”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Angela Merkelin puhe oli Vanhasen puheen vastakohta

Kaliforniassa on ollut pakkasta kolme yötä peräkkäin, sitrussato on pilalla. Omituiset säät siis sielläkin.

Täysistunnossa Angela Merkel piti Saksan puheenjohtajakauden linjapuheen. Sitä oli miellyttävä kuunnella. Puheessa oli tunnetta ja lämpöä, henkilökohtaisuutta ja historiallista perspektiiviä, päin vastoin kuin Vanhasen luettelomaisessa puheessa viime heinäkuussa. Merkel sai tosi paljon väliaplodeja. Mutta konkreettinen sisältö Merkelin puheesta puuttui melkein kokonaan.

Merkel on ilmoittanut haluavansa Saksan puheenjohtajuudelle korkeaa profiilia ilmastonsuojelussa. Mutta linjapuheessaan hän puhui kaupasta ensin ja pitempään, ilmastosta ja energiasta vain Venäjä-suhteiden yhteydessä.

Dany Cohn-Bendit puhui tapansa mukaan tosi hauskasti ja sai Merkelin vääntelehtimään kiusaantuneen näköisenä. Dany totesi, että me vihreät jaamme Merkelin nuorekkaan integraatioinnostuksen, mutta olemme myös nuorekkaan kärsimättömiä. Miten tehdään käytännössä kaikki se kaunis, mistä Merkel puhui? Merkelin linjausta, että menestyksen eväät ovat kolme teetä, teknologia, talentti (lahjakkuus) ja toleranssi (suvaitsevaisuus), Dany kommentoi sanomalla, että saksalainen koulu ei tue talentteja, vaan tuhoaa ne.

Olin Euroopan vakuutusyhtiöitten tarjoamalla lounaalla, jonka aiheena oli ilmastonmuutos ja luonnonkatastrofit sekä niiden vaikutus vakuutusalaan. Euroopassa säähän liittyvät katastrofit ovat 1980-luvulta 2000-luvulle noin kaksinkertaistuneet ja niistä maksetut vakuutuskorvaukset noin kolminkertaistuneet. Koko maailmassa nousu on ollut vielä nopeampaa. Vuoden 2003 hellekesän oli Euroopan pahin humanitäärinen katastrofi satoihin vuosiin, 35 000 kuoli helteiden takia. 9.10.2005 Eurooppaan tuli kaikkien aikojen ensimmäinen hurrikaani, Vinceksi nimetty.

Energiakomissaari Piebalgs on EurActiv-nettiuutispalstan haastattelussa sanonut, että komission ehdottamat ilmasto- ja energiapoliittiset toimet nostavat energian kuluttajahintoja, mutta tällä voidaan estää paljon jyrkemmät hintapiikit tulevaisuudessa. Olen samaa mieltä, energian törsäyksen tukeminen vain johtaa siihen, että tulemme muutaman vuoden päästä tilanteeseen, jossa markkinat heilauttavat hintoja rajusti ylöspäin, samaan tapaan kuin hurrikaani Katrinan jälkeen.