”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Bangladeshista ilmastopakolaisia Saksan verran?

BBC:n aamu-tv kertoo, että Ruandassa on käynnistetty kunnianhimoinen koulutusohjelma, tavoitteena on saada joka lapselle kannettava tietokone. Kas vaan, mahtaisiko johtua siitä, että parlamentissa on naisenemmistö?

Euroopan kehityspäiviltä parhaiten jäi mieleen sitaatti, joka on peräisin Bodyshopin perustajalta Anita Roddickilta. Hän on kuulemma sanonut: ”Jos ajattelet olevasi liian pieni vaikuttamaan, yritäpä mennä nukkumaan huoneessa jossa on hyttynen.”

Ex tempore sain kutsun myös televisioituun keskusteluun ilmastosta ja kehityksestä. Bangladeshilainen Farak Kabir sanoi, että hänen kotimaassaan voi kohta olla 60 miljoonaa ilmastopakolaista, eli saman verran kuin Britanniassa on asukkaita, ja jonkin verran myöhemmin 90 miljoonaa, mikä vastaa Saksan asukaslukua. Bangladesh on hyvin alava, merenpinnan nousu metrillä hukuttaisi noin kuudesosan maasta.

Siinä varsinaisessa paneelikeskustelussa, jota varten tulin Tukholmaan, parhaiten jäi mieleen keskustelua vetäneen Anders Wijkmanin kärsimätön lopputoteamus. Hän sanoi, että ilmastonsuojelu ei ole poliittinen kysymys, siinä on kysymys olemassaolostamme. Politiikassa voidaan neuvotella verojen suuruudesta ja sen sellaisista. Mutta poliittisilla päätöksillä ei voi muuttaa sitä, että jää sulaa, kun lämpötila nousee yli nollan. Kun Grönlanti sulaa, ei auta vaikka jäätikölle heitettäisiin Maailmanpankin rahaa.