”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

EFSAssa ollut pukki GMO-kaalimaan vartijana

Financial Times kertoi tänään, että Shell hidastaa investointejaan Kanadan öljyhiekkaan. Tämä on mukava uutinen. Minähän kirjoitin loppusyksystä yhdessä joidenkin muiden meppien kanssa kirjeen Shellin, BP:n ja Statoilin johtajille ja johtokunnan puheenjohtajille. Kirjeessä totesimme, että öljyn valmistaminen öljyhiekasta on ympäristölle tosi tuhoisaa toimintaa. BP ja Statoil ovat jo ehtineet vastata meille. BP:n kirje perustuu suunnilleen kansainvälisen energiajärjestön IEAn business as usual –skenaarioihin, joissa energian ja öljyn kulutus kasvaa aina vaan, firma perustelee tällä tarvetta ryhtyä valmistamaan öljyä aikaisempaa kalliimmista ja ympäristölle haitallisemmista fossiilivarannoista. Brittituttavani kertoivat, että BP on ajamassa alas ilmastoystävällisiä toimiaan, jotka aloitettiin edellisen toimitusjohtajan aikana. Financial Times kertoo tasan päinvastaisesta muutoksesta Royal Dutch Shellissä, kun siellä on toimitusjohtaja vaihtunut.

Muita poimintoja maailman uutisista:

EFSA:n (EUn elintarviketurvallisuusvirasto) GMO-paneelin johtaja on siirtynyt lobbariksi geenitekniikkafirma Syngentaan. Hän ei ole informoinut asiasta EFSAa, vaikka sääntöjen mukaan kuuluisi. EFSAn pitäisi olla elin, joka arvioi ruoan turvallisuuskysymyksiä tiukan tieteellisesti ja puolueettomasti. Vihreät ovat arvostelleet sitä vuosikausia sinisilmäisen myönteisestä suhtautumisesta geenimuunteluun. Tässä nyt vähän paljastui sille taustaa.

Vuonna 2008 EUssa myytyjen uusien autojen keskimääräinen hiilidioksidipäästö laski 3,3 %, arvoon 153,5g/km. Tämä on suurin vuodessa tapahtunut autojen päästöjen lasku sen jälkeen kun asiaa alettiin tarkkailla. Siinä nähdään, että asian pitäminen tapetilla auttaa, autojen päästöthän nousivat uudella tavalla otsikoihin siinä vaiheessa, kun säädettiin EU-direktiiviä, jolla uusien autojen päästöille asetettiin vuonna 2012 voimaantuleva raja.

Pekingistä on hyvää vauhtia tulossa yksi maailman suurimmista autokaupungeista. Nyt kaupungin viranomaiset ovat heränneet siihen, että pyöräilyä pitää suosia. Eipä tullut yhtään liian aikaisin. Tavoitteena on kasvattaa pyöräilyä 25 % seuraavien 5 vuoden aikana.

Euroopassa merituulivoima kasvoi viime vuonna 54 % ja sitä oli viime vuoden lopussa 577 megawattia. Euroopan tuulivoimayhdistys EWEA odottaa, että merituulivoimaa nousee tänä vuonna melkein tuplasti lisää, noin 1000 MW.