”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Älä osta hopeadödöä

Aamupäivällä olin Helsingissä American Chamber of Commercen järjestämässä lobbausaiheisessa seminaarissa. Paikalla olivat myös Sirpa Pietikäinen, Anneli Jäätteenmäki ja Lasse Lehtinen.

Iltapäivällä kävin Helsingin yliopiston kemian laitoksella puhumassa EU:n uudesta kemikaalilaista eli REACH:ista. On veikeää puhua ihmisille, jotka tietävät kemiasta paljon enemmän kuin minä. Minä taas tiedän enemmän siitä, millaisten vääntöjen tuloksena laki sai sen muodon kuin sai.

Ennen luentoa lounastin muutaman kemian laitoksen edustajan kanssa. Juttelimme muun muassa nanomateriaaleihin liittyvistä riskeistä. Yksi otti esille sen, että katujen varsilla mainostetaan deodoranttia, jossa on nanohopeaa. Minäkin sanoin ihmetteleväni tätä. He sanoivat, että nanohopeahiukkanen pystyy tunkeutumaan soluun, eikä siinä vielä kaikki. Hiukkanen pystyy tunkeutumaan myös solun tumaan ja tappamaan sen.

Minulla ei ennestäänkään ollut mitään halua ostaa nanohopealla ryyditettyä deodoranttia, mutta nyt vielä vähemmän. Estäähän se hienhajun, jos nanohiukkaset tunkeutuvat kainalossa hikeä syövien bakteerien tumaan ja tappavat ne. Mutta kuka estää niitä tekemästä samaa ihosoluille?