”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Brysselissä energiataistelun kuhinaa

Sika-aikainen aamulento Brysseliin. Suomen lehdissä on paljon ydinvoimapuhetta. Energiateollisuus ja ammattiliitot kiirehtivät kuudetta ydinvoimalaa, perusteluna muun muassa päästöjen vähentäminen. Kannanottoa oli esitellyt Matti Viialainen. Nyt päästöjen vähentäminen taas näyttää kelpaavan hänelle argumentiksi. Kolme vuotta sitten hän sanoi, että Kioton sopimus on vihreiden tietoisesti Suomen teollisuuden kaulaan asettama hirttosilmukka. Jos päästöjen vähentämiseksi ei haluta tehdä mitään muuta kuin rakentaa ydinvoimaa, uusia ydinvoimalaitostyömaita joudutaan tosiaan aloittamaan muutaman vuoden välein. Fiksumpaa ja edullisempaa olisi kuitenkin investoida ratkaisuihin, joilla säästetään energiaa ja hyödynnetään uusiutuvaa energiaa.

Samassa Aamulehdessä, jossa kerrotaan energiateollisuuden ja ammattiliittojen ydinvoimalobbauksesta, kerrotaan ydinaseiden uhkan kasvusta ja arvioidaan, että parissakymmenessä vuodessa ydinsodan uhka on todellinen, maailma on kohta ydinaseita pullollaan. Kummallista, että Suomessa ei haluta nähdä yhteyttä sen välillä, että lobbaus ydinvoiman puolesta on kasvanut samaan aikaan kun ydinaseiden leviäminen pahenee ja ydinasevallat suunnittelevat ydinasejärjestelmiensä uusimista. Esimerkiksi Tony Blairin kannatus ydinvoimalle tuskin on irrallaan siitä, että hänen hallituksensa haluaa myös uusia Britannian ydinaseet. Ydinvoima-ala on ydinasealan kannalta elintärkeä muun muassa siksi, että samat ydinfysiikan laitokset kouluttavat asiantuntijoita molempiin.

Aurinko nousi vähän ennen lentokoneen saapumista Brysseliin. Vaakasuoraan tuleva valo korosti pilvimaton poimuja ja ryppyjä. Varjot olivat vaaleansiniset, valaistut alueet keltaisia ja oransseja. Pilvien alle tultua auringonpaiste hävisi. Peltotilkkujen laikuilla oli ruskean ja vihreän eri sävyjä. Brysselissä on vähän yli 10 astetta.

Työhuoneeni ikkunasta näkyvissä kirsikkapuissa oli kukkia.

Iloinen yllätys, parlamentissa on astunut voimaan tupakointikielto. Jopa 00-kerroksen kahvilassa voi nyt mennä korkeampaan ja valoisampaan osaan, koska siellä ei tukehdu savuun.

Huomenna julkaistavasta komission energia- ja ilmastopaketista käy kova kuhina. Tämänpäiväinen ennakkotieto kertoo, että Olli Rehn ja ydinvoimalobbarit ovat hävinneet tavoitteensa uusiutuvan energian ja ydinvoiman niputtamisesta yhteen. Komissio tulee sanomaan ydinvoimasta muutaman myönteisen sanan, mutta ei patista jäsenmaita lisäämään sitä.

Sähköpostista löytyi mielenkiintoista tietoa uraanivaroista. EU:ssa on 2 % maailman uraanista. Uraanin louhinta EU:ssa on 3 % kulutuksesta eli 97 % EU:n käyttämästä uraanista tuodaan muualta. Koko maailmassa uraanin louhinta on vuodesta 1990 asti ollut alle kulutuksen ja tilanne tulee pysymään tällaisena ainakin vuoteen 2020. Nykyisin uuden uraanin louhinta on 65 % alle kulutuksen.

Tony Blairia on arvosteltu siksi että hän on kieltäytynyt hyvittämästä yksityisten lentomatkojensa hiilidioksidipäästöjä, eikä hän myöskään halua luopua lomien vietosta kaukomailla, viimeksi Miamissa. Toisaalta Britannian ympäristöministeri Ian Person on viime viikolla arvostellut lentoyhtiöitä vastuuttomasta suhtautumisesta ilmastonmuutokseen, sanonut Ryanairin edustavan ”kapitalismin vastuuttomia kasvoja” ja että amerikkalaisten lentoyhtiöiden asenne on ”häpeällinen”.

Norjan pääministeri taas on uudenvuodenpuheessaan ilmoittanut, että Norjan hallituksen virkamiesten lentojen päästöt kompensoidaan.

EU:n hiilidioksidimarkkinoilla päästöoikeuksien hinta on alhaalla, mutta päästöoikeuksien kauppa kasvaa. Viime vuonna 818 miljoonaa tonnia vaihtoi omistajaa, mikä oli 3 kertaa enemmän kuin edellisvuonna. Tänä vuonna kaupan ennustetaan taas kaksinkertaistuvan.