”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ei näyttöä ”hiilivuodosta”

Tapasin MTK:n uuden ympäristöjohtajan ja vedenpuhdistusasiantuntijan, joka esitteli todella mielenkiintoista uutta suomalaista vedenpuhdistusteknologiaa. Kuulemma tällä metodilla voidaan esimerkiksi lietelannasta erottaa hyvin tarkasti vesi ja lanta, jopa niin tarkasti että vesi on käsittelyn jälkeen juomakelpoista. Ja puhdistus tulee kuulemma vielä halvemmaksi kuin nykyisin tavanomaiset prosessit. Tätä metodia käytetään jo muutamalla maatilalla. No, jos kuulemani on tosiaan totta, niin tätä teknologiaahan voitaisiin soveltaa ympäri maailmaa vaikka missä.

Poimintoja uutisvirrasta:

Worldwatchin uusi raportti osoittaa, että maailmassa on jo miljoonia ”vihreitä työpaikkoja” tai ”viherkaulustyöpaikkoja”. Yksin Kiinassa miljoona ihmistä on töissä tuulivoima-, aurinkoenergia- ja biomassateollisuudessa. Kaikissa näistä työolot eivät kuitenkaan ole hyvät, eli myös näillä aloilla pitää toimia kunnollisten työolojen puolesta.

Britti- ja saksalaistutkijat ovat saaneet selville, että boreaalisella vyöhykkeellä, eli Kanadassa, Pohjois-Euroopassa ja Venäjällä puut erittävät ilmaan terpeeneiksi kutsuttuja kemikaaleja, jotka lisäävät pilvien muodostumista k.o. alueen ylle. Juuri näistä kemikaaleista tulee mäntymetsälle tyypillinen tuoksu. Siksi metsät ovat ilmastonsuojelulla vielä tärkeämpiä kuin tähän mennessä on tiedetty, pilvet kun lisäävät maapallon ”albedoa” eli heijastavuutta.

Suomen Lumilautaliitto ja lumilautailijat Risto Mattila, Heikko Sorsa, Antti Autti ja Meri Peltonen ovat allekirjoittaneet WWF:n ilmastovetoomuksen. Hauskaa!

UNEP:n johtaja Achim Steiner on varoittanut, että isoja osia maapallosta voi muuttua asumakelvottomiksi vesipulan vuoksi. Vesipula on jo pahenemassa siksi, että joista ja pohjavesivarastoista otetaan vettä liikaa. Ilmastonmuutos pahentaa tilannetta entisestään.

Obama on luvannut uutta ”Apollo-ohjelmaa” uuden energiatalouden rakentamiseksi USA:an, sekä ilmaston suojelemiseksi että energian huoltovarmuuden turvaamiseksi. Hän lupaa, että vuosittain tullaan investoimaan 15 mrd dollaria uusiutuvaan energiaan, ja näin luodaan 5 miljoonaa uutta hyvin palkattua työpaikkaa.

Maailmaan tullaan perustamaan uusi kansainvälinen järjestö, International Renewable Energy Agency, IRENA. Asian ovat panneet alulle Saksa, Espanja ja Tanska.