”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ehkä edistin tekstiviestihälytysjärjestelmän luomista

Ympäristövaliokunnan koordinaattorit keskustelivat ilmastopaketin käsittelyaikataulusta. Ilmassa on pientä jännitystä. Ei ole vielä aivan selvää, mikä on valiokuntien työnjako asioiden käsittelyssä. Kaikki ilmastopaketin osat eivät edes vielä ole komission nettisivuilla (tällaista Suomessa ei kyllä tapahdu koskaan, että hallitus julkistaa esityksen, mutta sen lopullista tekstiä ei ole saatavilla usean päivän päästäkään). Ryhmien kesken on jonkin verran kyräilyä siitä, kuka saa minkäkin raportööriyden.

Valiokunta äänesti muun muassa syövän torjuntaa ja ympäristönsuojelua edistäviä markkinamekanismeja koskevista päätöslauselmista.

Lounaan jälkeen olin sanitaatiota eli suomeksi vessoja käsittelevän seminaarin meppipaneelissa. En ollut etukäteen katsonut papereita ihan tarpeeksi tarkkaan, olin kuvitellut että tilaisuudessa keskustellaan siitä, miten kehitysmaihin saataisiin hygieenisiä käymälöitä. Mutta aiheena olikin käymälöiden puute EU-maissa. Kuulin, että EU-maissakin vielä 20 miljoonaa ihmistä elää ilman nykyaikaisia vessoja tai käymälöitä. Romaniassa esimerkiksi tämä on iso terveysongelma. Päätin pitää palopuheen nykyaikaisten kompostikäymälöiden puolesta. Yllätyksekseni seminaariyleisö aplodeerasi. Mutta osa kollegoista ei ymmärtänyt yhtään, että kompostikäymälä tai kuivakäymälä voi olla ihan siisti ja hygieeninen paikka ja että sen voi nykytekniikalla rakentaa asuinhuoneiden yhteyteen. Suomen ympäristönministeri Kimmo Tiilikainen oli samassa paneelissa ja ilokseni hän sanoi, että siellä missä viemärijärjestelmää ei vielä ole, fiksuinta on rakentaa komposti- ja kuivakäymälöitä.

Aamulehti on viime viikolla julkaissut yleisönosastokirjoitukseni, jossa ihmettelen, miksi Nokialla ei tiedotettu ihmisille tekstiviesteillä viemäriveden joutumisesta juomavesiverkostoon. Kirjoitukseni innosti erään Yleisradion toimittajan ottamaan asiasta selvää. Kävi ilmi, että – toisin kuin Elisa nettisivuillaan antaa ymmärtää – tekstiviestihälytysjärjestelmää ei olekaan vielä luotu. Siis sitä järjestelmää, joka Aasian tsunamin jälkeen suuren kohun saattelemana päätettiin tehdä. Mutta toimittajalle oli vakuutettu, että nyt ruvetaan hommiin. Ehkä siis loppujen lopuksi kysymykselläni tuuppasin tämän järjestelmän luomista eteenpäin. Mutta olen aivan pöyristynyt siitä, että tekstiviestihälytysjärjestelmää ei tehtykään heti, kun luvattiin.

Muutamalta Nokian kaupungin vastuuhenkilöltä on tullut lievästi sanottuna sapekkaita sähköposteja, joissa esitetään arvioita persoonastani ja motiiveistani. Niiden mukaan tilanne huomattiin Nokialla liian myöhään, kun likavettä oli ehtinyt vuotaa juomaveden joukkoon jo pari päivää. Siinä vaiheessa tekstiviestihälytyksistä ei enää olisi ollut apua. No, se että viemärivettä vuoti juomavesiverkostoon päivätolkulla ilman että yksikään mittari pamahti punaiselle tai yksikään hälytin pärähti soimaan, on kyllä ihan uskomatonta. Ja se on yksinomaan Nokian kaupungin vastuulla.

Ilmastovaliokunnalla oli asiantuntijakuuleminen ilmastonmuutoksen vaikutuksesta maailman vesitilanteeseen. Ehdin kuunnella sitä vain osittain. Parhaiten jäi mieleeni kalifornialainen professori, joka sanoi, että ilmaston lämmetessä vettä tulee nykyistä enemmän silloin kun sitä tarvitaan vähiten, ja nykyistä vähemmän silloin kun sitä tarvitaan eniten.

Kenian tilanne on ihan kauhea. Financial Timesin mukaan melkein tuhat ihmistä on tapettu levottomuuksissa ja neljännesmiljoona ihmistä on joutunut evakkoon. Protestit vaalien väärinkäytöksiä ja istuvan presidentin voittajaksi julistautumista vastaan ovat eskaloituneet etnisiksi puhdistuksiksi ja väkivallaksi, tilanne on ryöstäytymässä presidenttiydestä taistelevien kilpakumppanien käsistä.

Presidentti Bush on sanonut perinteisessä ”kansakunnan tila” -puheessaan, että USA on sitoutunut ”vastustamaan ilmastonmuutosta” ja tukee kansainvälistä sopimusta ”kasvihuonekaasujen kohoamisen hidastamiseksi, pysäyttämiseksi ja kääntämiseksi laskuun”. Ääni kellossa on muuttunut jonkin verran.

15 eurooppalaista pääkaupunkia ja kymmeniä muita kaupunkeja on luvannut vähentää päästöjään enemmän kuin EU:n lupaama 20 % vuoteen 2020. Mukana on muun muassa Lontoo, Berliini, Milano ja Varsova. Uutinen ei kerro, onko Helsinki joukossa.