”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Älykkäät sähköverkot säästävät energiaa, mutta teleyhtiöt yrittävät estää

Aamulla törmäsin saksalaiskollegaani Rebeccaan, joka oli menossa autojen hiilidioksidipäästörajoja koskevaan trilogiin. Hän huokasi, että parlamentin raportööri Guido Sacconi on valmis antamaan periksi suunnilleen kaiken.

Istunnossa äänestettiin muun muassa Frank Vanhecken parlamentaarisen koskemattomuuden peruutuksesta, jotta häntä koskeva syyte voidaan käsitellä oikeudessa. Äärioikeisto vaati päätöksen lykkäämistä väittäen syytettä poliittiseksi. Taustalla on Vanhecken Vlaams Belang-lehdessä keväällä 2005 esittämä väite, että maahanmuuttajat eivät kunnioita edes vainajia. Hän kirjoitti tämän sen jälkeen kun jollain hautausmaalla oli kaadettu hautakiviä. Tosiasiallisiksi syyllisiksi tekoon osoittautui ryhmä ihan paikallisia alaikäisiä ”alkuasukkaita” eli flaaminuoria. Parlamentin enemmistö peruutti koskemattomuuden, eli syyte Vanheckeniä vastaan voidaan käsitellä oikeudessa.

Istunnossa äänestettiin myös alkoholia koskevista mietinnöistä. Konservatiiviryhmä EPP:n ehdotus, että maarajoillekin pitää perustaa taxfree-myymälöitä, hyväksyttiin 1 äänen enemmistöllä. Kuuluu sarjaan ”voi ei!”. Toisaalta alkoholin tulleja koskevassa mietinnössä parlamentin enemmistö asettui tukemaan sitä, että jäsenmaat voisivat taas alkaa asettaa rajoja alkoholin ja tupakan tuonnille, ja että alkoholiveron tulee määräytyä määränpään eikä ostomaan mukaan. Jos tämä tulee lopulliseen lakitekstiin, niin se helpottaa Suomenkin tilannetta, Suomessahan alennettiin alkoholiveroa aika rajusti kun tuonti Virosta vapautui. Seurauksena on ollut alkoholin kulutuksen raju kasvu ja kaikkien alkoholiin liittyvien sairauksien ja muiden ongelmien kasvu samaa rataa. Asian esittelijä, luxemburgilainen viljelijä Astrid Lulling, joka kannattaa kaikkea millä voidaan lisätä viinin kulutusta, hävisi.

Lounaalla kuuntelin sveitsiläistä asiantuntijaa aiheesta “smart grids” eli älykkäät sähköverkot. Asiantuntija kertoi että esimerkiksi Coloradossa ja jossain muuallakin USA:ssa on kokeiltu järjestelmää, jossa kuluttajat saavat reaaliaikaista tietoa sähkönkulutuksestaan ja sen hinnasta. Kun kuluttajat näkevät senhetkisen kulutuksensa, he voivat reagoida jos jokin sähkölaite on turhaan päällä. Ja kun he näkevät sähkön hetkellisen hinnan, he voivat kytkeä esimerkiksi pesukoneen tai leivinuunin päälle silloin kun sähkö on halpaa. Tällaisissa kokeiluissa sähkönkulutus on vähentynyt kymmeniä prosentteja.

Tilaisuudessa kävi ilmi myös, että Euroopan puhelinyhtiöt yrittävät estää sen että sähköfirmat saisivat käyttää sähköverkkoja tiedonsiirtoon. Puhelinyhtiöiden varsinainen tavoite on estää se, että sähköverkkoja alettaisiin käyttää internet-yhteyksien kanavana. Mutta ne ajavat määräyksiä, joilla kiellettäisiin myös sähköverkkoa itseään koskevan tiedon siirto, esimerkiksi tiedon siirto sähkölaitoksilta kodeissa oleviin älykkäisiin sähkömittareihin siitä mikä kullakin hetkellä on sähkön hinta. Teleyhtiöt siis yrittävät estää älykkäiden sähköverkkojen luomisen. Toivottavasti eivät saa tahtoaan läpi, siinä ei olisi mitään järkeä.

Iltapäivällä ilmastopaketin raportöörit tapasivat EU:n ministerineuvoston nykyisen puheenjohtajamaan eli Ranskan ympäristöministerin. Ministeri Borloo jutteli joviaaliin sävyyn kaikenlaista yleistä mukavaa. Siinä on poliitikko joka ei sano mistään mitään selkeää, ainakaan minä en erota selkeitä pointteja.

Guardian kertoo Lontoon Heathrown lentokentän uutta kiitorataa koskevasta kiistasta. Britanniassa ihan oikeasti väitellään siitä, onko vastuullista laajentaa lentokenttää, kun ilmastonmuutosta aiheuttavia päästöjä pitäisi ruveta rivakasti vähentämään. Tämänpäiväisen Guardianin mukaan ilmaston tutkija Kevin Andersson Manchesterin yliopiston Tyndall-keskuksesta sanoo illuusioksi sitä, että lentoliikennettä voitaisiin kasvattaa ja samaan aikaan pystyttäisiin rajoittamaan ilmastonmuutos alle kahden asteen. Anderssonin mukaan lentokenttien laajentaminen pitäisi panna jäihin, muuten Britannian asettamasta tavoitteesta vähentää päästöjään 80 % vuoteen 2050 ei tule mitään. Jos Britannian lentopäästöt kasvaisivat nykyistä 7 %:n vuosivauhtiaan, ne muodostaisivat kaksi kolmannesta maan kaikista päästöistä vuonna 2030.

Suomen WWF sanoo, että Suomen energia- ja ilmastostrategian valmistelussa on aliarvioitu uusiutuvan energian mahdollisuudet. Julkilausumassa on mukana kuusi uusiutuvan energian tuottajajärjestöä, muun muassa MTK, Puuenergia ry ja Suomen biokaasuyhdistys.

WWF arvostelee muun muassa sitä, että ilmastotoimeksi mainostettua kotitalousvähennyksen korotusta ei ole rajattu vain niihin remontteihin, joilla saadaan ilmastohyötyä, vaan tuen voi saada vaikka vaihtaisi vanhan öljylämmityskattilan uuteen öljykattilaan. Suomen Pellettienergiayhdistyksen puheenjohtaja Reine Piippo arvostelee tiedotteen mukaan sitä, että ”Itämerellä ohittavat jatkuvasti toisensa Suomeen öljyä tuovat tankkerit ja kotimaista pellettiä muualle rahtaavat laivat.”

YK:n ilmastosopimussihteeristön johtaja Yvo de Boer on ilmoittanut, että teollisuusmaat tulevat suurin piirtein täyttämään Kioton sopimuksen mukaiset päästövähennykset, eli sen että vuosien 2008-2012 keskimääräiset päästöt ovat noin 5 % alemmat kuin vuonna 1990. Mutta tämä johtuu suurelta osin Itä-Euroopan talouden romahtamisesta 1990-luvun alussa. Monissa näistä maista päästöt ovat kasvaneet vuoden 2000 jälkeen.