Bali-delegaation matka
Euroopan parlamentti piti lehdistötilaisuuden parlamentin Bali-delegaation matkasta. Tilaisuudessa parlamenttia edustivat varapuhemies Vidal-Quadras, joka johtaa valtuuskuntaa ja minä. Paikalla oli yksi kiinalainenkin toimittaja, mutta hän ei tuntunut tietävän ilmastonmuutoksesta juuri mitään.
Tapasin Toyotan edustajia, jotka kertoivat, että firma on myynyt jo yli miljoona hybridiautoa, miljoonan raja rapsahti rikki tämän vuoden toukokuussa. Firma on aloittanut myös ”plug in” -hybridiautojen valmistuksen, siis sellaisten, joiden akkua voi ladata myös verkosta, tosin ei vielä myyntiin vaan kyseessä ovat vasta demonstraatioautot.
Verkosta ladattavia hybridiautojahan voi halutessaan käyttää pelkällä sähköllä, jos vain pääsee lataamaan kärryä aina tarvittaessa. Tällaisen auton ympäristöystävällisyys riippuu tietenkin tavasta, jolla sähkö on valmistettu. Firman insinöörien tavoitteena on puolittaa sähkömoottori-akku -systeemin paino ja hinta. Ehkä mielenkiintoisinta heidän kertomassaan oli se, että he ovat kehittelemässä yhdessä sähköyhtiö EDF:n kanssa etälaskutusjärjestelmää. Se mahdollistaisi hybridiautojen akkujen lataamisen esimerkiksi yleisillä parkkipaikoilla, sähkölasku menisi kuitenkin auton omistajalle. Tällöin akkuja voisi ladata muuallakin kuin kotona, ja sitä voisivat tehdä muutkin kuin ne, joilla on omakotitalo ja autotalli.
Kiina vaatii rikkaita teollisuusmaita antamaan rahaa teknologiansiirtorahastoon, jonka kautta siis teollisuusmaat auttaisivat kehitysmaita nopeuttamaan siirtymistä ilmastoystävälliseen tekniikkaan. Tulkitsen tämän hyväksi merkiksi ilmastoneuvottelujen kannalta. Aiemmin Kiina on suurin piirtein vaatinut teollisuusmaita vapauttamaan ilmastoystävällisen teknologian patentit, mikä olisi paljon vaikeammin toteutettavissa kuin teknologiansiirtorahasto. On päivänselvä asia, että rikkaitten teollisuusmaiden on tavalla tai toisella taloudellisesti avustettava puhtaan teknologian edistämistä kehitysmaissa.
10 USA:n kongressin valiokuntapuheenjohtajaa on kirjoittanut Balin ilmastokokoukselle kirjeen, jossa he kertovat, että USA ei ole yhtä paha kuin presidentti Bush. 55 % USA:n kansalaisista asuu osavaltiossa, joka on säätänyt hiilidioksidipäästöjä rajoittavat lait.