”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Demokratiaa kaupan

Kolumni Vihreässä Langassa 12.11.10

Niitä, jotka ammatikseen yrittävät kääntää sekä vaaleissa äänensä antavien kansalaisten että valittujen päätä, riittää tosi paljon. Mitä paremmin ison rahan lobbarit onnistuvat, sitä harvainvaltaisempi yhteiskuntamme tosiasiassa on.

Suomessa on käynyt selväksi ainakin, että isojen puolueiden vaalikampanjoihin on annettu isoja ja salaisia avustuksia, ja myös se, että silkalla mielikuvamainonnalla pärjää pitkälle. Parhaiten on onnistunut "hei meillä on kivaa" -Kokoomus.

Yhdysvaltojen äskeiset vaalit voitti oikeisto, erityisesti "teekutsuliike", joka esiintyy kansalaisten spontaanina protestiliikkeenä.

Guardian-lehdessä 25.10. George Monbiot nimittää teekutsuliikettä liikettä historian suurimmaksi peiteoperaatioksi. Liikkeeseen soluttautunut Taki Odham teki dokumenttifilmiin "Turf Wars", joka osoittaa, että taustalta löytyy tosiasiassa iso raha, erityisesti veljekset Charles ja David Koch.

Veljekset kehuskelevat omistamansa Koch Industries-firman olevan "isoin yritys, josta et ole kuullut". Tämä USA:n toiseksi suurin yksityinen firma pyörittää noin 100 mrd dollarin liikevaihtoa öljy-, kivihiili-, kemian ja metsäteollisuudessa.

Kochit haluavat löysempiä ympäristölakeja ja alempia veroja ja haluavat saada tavalliset kansalaiset pitämään tätä myös omana etunaan. Julkisesti he kiistävät yhteytensä teekutsuliikkeeseen.

Turf Wars-filmi näyttää kuitenkin David Kochin esiintymässä vuonna 2009 sen keskeisessä organisointitapahtumassa. Sen oli kutsunut koolle "Americans for Prosperity", jonka Koch kertoo perustaneensa yhdessä veljensä kanssa.

AFP organisoi "kansanliikkeen" Obaman terveydenhoitouudistusta vastaan ja on muotoillut teekutsuliikkeen keskeiset viestit. Se on kampanjoinut asuntolainojensa kanssa vaikeuksiin joutuneiden ihmisten auttamista, "luusereiden hyysäämistä" vastaan.

Tulilinjalla on myös ilmastonsuojelu. Kochin veljesten rahoittamien konservatiivisten säätiöiden, kuten Cato-instituutti, Heritage Foundation ja American Enterprise Institute nimet tulevat usein vastaan ilmastonmuutoksen kiistäjien rahoittajina.

Eurooppalaiselle kuohuttavin tieto on, että myös eurooppalaiset suurtupruttajat ovat USA:n vaaleissa rahoittaneet ilmastopolitiikan vastustajia.

Climate Action Network kokosi näitä tietoja julkisista lähteistä.  Lokakuussa julkaistun raportin mukaan eurooppalaiset firmat Lafarge (sementti), GDF-SUZ (kaasu), E.On (sähkö), BASF (kemia), Bayer (kemia, lääke), Solvay (kemia) ja Arcelor-Mittal (teräs) ovat rahoittaneet ilmastolainsäädännön vastustajia USA:ssa, sekä republikaaneja että demokraatteja yli 240 000 dollarilla.

Kun seuraavan kerran kuulet ison eurooppalaisen saastuttajafirman lobbarin valittavan, että on se niin väärin kun EU:ssa päästöjä rajoitetaan "yksipuolisesti", kannattaa muistaa, että tämän valitusvirren veisaajat tekevät kaikkensa estääkseen ilmastonsuojelupäätöksiä myös USA:ssa.