”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Arvokonservatiivit vastustavat EU-parlamentissa naisten oikeuksia

Vastine Helsingin Sanomissa 21.2. julkaistulle Annamari Sipilän kolumnille ja 22.2. julkaistulle Eija-Riitta Korholan mielipidekirjoitukselle

Julkaistu 23.2.2010

Olin iloinen, kun Annamari Sipilä kolumnissaan 21.2. kertoi tasa-arvokysymyksiä koskevasta EU-parlamentin äänestyksestä. Olen nimittäin usein hämmästellyt sitä intoa, jolla arvokonservatiivit haluavat pyyhkiä mietinnöistä ja päätöslauselmista kaiken, joka viittaa naisten oikeuksiin päättää omasta ruumiistaan ja seksuaalisuudestaan.
 
Kyse ei ole EU:n ja sen jäsenmaiden välisestä vallanjaosta, kuten Eija-Riitta Korhola väitti Hesarin mielipidesivulla 22.2. Kyse on paitsi suhtautumisesta naisten oikeuksiin EU-maissa, myös siitä, miten EU:n kehitysyhteistyörahoja käytetään.
 
Joka kerran, kun esimerkiksi EU:n kehitysyhteistyötä tai YK:n vuosituhattavoitteiden toteutumista koskevissa mietinnöissä mainitaan sanat "seksuaali- ja lisääntymisterveystyö", parlamentin arvokonservatiivirintama ehdottaa kohdan poistamista. Kuitenkin oikeus sukupuolivalistukseen, ehkäisyvälineisiin sekä raskauden ja synnytyksen ajan terveydenhoitoon on kaikkien naisten ihmisarvoisen elämän perusasioita.
 
On moneen kertaa todistettu fakta, että kun parannetaan naisten oikeuksia ja mahdollisuutta päättää omasta elämästään, se edistää koko maan kehitystä erittäin tehokkaasti. Tässä keskeisimpiä asioita on naisten oikeus sukupuolisuutta ja lisääntymistä koskevaan tietoon ja oikeus päättää, milloin ja montako lasta synnyttää.
 
Tätä faktaa EU-parlamentin arvokonservatiivit eivät halua tunnustaa, vaan kerran toisensa jälkeen kannattavat kyseisten kohtien poistamista erilaisista päätöksistä. Nettisivuilleni www.satuhassi.net olen koonnut esimerkkejä siitä, miten suomalaismepit ovat äänestäneet näissä ja muissakin asioissa.
 
Satu Hassi
Euroopan parlamentin jäsen