”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ei juu ydinvoimaa

Stora Enso ilmoitti loppuviikosta siirtävänsä firman tilauksia Ruotsiin. Paperiteollisuuden oikeat ongelmat näyttävät liittyvät ihan muihin asioihin kuin niihin, joista se on vuosikaudet päättäjiä lobannut.

Tämän päivän Hesari on veikeä kooste energia- ja ilmastonäkemyksistä. Pääkirjoitus vastustaa uusien ydinvoimaloiden rakentamista sähkön vientiä varten. Vieressä oleva yliökirjoitus pitää selviönä, että vuoden kuluessa annetaan lupa 1-2 ydinvoimalalle. Ulkomaanosastolla selostetaan kokonaisen sivun verran sitä, että useiden maiden elvytyspaketeissa on merkittävä ”vihreä” osuus. Näin on esimerkiksi USA:ssa ja Saksassa, mutta ei Suomessa.

Hiljattain luin muistakin lähteistä, että rahamääräisesti isoimmat ”vihreät” elvytyspaketit ovat USA:lla ja Kiinalla, ja prosenteissa johtaa Korea, jonka elvytyspaketista peräti 80 % käytetään ilmastonsuojelua hyödyttäviin tarkoituksiin.

Mutta Suomessa vain moni edelleen kuvittelee, että mitään ei tarvitse muuttaa, kunhan aloitetaan yhä uusia ydinvoimalatyömaita – riippumatta siitä valmistuvatko entiset koskaan.

Mielenkiintoisen lisänäkökulman ydinvoimakeskusteluun toi viime keskiviikon HBL:ssa ruotsalainen vesitekniikan professori Bo Nordell, joka yhdessä toisen kirjoittajan kanssa sanoi, että ydinvoimaloiden lauhdevedet lämmittävät merivettä ja Itämeressä, osaltaan lisäävät levien kasvua.