”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Blog Listing

Ajatuksia syntymäpäivänäni

Huomenna torstaina 3.6. tulee tasan 70 vuotta siitä, kun Yhdysvalloissa syntyi nainen, joka nykyisin tunnetaan nimellä Jill Biden.

Samana päivänä Suomessa syntyi, monen muun ohella, tyttövauva, joka viime vaalien jälkeen ällistyi huomatessaan olevansa eduskunnan vanhin nainen.

Näiden tyttövauvojen syntyessä Suomen presidentti oli Paasikivi ja pääministeri Kekkonen. Heinäkuun vaaleissa Väinö Tanner valittiin takaisin eduskuntaan, vaikka ulkomaankauppaministeri, vuorineuvos Åke Gartz oli vaatinut SDP:n puheenjohtaja Emil Skogia estämään sen. Eduskunnan puhemieheksi valittiin K.A. Fagerholm.

Alkuvuodesta oli otettu käyttöön YK:n päärakennus New Yorkissa ja Mannerheim oli kuollut.

Stalin johti Neuvostoliittoa. USAn presidenttinä oli Truman. Winston Churchill valittiin uudelleen Britannian pääministeriksi ja Juan Perón uudelleen Argentiinan presidentiksi. Kiinassa oli kaksi vuotta aikaisemmin perustettu Maon johtama kansantasavalta ja maaliskuussa 1951 sen ensimmäinen suurlähettiläs saapui Suomeen.

Korean niemimaalla sodittiin. Huhtikuussa Persiassa (Iranissa) valittiin pääministeriksi Mohammed Mossadeq, joka päätti kansallistaa maan öljynjalostamot, mikä johti siihen että Britannia ja CIA pari vuotta myöhemmin järjestivät hänen syrjäyttämisensä ja nostivat shaahin maan valtaistuimelle. Toukokuussa Tiibet alistui Kiinan miehitykseen.

Tammikuussa oli alettu toteuttaa Itä-Saksan ensimmäistä 5-vuotissuunnitelmaa. Huhtikuussa Hollanti, Italia, Ranska, Belgia, Luxemburg ja Länsi-Saksa solmivat Pariisissa sopimuksen Euroopan hiili- ja teräsyhteisön perustamisesta.

Elokuussa Ruotsissa lopetettiin kahvin säännöstely. Suomessa sokerin ja kahvin säännöstely tulisi jatkumaan vielä kolme vuotta. Lokakuussa Tanska aloitti televisiolähetykset ensimmäisenä pohjoismaana ja heinäkuussa USA:ssa lähetettiin ensimmäinen väritelevisiolähetys.

Suomessa oli enemmän hevosia kuin autoja, joskin vuosikymmenen mittaan autojen määrä nelinkertaistui. Autoissa tavallisia merkkejä olivat Moskvitsh, tuttavallisemmin Mosse sekä tsekkoslovakialainen Skoda ja itäsaksalainen Ifa. Taksien yleinen merkki oli Popeda ja vuosikymmenen loppupuolella Volga. Länsiautoja oli vaikea saada.

Lokakuussa otettiin käyttöön Suomen ensimmäiset liikennevalot Aleksanterinkadun ja Mikonkadun risteyksessä. Marraskuussa ilmestyi Suomen Aku Ankan ensimmäinen näytenumero. Joulukuussa Sibelius täytti 86 vuotta ja elokuva Rovaniemen markkinoilla sai ensi-iltansa.

1950-luvun alussa elinajanodote suomalaiselle poikavauvalle oli 63 vuotta ja tyttövauvalle 69 vuotta.

Suomi, johon liityin, oli aika erilainen kuin nyt. Silti en ole harkinnut eroa Suomesta.

(Tarkoitus oli julkaista tämä torstaina 3.6., mutta Hesari otti varaslähdön.)