Australia liittyi Kiotoon – USA jäi yksin
Australian uusi hallitus on ensimmäisenä virkatoimenaan allekirjoittanut Kioton, pari tuntia valtaanastumisensa jälkeen. Hienoa! USA on nyt ainoa teollisuusmaa, joka on jättäytynyt Kioton ulkopuolelle. Uusi pääministeri Kevin Rudd aikoo myös itse matkustaa Balille. Se on hienoa, ilmastoneuvotteluun tarvitaan pääministerien panosta.
Kun Balilla alkaneissa ilmastoneuvotteluissa kerrottiin tämä uutinen, sali aplodeerasi.
Uutisten mukaan Rudd on entinen diplomaatti ja puhuu kiinaa. Sitä muuten ilmastoneuvotteluissa tarvitaan, että joku poliittinen johtaja teollisuusmaista osaa puhua Kiinan johdon kanssa suoraan, ilman tulkkia.
USA:n ilmastopääneuvottelija Harlan Watson lupasi, että USA ei Balilla toimi neuvottelujen tulppana. Toivottavasti!
Etyjin ja Euroopan neuvoston vaalitarkkailijat ovat antaneet lausunnon, jonka mukaan Venäjän duuman vaalit eivät täyttäneet kaikkia demokraattisille vaaleille asetettuja normeja. No siltä se on vaikuttanut. Myös Bart Staes Europarlamentin vihreistä totesi, että kyse oli näennäisvaaleista.
EU-instituutioiden kotipaikassa Brysselissäkään ei demokratia pelaa kovin mallikkaasti, melkein puoli vuotta kestäneet hallitusneuvottelut ovat rauenneet tuloksettomina. Vaalivoittaja, flaaminkielisen kristillisdemokraattipuolueen Yves Leterme ei ole onnistunut muodostamaan hallitusta.
Helsingin yliopistossa on julkaistu tutkimus, jota siteerataan ”Carbon Positive” -sivuilla. Euroopan metsäala on vuodesta 1990 kasvanut 10 % ja Itä-Euroopan 15 %. Myös Kiinan metsäala on kasvanut 35 % 1980-luvun puolivälistä, jolloin se oli alhaisimmillaan. Ongelma on se, että EU ja Kiina ovat molemmat ”ulkoistaneet metsien hävityksen”. Me molemmat ostamme suuret määrät puuta ja puutuotteita maista, joissa metsiä hakataan ja vauhdikkaasti.
The Times kertoo tutkimuksesta, jonka mukaan tropiikki on 30 vuodessa laajennut vähintään 800 kilometriä sekä etelään että pohjoiseen päin. Tällä on suuret vaikutukset maapallon sääsysteemiin, muun muassa niin sanottuihin suihkuvirtauksiin ja myrskyjen reitteihin, mikä puolestaan siirtää esimerkiksi sadealueita. Tutkijat ovat havainneet trooppisen vyöhykkeen laajenneen vuoden 1979 jälkeen yhtä paljon kuin sen on ennustettu laajenevan 100 vuodessa.
YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon kirjoittaa tänään Washington Postissa että Kiina on nousemassa suurimmaksi kasvihuonekaasupäästäjäksi, mutta se myös investoi uusiutuvaan energiaan. Pelkästään tänä vuonna se investoi uusiutuvaan energiaan 10 miljardia dollaria. Vain Saksa on edellä. Ja Kiinan pääministeri Wen Jibao on luvannut Kiinan parantavan energiatehokkuuttaan 20 % seuraavien 5 vuoden aikana.
Daily Telegraph kirjoittaa Balin kokouksesta, että sinne matkustavat aiheuttavat lennoillaan 100 000 tonnin hiilidioksidipäästöt, mikä on yhtä paljon kuin Tshadin valtio vuodessa. Totta sekin.