Aurinkovallankumous
Parikymmentä vuotta sitten suomalaiset olivat tiedon siirron vallankumouksen etunenässä. Sen synnytti langaton tiedonsiirto, jonka kehittämisessä matkapuhelimet – ja suomalaiset – olivat ratkaisevia.
Ennen vanhaan tavallisen ihmisen osa oli vastaanottaa tietoa televisiosta ja sanomalehdistä. Nyt langattomilla härpäkkeillä voi myös tuottaa viestejä vaikka mummon huussista. Matkapuhelimia arvioidaan maailmassa olevan jo enemmän kuin ihmisiä.
Sähköenergian tuottamisessa ja siirrossa on alkanut vastaavanlainen kumous. Uudesta tuulivoimalasta saa jo sähköä samaan hintaan tai halvemmalla kuin uudesta hiili- tai ydinvoimalasta. Aurinkosähköpaneelien hinta laski vuosien 2006 ja 2012 välillä kolmasosaan.
Ainakin Italiassa, Espanjassa ja Saksassa aurinkosähkö on saavuttanut verkkopariteetin, eli oman katon paneelista saa sähköä samaan hintaan tai halvemmalla kuin verkosta. Näitä maita tulee lisää. Aurinkosähkön kapasiteetti maailmassa ylitti viime vuonna sata gigawattia, melkein tuplasti sen mitä maailman energiajärjestö IEA 12 vuotta sitten ennusti vuodelle 2030.
Kuluttajista on tulossa myös sähkön myyjiä. Tämä muuttaa sähköverkon valtasuhteita, aivan kuten internet ja langattomat tietovekottimet ovat muuttaneet tiedonvälitystä.
Aurinkokumoukseen tarvitaan myös sähköenergian varastoinnin – kuten akkujen – kehittämistä, ja lisäksi älyverkkotekniikkaa, jotta kuluttaja voi ohjelmoida esimerkiksi pesukoneensa tai maalämpöpumppunsa toimimaan tai sähköautonsa lataamaan kun omalta katolta tulee sähköä, tai kun verkkosähkö on halpaa.
Tiedonsiirron vallankumous ei syntynyt tyhjästä. Ratkaisevia olivat poliittiset päätökset, jotka tekivät kännykän hankinnan tavallisille ihmisille houkuttelevaksi. Suomi teki niitä, keskeisimpänä oli kauko- ja matkapuhelujen avaaminen kilpailulle.
Sähköverkokumoukseen pätee vastaava. Etunenässä ovat maat, jotka kannustavat yksittäisiä kansalaisia investoimaan uuteen energiaan, esimerkiksi Saksa ja Tanska. Ne veivät ensin eteenpäin tuuli- ja aurinkoenergiateknologiaa, nyt mukaan on tullut sähköenergian varastointi.
Jääkö suomalaisille osaa tässä kisassa? Energiatehokkuudessa olemme aika hyviä. Myös älyverkkoteknologiassa voisi olla meille sauma. Mutta se tuskin onnistuu, ellei valtiovalta ala kannustaa myös yksityisiä kansalaisia mukaan aurinkokumoukseen.
Julkaistu Aamulehdessä 10.8.2014