”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Autolobbareille tappio ympäristövaliokunnassa

Aamulla oli ympäristövaliokunnan paljon odotettu ja paljon lobattu äänestys autojen hiilidioksidipäästörajoista. Komissiohan esittää 130 gramman päästörajaa kilometriä kohden vuodesta 2012 alkaen. Tämä koskisi siis uusien myytävien autojen keskimääräistä päästöä. Autofirmat joutuisivat maksamaan sakkoja, jos niiden myymien uusien autojen keskipäästö ylittää tämän rajan.

Ilmassa oli urheilujuhlan tuntua, valiokunnan kokoussali oli täynnä väkeä, lobbareita, kansalaisjärjestöjen aktiiveja, toimittajia, tv-kameroita. Ensin äänestettiin demarien ja konservatiivien keskenään sopimista

Konservatiivien neuvottelija eli varjoraportööri Martin Callanan (Britannia) väitti, että kun hänen ja Sacconin sopiman ”kompromissin” mukaisiset päästörajat hyväksytään, niistä tulisi maailman tiukimmat. Liberaalien Chris Davies (Britannia) ilmoitti olevansa täysin eri mieltä, Davies onnitteli autoteollisuuden lobbareita, jotka ovat onnistuneet niin erinomaisesti. Hans Blockland Hollannista moitti menettelyä, että kaksi ryhmää kähmi asian keskenään ja toi sopimuksensa muille vain ilmoitusasiana. Vihreiden Rebecca Harms vaati nimenhuutoäänestystä, jota ei tällä kaudella koskaan ennen ole ympäristövaliokunnassa tehty. Säännöt vaativat sen tueksi neljänneksen valiokunnan jäsenistä eli 17 meppiä. Ensin vaatimusta tukemaan nousivat vihreät, sitten vasemmiston GUE-ryhmä, sitten osa liberaaleista ja muutama demari, sitten nousi muutama saksalainen konservatiivikin.

Äänestystulos oli vihreille iloinen yllätys, autoteollisuuslobbareille karvas pettymys. Ne ”kompromissit”, jotka olisivat vesittäneet komission esitystä pahasti, kaatuivat selvin numeroin, toisin sanoen kolmen vuoden aikalisä ja sakkojen pudottaminen puoleen komission esittämästä. Sakkoja siis joutuisivat maksamaan autofirmat, joiden myymien autojen keskipäästö ylittää rajan 130g/km. Martin Callananin ja muutaman muun konservatiivin naama oli aika hapan, kun tulokset näkyivät äänestystaululla. Saksalainen konservatiivi Werner Langen sanoi aika kuuluvasti ”Wir werden verlieren” (mehän hävitään) ja hänen puoluetoverinsa Karlheinz Florentz murahti hänen suuntaansa: ”Wir haben schon verloren” (me hävittiin jo). Vähän myöhemmin Langen tokaisi taas aika kuuluvasti, että eihän tästä ja tästä ehdotuksesta ollenkaan pitänyt äänestää (koska Sacconi-Callanan kompromissin piti kaataa kyseiset ehdotukset), johon Florentz murahti: ”Wir haben kein mehrheit” (meillä ei ole enemmistöä).

Lopputulos oli, että komission ehdotus meni suurin piirtein läpi, lisättynä pitkän aikavälin päästörajalla, joka on 95 g/km vuodesta 2020 alkaen. Vihreät äänestivät loppuäänestyksessä kokonaisuuden puolesta, konservatiivien oikeistosiipi vastaan. Rebecca Harms, joka oli ennen äänestystä sanonut, että tämä on haudanmusta päivä, loisti äänestyksen jälkeen iloisena. Minä vitsailin kollegoille, että Guido Sacconi veti tosi ovelalla tavalla konservatiiveja nenästä. Niinhän siinä loppujen lopuksi kävi, vaikken oikeasti usko, että tämä olisi ollut Sacconin tarkoitus.

Täysistunnossa äänestettiin muun muassa Fogliettan raportista, jossa otetaan kantaa komission kaavailemiin toimiin ylipainoepidemian hillitsemiseksi. Enemmistö kannatti muun muassa vihreiden ajamaa transrasvojen kieltämistä. Hienoa! Tämä ei ole vielä lainsäädäntöpäätös, mutta toivottavasti tämä enemmistö ennakoi myös sitä, miten parlamentti tulee äänestämään kun varsinaiset lakiesitykset tulevat käsittelyyn. Enemmistö tuki myös vihreiden ehdotusta alemmasta arvonlisäverosta terveellisille elintarvikkeille, kuten vihanneksille ja hedelmille. Hyvä!