”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Dalai Lama täysistunnossa

Tällä viikolla on Brysselissä pidettävä ”mini-istunto”. Siinä piti keskustella puheenjohtajamaa Ranskan kanssa EU:n ilmastopolitiikasta, mutta Ranskan ympäristöministeri myöhästyi. Niinpä istunto keskeytettiin siksi ajaksi joka kului ennen kuin hän saapui.

EU:n energiakomissaari Piebalgs sanoi, että ilmastonsuojelulla parannamme energian huoltovarmuutta paitsi Euroopassa, myös muualla maailmassa.

Vihreä kollega Claude Turmes sanoi, että uusiutuvan energian direktiivi on muuten lähestulkoon valmiiksi neuvoteltu, mutta Italia vaatii vuodelle 2014 uudelleentarkasteluklausuulia, joka veisi pohjan uusiutuvan energian investointivarmuudelta. Claude sanoi, että tämä on surkuhupaisaa, kun Italia on itse aika hyvä aurinkoteknologiassa, esimerkiksi italialainen firma toimitti aurinkosähkölaitteet Pekingin olympialaisiin.

Omassa puheenvuorossani keskityin siihen, että EU:n päästövähennyksistä ainakin puolet pitää tehdä EU-maissa, arvostelin komission ja ministerineuvoston linjaa jonka mukaan valtaosa päästövähennyksistä voidaan ulkoistaa kehitysmaissa tehtävien CDM -investointien kautta. Puheenvuorostani tuli alle aikayksikön referaatti Point Carbon -nettiuutisiin, lisäksi Reuters ja Financial Times Deutschland lähettivät haastattelupyynnön.

Brysselissä vieraileva Dalai Lama puhui täysistunnolle. Hän aloitti vitsailemalla ja totesi muun muassa, että sen jälkeen kun oli viimeksi täällä, hän on ollut leikkauksessa. Hän on sama ihminen, vaikka yksi elin puuttuu. Hän sanoi muun muassa, että kaikkien maailman uskontojen ydinsanoma on sama. Hän kehui naisia siitä, että nämä ovat ottaneet enemmän vapautta tunneherkkyyteen.

Istuntosalin ulkopuolella oli joulukuusi, jossa oli Tiibetin lippu.

Istunnon äänestyksissä hyväksyttiin päätöslauselma, joka vaati EU-maiden aseviennille sitovia sääntöjä.

Jäin illaksi ja yöksi Brysseliin, koska olimme sopineet ylimääräisen trilogin perjantaiaamuksi. Iltapäivällä ehdin kerrankin siivota työpöytää. Oli aika kamala nälkä, koska olin edellisillasta lähtien osallistunut 24 tunnin paastoon Dalai Laman tukemiseksi. Mutta koska Dalai Lama sanoi istunnossa, että aloittaa aina paaston aamiaisen jälkeen ja lopettaa sen ennen seuraavaa aamiaista, päätin että koska oma paastoni alkoi eilen illallisen jälkeen, se päättyy ennen tämäniltaista illallista, varsinkin kun aamulla on edessä tiukka neuvottelu.

Kello 22.13 sain viestin, että Ranska on peruuttanut huomisaamun neuvottelun. Heti alkoi tekstiviestitse villi spekulointi siitä, mitä tämä tarkoittaa. Onko Ranska päättänyt lopettaa neuvottelut minun kanssani, koska olen puolustanut parlamentin kantaa CDM-asiassa? Vai ovatko he laskeneet, että huomisaamuna muut poliittiset ryhmät jyräävät tässä asiassa raportöörin ja peruvat neuvottelun kun ovat huomanneet, että minulla onkin muiden poliittisten ryhmien tuki?

Vähän ennen puoltayötä yksi Ranskan EU-lähetystön virkamiehistä soitti Ulriikalle ja sanoi, että Ranska haluaisikin pitää aamukahdeksalta neuvottelun, johon pääsisivät vain mepit. Vastasin, että ensinnäkin juuri peruttua aamuneuvottelua ei kyllä aleta puolen yön aikaan kutsumaan uudelleen koolle ja toiseksi minulla ei ole valtuuksia muuttaa perinpohjaisten neuvottelujen tuloksena päätettyä parlamentin neuvotteluvaltuuskunnan kokoonpanoa.