”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Arkkitehdin äidiksi

Nuorempi tyttäreni valmistui arkkitehdiksi. Äiti on hyvin hyvin iloinen – ja tietenkin ylpeä.

Iltapäivällä parlamentin teollisuusvaliokunnassa käytiin harvinaisen hauska keskustelu, aiheena oli EU:n uusiutuvan energian direktiivi. Asian vihreä raportööri, Claude Turmes Luxemburgista, ehdottaa komission esityksen tiukentamista monin tavoin. Brittisosialisti Eluned Morgan, joka on monissa yhteyksissä ajanut ponnekkaasti uusiutuvaa energiaa, sanoi että ilmastotavoitteiden toteuttamisesta seuraa myös asioita, jotka eivät ole niin kivoja, varsinkin kun energian hinta on muutenkin nousussa, ja köyhät ihmiset kärsivät (brittien harakanpesissä totta vie kärsivät, SH huom). ”Ole tiukka, mutta älä liian tiukka”, Eluned sanoi Claudelle. Keskustelussa oli hiukan hulvaton tunnelma, tuntui että mepit jotka ovat olleet tosi tiukasti napit vastakkain vaikka kuinka monta kertaa, ovat kaikkien näiden kiistojen tiimellyksessä myös alkaneet pitää toisistaan. Claude korosti muun muassa sitä, että uusiutuvaan energiaan perustuvan sähköntuotannon kasvu edellyttää myös infrastruktuurin uudistamista, ja monenlaista luovuutta. Esimerkiksi virastotalojen ja tehdashallien katot voidaan valjastaa energian tuotantoon.

Irlannissa Dublinissa pidetyssä kansainvälisessä kokouksessa on päästy sopuun rypälepommien kieltämisestä. Se on tosi hieno uutinen! Pommeista luovutaan kahdeksan vuoden kuluessa.

Guardian kertoo, että British Energy myöntää tarvitsevansa ydinvoimaan tukiaisia verovaroista. Pelkästään Sellafieldin jälleenkäsittelylaitoksen arvioidaan vievän verovaroja vuosittain noin 3 mrd puntaa. Eilen Britanniassa yksi ydinvoimala jouduttiin pysäyttämään ja tiistaina oli pysäytetty toinen. Tämän jälkeen British Energyn 16 ydinvoimalaitoksesta yli puolet eli 10 on seisoksissa.

USA:ssa on julkaistu raportti siitä, millä tavoin ilmastonmuutos uhkaa maata. Raportin mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa jo metsiin, vesivaroihin, maanviljelykseen ja luontoon, ja tulee aiheuttamaan vakavia haittoja seuraavien 25–50 vuoden aikana. Muun muassa maissi ja soija tulee kasvamaan ja kypsymään aiempaa nopeammin, mutta helleaallot voivat myös aiheuttaa katoja, koska liian kuumassa kasvit eivät pölyty. Monet jo meneillään ovat muutokset tulevat kiihtymään. Tutkimuksen tekoon osallistui 38 tutkijaa. Yli 800 tutkimuksella on tutkittu 1 598 eläinlajia, joista melkein 60 %:iin ilmastonmuutos jo vaikuttaa.

Wall Street Journal kommentoi USA:n senaatissa käsiteltävänä olevaa Warner-Lieberman päästökauppalakiehdotusta, että se olisi suurin valtiovallan aikaansaama muutos Amerikan taloudessa sitten 1930-luvun. Niinpä. Muistanpa kun ympäristöministeriön kohta eläkkeelle jäävä kansliapäällikkö Sirkka Hautojärvi totesi jo 90-luvun puolella, että Kioto on suurin ennustettavissa oleva muutos maailmantalouteen. Monet firmat eivät halunneet silloin uskoa, että tämä muutos tulee oikeasti, ne valitsivat vastarinnan. Ei ollut viisasta.

Presidenttiehdokas John McCain on luvannut tehdä läheisempää yhteistyötä venäläisten kanssa ja pyrkiä taktisten ydinaseiden poistamiseen Euroopasta. Hyvä!

WWF on julkaissut raportin ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Itämereen. Muun muassa leväesiintymät tulevat runsastumaan. Huokaus!