Delfiini metrossa
Me suomalaiset voimme olla ylpeitä siitä, että yhteiskunnan päätöksenteko ja päätösten perustelut ovat julkisia.
Mutta sama ei koske kunnan ja valtion omistamia yhtiöitä. Poliitikko, jonka toiminta kaupunginvaltuustossa on julkista, ei voi kertoa ulospäin tietoja, jotka on saanut kaupungin omistaman osakeyhtiön hallituksessa. Jos hän puhuu sivu suunsa ja tämän katsotaan vahingoittaneen yhtiötä, voi rapsahtaa pahimmassa tapauksessa miljoonien korvausvaatimukset.
Ruotsissa laki on toisenlainen. Jos kunta tai valtio omistaa yhtiöstä enemmistön, yhtiötä koskee sama julkisuus ja avoimuus kuin kuntaa ja valtiota itseään.
Nyt kunnan omistama yhtiö voi aiheuttaa jättiyllätyksiä kunnan päättäjille.
Helsingin ja Espoon päättäjille tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, että läntinen metrolinja viivästyy ties kuinka kauan. Iso joukko bussilinjoja oli jo lakkautettu ja uudet aikataulut laadittu, kunnes kesäkuussa kerrottiin, että metro ei alakaan kulkea elokuun puolivälissä.
Tampereella sekä kaupunkilaiset että valtuusto ja kaupunginhallitus saivat tietää delfiinien siirrosta Kreikkaan vasta eläinsuojelujärjestöjen puskaradion kautta. Kävi ilmi, että Särkänniemen johto oli puhunut pötyä luvatessaan kertoa avoimesti vaihtoehdoista.
Voi olla, että delfiinit olisivat päätyneet Kreikkaan, vaikka Tampereen valtuusto tai ainakin kaupunginhallitus olisi saanut etukäteen käsitellä eri vaihtoehtoja ja niiden hintaa. Mutta silloin tietäisimme ainakin perusteet. Nyt kaupunginvaltuutetutkin saavat tyytyä kuulemaan vakuutteluja, että asiat on selvitetty ja päätös oli hyvä, mutta tarkemmin emme voi kertoa.
Maan hallitus kaavailee terveydenhoidon ja sosiaalipalvelujen yhtiöittämistä suuressa sote-uudistuksessa. Se veisi sosiaali- ja terveyspalveluja koskevan päätöksenteon julkisuuden ulottumattomiin.
Se ei ole pikkujuttu, sosiaali- ja terveyspalvelut vievät jokaisesta veroeurostamme kymmeniä senttejä.
Liikenneministeri haluaa yhtiöittää maantiet ja rautatiet.
Samojen julkisuusvelvoitteiden pitäisi koskea kuntien ja valtion omaa päätöksentekoa sekä niiden omistamia osakeyhtiöitä. Se vaatii lain muuttamista.
Mutta tilannetta voidaan parantaa myös kuntien ja kaupunkien omilla päätöksillä. Helsingissä on päätetty, että kaupunginvaltuutetuilla on tiedonsaantioikeus Helsingin energian ja sataman asioista. Sama ollaan laajentamassa koskemaan kaikkia kaupungin omistamia yhtiöitä. Tampereen valtuusto keskustelee tiedonsaantioikeudesta huomenna.
Toki on asioita, jotka pitää käsitellä luottamuksellisesti, esimerkiksi rakennusurakasta saadut tarjoukset tai yksityishenkilöiden terveystiedot. Päätöksenteossa julkiset asiat pitääkin erottaa salassapidettävistä, esityslistojen laadinnasta alkaen. Viimeksi Tampereen kaupunginvaltuustossa käsiteltiin salaisesti Areena-hankkeen urakkavaihtoehtoja.
Yhtiöittäminen ei saa olla tapa viedä julkisuudelta piiloon se, miten verovaroja käytetään.
Kolumni Aamulehdessä 11.9.2016