”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Berliinissä

CNN:n aamu-uutiset kertovat Bushin haluavan lähettää 20 000 sotilasta lisää Irakiin. Syvä huokaus! Samassa lähetyksessä eräs yhdysvaltalaisasiantuntija arvosteli presidenttiä siitä, että hän sivuuttaa diplomatian keinot, ei neuvottele Iranin ja Syyrian kanssa. Niinpä. Reagankin sentään ryhtyi neuvottelemaan Neuvostoliiton johdon kanssa, vaikka nämä olivat silloin jenkkien pahimpia vihollisia.

Päivä kuluu Saksan vihreiden ja europarlamentin vihreiden yhteisessä seminaarissa. Ensimmäinen aihe on EU:n perustuslaki, Saksanhan odotetaan tekevän jotain vallitsevan pattitilanteen laukaisemiseksi. Minun on pakko tunnustaa, etten jaksa syttyä näistä loputtomista perustuslakikeskusteluista. Seuraava aihe on siirtolaisuus. Hollantilaismeppi Katalijne Buitenweg esittää terävän havainnoin. Keskimääräinen laiton siirtolainen EU-maassa ei ole lautalla meren yli laittomasti tullut afrikkalainen mies, vaan junalla laillisesti saapunut itäeurooppalainen nainen.

Lounastauolla juttelen Nordrhein-Westphalenin osavaltiokansanedustajan Sylvia Löhrmannin kanssa. Tämä kertoo olleensa parlamenttivierailulla Suomessa tutustumassa suomalaiseen koulujärjestelmään. Hän kertoo, että koulussa, jossa he kävivät, ilmapiiri oli tehnyt saksalaisiin vierailijoihin hyvän vaikutuksen. Koulun tunnelma oli vierailijoiden mielestä ollut paljon vähemmän aggressiivinen kuin Saksassa. He olivat ihastelleet myös kouluruokailun rauhallista ja rentoa ilmapiiriä, ja sama juttu päiväkodissa.

Uutinen kantasoluista: Yhdysvalloissa kahden yliopiston tutkijat ovat onnistuneet eristämään kantasoluja lapsivedestä. Näistä soluista on onnistuttu kehittämään lihas-, luu-, rasva-, verisuoni-, maksa- ja hermosoluja. Tämä on hieno uutinen. Jos lapsivesi kelpaa kantasolujen lähteeksi, päästään eroon siitä eettisestä ongelmasta, että kantasolujen saamiseksi on tuhottava ihmisalkio, potentiaalinen ihminen. Lapsivesipunkiohan on jo vuosikymmeniä ollut tuiki tavallinen toimenpide raskauden aikana.

Euroopan ammattiliittojen keskusjärjestö ETUC on tyytyväinen komission esitykseen, että EU vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä Kioton jälkeenkin riippumatta siitä, saadaanko kansainvälistä sopimusta ajoissa aikaan. Hienoa! Ottakaa oppia SAK ja muutkin fossiiliuneen vajonneet suomalaiset!

Illalla lennän kotiin. Suomalaisissa lehdissä on hauskan ristiriitaisia kommentteja komission eilen julkistamasta ilmasto- ja energiapaketista. Kauppalehden etusivu sanoo ” EU-komissio lämpeni ydinvoimalle”, mutta sisäsivun otsikko kuuluu ”Energiateollisuus tyrmää EU:n haitalliset linjaukset”. Suomen energiateollisuus siis tyrmää ajatuksen EU:n sitoutumisesta Kioton jälkeisiin päästövähennyksiin siinäkin tapauksessa. Ja tuo porukka kuvittelee olevansa ilmastonsuojelun etujoukko maailmassa, huh! Hesari toteaa, että ydinvoima ei noussut komission loppuraportissa kovin keskeiseksi, koska suhtautuminen siihen vaihtelee EU-maissa. Niinhän se oli. Etukäteen Suomessa rummutettiin tv-uutisia myöten, että komission tiedonanto tulee olemaan vahva ydinvoimamyönteinen avaus. Mutta näin ei käynytkään. Ydinvoimalobbarit väittävät aina saaneensa voiton, päätettiin mitä vain. Ja yllättävän monet toimittajat nielevät tämän.

Venäjän duuma on eilen kehottanut USA:a liittymään Kiotoon. Hyvä!

Helsingissä oli jopa vähän lunta, jo oli aikakin!