”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

British Petroleumin johtaja kannatti syöttötariffeja

Aamun televisiouutiset kertoivat Kiinan johdon sanoneen, että maa asettaa talouskasvun ilmastonsuojelun edelle. Se ei ole kovin hyvä signaali Heiligendammin kokoukselle.

International Herald Tribunen ensimmäisessä pääkirjoituksessa käsitellään nettihyökkäystä Viroa vastaan, sanotaan sen olevan vakava asia. Hienoa, että pieni Viro saa näin näyttävää tukea!

Globen ilmastokokouksen aamun tähti oli British Petroleumin uusi toimitusjohtaja Tony Hayward. Hän piti meille ensimmäisen julkisen puheensa uudessa asemassaan.

Tosi nuoren näköinen Hayward korosti, että suurin osa päästövähennyksistä tapahtuu ilman investointeja, valintojamme muuttamalla. Siksi päästöjen pitäisi näkyä kaikkien tekemiemme valintojen hinnassa, olipa sitten kyse junamatkasta tai valon sytyttämisestä lamppuun. Päästöille voidaan saada hinta joko päästöveroilla tai päästökaupalla. Hän kannatti jälkimmäistä, kaikki hyötyvät jos kuluttaja päästökaupan ansiosta maksaa päästöistä oikean hinnan.

Hän korosti myös sitä, että vaikka tavoitteena tietenkin ovat globaalit päästömarkkinat, mikään markkina ei koskaan ole alkanut globaalina. Kaikki nyt globaalit markkinat ovat alkaneet jossakin, esimerkiksi osakekauppa alkoi 1600-luvulla Hollannissa. Myös hiilidioksidin päästökaupan pitää alkaa jostakin, on ihan ok, että se alkaa Euroopassa.

Haywardin puhe oli todellista musiikkia korvilleni. Hän totesi myös, että on monia asioita, jotka mikä tahansa firma voi tehdä heti. Sitten ovat ne toimet, joiden toteutuminen vaatii hallitusten ohjausta, kuten päästövähennystavoitteiden asettamista.

Hänen mielestään BP:n velvollisuus on toimia luovasti. Kaikkea ei voi tehdä kerralla, pitää miettiä mitkä ovat ne pari kolme asiaa, jotka voi tehdä nyt ja jotka jo muuttavat tilannetta merkittävästi, ja panevat asian alulle.

Esimerkkinä uusista teknologioista hän mainitsi uudenlaisen tuuliturbiinin, joka alentaa tuulisähkön hintaa. Hän mainitsi tuulisähkön myös ilmiömäisenä esimerkkinä siitä, miten tekniikan kehitys pudottaa hintaa. 1970-luvulla ensimmäisillä tuulivoimaloilla tuotetun sähkön hinta oli pari dollaria kilowattitunnilta, kohta se on vain 2-3 c /kWh.

Hayward sanoi olevansa periaatteessa tukiaisia vastaan, mutta uusiutuvalle energialle hän kuitenkin antaisi siirtymäkauden tukea, nopeuttaakseen sen läpimurtoa markkinoilla. Hän ylisti Saksan ja Espanjan syöttötariffeja (takuuhintaa uusiutuvalla energialla tuotetulle sähkölle), joka on ollut ylivoimaisesti tehokkain kannustaa investointeja uusiutuvaan energiaan.

Kanadasta kuulimme sellaisenkin uutisen, että maassa kaavaillaan lakia, joka sanoo että mikä tahansa päästönormien tiukennus, joka on säädetty jossakin maassa, astuu vuoden viiveen jälkeen voimaan myös Kanadassa.

Lopun päivää kuuntelimme asiantuntijaselvityksiä hiilidioksidin talteenottotekniikasta ja sen mahdollisuuksista, energian säästöstä ja uusiutuvasta energiasta.

IEA:n selvitysten mukaan energian säästö eli energiatehokkuuden parantaminen on ylivoimaisesti tärkein tapa saada päästöt kuriin. Mutta sen aikaansaamiseksi Entehokkuuden paranemisvauhdin pitää kaksinkertaistua viime vuosien tahtiin verrattuna. 2020-luvulta alkaen kaikkien uusien hiilivoimalaitosten tulisi olla varustettuja hiilidioksidin talteenotolla, tai ainakin varustettu valmiiksi sitä varten. Bob Mills Kanadasta kertoi, että Kanadan Albertassa aiotaan aloittaa hiilidioksidin talteenotto jo ensi vuosikymmenellä.

Peter Liese, saksalainen konservatiivimeppi, joka on Europarlamentin raportööri lentoliikenteen päästökauppaasta, piti erinomaisen puheen. Hän viittasi USA:n, Kanadan, Japanin, Australian, Kiinan ja Korean hallituksen yhteiseen kirjeeseen, jossa nämä vastustivat komission ehdotusta, että muun maailman ja EU:hun väliset lennot myös tulisivat hiilidioksidin päästökauppaan, EU:n sisäisten lentojen tavoin. Liese sanoi ehdottavansa, että parlamentti lakiin pannaan kohta, jossa sanotaan, että heti kun on sovittu kansainvälinen järjestely, joka aidosti vähentää lentoliikenteen päästöjä, EU on valmis vaihtamaan oman järjestelmänsä siihen.

Illansuussa USA:n senaatin energiavaliokunnan puheenjohtaja Olympia Snowen (republikaani) avustaja luki kirjeen, jonka Snowe ja senaatin ulkosuhdevaliokunnan puheenjohtaja Joe Biden (demokraatti) ovat juuri lähettäneet Bushille. Kirjeessään nämä kaksi valiokuntapuheenjohtajaa pyytävät Bushia tukemaan Angela Merkelin ehdotusta vuoden 2012 jälkeisen ilmastosopimuksen viidestä periaatteesta.

Tunsin kuulevani korvissani historian siipien havinaa. Vaikka paikalla onkin ollut livenä vain yksi USA:n kongressin jäsen ja erinäisiltä muilta vain avustajia, tieto meidän kokouksemme ja USA:n kongressin jäsenten välillä on kuitenkin kulkenut.

Viimeinen istuntomme käsitteli ilmastoa ja metsiä. Global Canopy-järjestön edustaja käytti hienon puheenvuoron, jossa hän luetteli lukuja Amazonin sademetsästä. Se on muun muassa valtava sadegeneraattori. Näitä tietoja löytyy järjestön nettisivuilta

www.globalcanopy.org »

Koko tilaisuudessa pidetyt esitykset luvattiin panna Globen nettisivuille www.globeinternational.org »