”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Barroso vastasi suomalaismeppien kirjeeseen

EU:n komission puheenjohtaja Barroso on vastannut suomalaismeppien kirjeeseen, jossa paheksuimme komissaari Verheugenin Venäjällä esittämiä näkemyksiä puun vientitulleista. Barroson mukaan Venäjän lehdistössä Verheugenin näkemyksenä esitetyt mielipiteet olivat Verheugenin kuvausta Venäjän viranomaisten perusteluista puun vientitullille. ”Fakta on ettemme ole tästä Venäjän kanssa samaa mieltä.” Venäläisessä lehdistössähän raportoitiin Verheugenin sanoneen että Suomi ja Ruotsi kohtelevat Venäjää kuin kolmannen maailman maata.

Parlamentissa on loppuviikosta ”Kansalaisten agora” ilmastonmuutoksesta. Sen johdosta kahta eri rakennusta yhdistävällä sillalla on Yann Arthus-Bertrandin ilmakuvia, ne ovat mielettömän kauniita. Yhdessä niistä on suomalainen kasvihuone, joka hohtaa valaistuna talvi-illan tummenevassa sinessä. Muunmaalaisesta se näyttää varmaan sangen eksoottiselta. Kuvateksti kertoo, että neljäsosa Suomesta on napapiirin pohjoispuolella ja että siellä on talvisin melkein kahden kuukauden mittainen yö, ja että Suomen päätuote on puu. Sen teksti kuitenkin mainitsee, että kuva on Sauvosta ja että Sauvo on eteläisessä Suomessa.

Kotimatkalla luin suomalaisista lehdistä, että Sibelius-akatemiasta tulee musiikkitalon vuokralainen. Minua harmittaa. Aikoinaan nimittäin kun eduskunnan virkamiesjohto alkoi puuhata eduskunnan lisärakennusta, vihreät ajoivat sitä että lisätilaa etsittäisiin lähistöllä olevista, olemassa olevista rakennuksista (kuten Ruotsin Riksdagen on tehnyt). Muun muassa Sibelius-Akatemiaa selvitettiin, mutta se sanoi pysyvänsä talossaan kuin tatti. Nyt, kun mielestäni ruma eduskunnan lisärakennus on jo olemassa, Sibelius-Akatemia haluaakin muuttaa muualle, vieläpä taas uuteen taloon, joka entisestään rumentaa Helsingin keskustaa. Tämä harmittaa minua aivan erityisesti siksi, että eduskunnan lisärakennuksen asemakaava oli viimeisiä kaavoja, jotka tulivat ympäristöministeriöön vahvistettavaksi, vanhan lain mukaisesti. Jos sen kaavan hylkäämiselle olisi ollut laillinen peruste, olisin hylännyt sen silloisena ministerinä. Valitettavasti ei ollut.