”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Arktista vappua

Olemme olleet vappuviikonloppua saaressa. Koivut ovat avaamassa hiirenkorvia täällä saaressakin, pari kolme viikkoa normaalia aikaisemmin. Mutta perjantai-iltaa lukuunottamatta on ollut sangen arktista, on tuullut pohjoisesta ja kovaa. Eilisillasta alkaen on ollut kunnon myrsky, aurinko on paistanut mutta meri ärjyy vaahtopäinä, kuuluu mahtava kohina ja suhina. Istutin krassin ja kehäkukan taimia, saa nähdä miten pärjäävät.

Hufvudstadsbladetissa on 22.4. ollut Erik Wahlströmin tosi hyvä juttu ilmastonmuutoksesta, siitä mitä olisi pitänyt tapahtua jos pelkästään auringon aktiivisuuden muutokset säätelisivät ilmastoa, verrattuna siihen miten ilmasto havaintojen mukaan on kehittynyt.

New Scientistissa on pääkirjoitus ja laaja artikkeli television ja internet-pelien vaikutuksista lapsiin. New Scientistin mukaan näyttö siitä, että väkivaltaiset elokuvat, tv-ohjelmat ja pelit lisäävät väkivaltaista käyttäytymistä, on sangen vahvaa. Erityisesti interaktiiviset pelit lisäävät aggressiivista käyttäytymistä, palkitsevathan ne tosiasiallisesti pelaajaa aggressiosta. Mutta alan bisnes vastustaa rajoituksia aivan vastaavasti kuin tupakkateollisuus on vastustanut tupakoinnin rajoituksia. New Scientistin mukaan korrelaatio väkivaltaelokuvien ja väkivaltaisen käyttäytymisen välillä on vahvempi kuin esimerkiksi passiivisen tupakoinnin ja sen aiheuttamien terveyshaittojen välillä. Tietenkään vaikutukset eivät ole samat jokaiseen ”käyttäjään”, aivan samoin kuin jokainen tupakoija ei saa keuhkosyöpää.

Tänä iltana alkoi sataa räntää. Kun kävimme saunasta uimassa, kääriydyin ensin vastoin tapojani kylpytakkiin, mutta tuuli niin lujaa, että pelkäsin sen lentävän mereen. Siksi seuraavalla kerralla juoksin mereen nakuna. Iholle satoi valkoisia kylmiä märkiä rättejä. Kolmannella uintikerralla tuuli oli yltynyt niin, että räntä tuntui iholla kuin jääneuloilta. Ainakin sitä tunsi itsensä reippaaksi.