”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Biotaloutta ja tuulivoimaa tarvitaan molempia

Vastine Aamulehdessä 16.4. julkaistulle kirjoitukselle ”Tuulivoima häviää biotuotetehtaalle”
Erik Uppstu kirjoitti Aamulehdessä 16.4. Äänekosken biotuotetehtaasta, tuulivoimaa vastaan. Oikeasti Suomi tarvitsee kestävään tulevaisuuteen sekä tuulivoimaa että biotaloutta – puusta valmistettavia uusia tuotteita ja puupohjaista energiaa. Ne eivät ole vastakkaisia, Vihreät tukevat molempia.
Uppstu esittää myös virheellisiä lukuja. Hän vertaa tuulivoimaloiden sähköä Äänekoskelle suunnitellun tehtaan yhteenlaskettuun sähkön ja lämmön tuotantoon. Puupohjaisella bioenergialla tuotettu lämpöenergia on hyvä asia, mutta lamput, puhelimet, tietokoneet tai tehtaiden moottorit eivät toimi lämmöllä, tarvitaan sähköä. Äänekosken tehtaan luvattu sähköntuotanto on vain seitsemäsosa Uppstun esittämästä luvusta, myös hänen tuulivoimasta esittämänsä luvut ovat moninkertaisesti vääriä.
On myös harhaanjohtavaa väittää että metsäteollisuus toimisi ilman tukia. Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi 2.4. Äänekosken tehtaan investointeihin energiatukea 32 miljoonaa euroa. Lisksi valtio tukee puuntuotantoa teollisuudelle mm Kemera-tuin ja teollisuus saa vuosittain satojen miljoonien energiaverohelpotukset.
https://www.tem.fi/energia/tiedotteet_energia?89519_m=117832
http://www.ym.fi/download/noname/%7BB3E047CC-DD7A-4897-BA56-513FBDC50C5F%7D/40297
http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2015&lang=fi&maindoc=/2015/aky/aky.xml&opennode=0:1:11:21:23:47:
Tarvitsemme valtion tukea suomalaisen osaamisen kehittämiselle, jotta voimme tuottaa puusta uusia, aiempaa arvokkaampia materiaaleja ja tuotteita. Tuulivoiman tuessa on kyse samasta asiasta, alkuun pääsyyn ala tarvitsee tukea. Samalla kehitämme suomalaista osaamista ja myös suomalaista vientiteollisuutta. Mutta tuki ei ole tarkoitettu ikuiseksi.
Äänekosken lisäksi uutta puunjalostustehdasta kaavaillaan Kemijärvelle ja Kuopioon. Tämä asettaa omaan arvoonsa väitteet, että ympäristönsuojelu tai vihreät olisivat tappaneet perinteisen teollisuuden Suomesta.
Satu Hassi
vaaliehdokas (Vihr)