövoimatekniikkaa, meille opetettiin, että reaktorit suunnitellaan sellaisiksi, että sydämen sulamisen mahdollisuus on korkeintaan yksi miljardista tai alle, eli käytännössä mahdotonta.
Silti ”mahdoton” voi oikeasti ollakin mahdollista. Tekniikka ei koskaan ole virheetöntä. Ihmiset eivät aina toimi täydellisesti. Ja luontokin voi aiheuttaa jotain odottamatonta, kuten kaikkien aikojen voimakkaimman maanjäristyksen.