”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Aika haipakkaa

Maanantaiaamupäivällä oli Helsingissä vihreiden vaalikampanjan julkistamistilaisuus. Ehdin kotiin jo iltapäivällä. Se olikin varmaan ainoa arki-iltapäivä ennen vaaleja, jonka saan olla kotona. Sain tehtyä veroilmoituksen. Se on vuoden hommista se, johon aina tarttuu vastentahtoisimmin.

Veroilmoituksen kanssa hikoillessani sain viestin, että Olkiluodossa on taas ongelmia, pääkiertoputkien hitsauksissa on vikoja. Täytyy sanoa, että minua alkaa jo hirvittää. Kun Areva ja sen alihankkijat tuottavat koko ajan kelvotonta laatua eikä TVO valvo kunnolla vaan jättää valvomisen STUK:ille, onko mitenkään mahdollista, että viranomaiset havaitsevat kaikki turvallisuuden kannalta keskeiset puutteet ajoissa?

Tänään tiistaina läksin aamukuuden junalla kohti Savonlinnaa, jossa oli ”Euroleidit lavalla” –vaalipaneeli, eli vaalipaneeli, jossa oli pelkkiä naisia. Keskustelu oli aika hyvä, yllätyin että juontajat pystyivät pitämään kahden tunnin mittaisen keskustelun kiinnostavana. Tosin olen tietenkin jäävi arvioimaan. Kuumimmat paikalliset kysymykset olivat norppa ja venäläisten maakaupat. Sirpa Pietikäinen taisi olla kanssani ainoa panelisti, joka oli sitä mieltä, että norppien lisääntymisalueille pitäisi säätää pakollinen verkkokalastuskielto niiksi kuukausiksi, joina kuutit herkimmin jäävät verkkoihin ja kuolevat niihin. Minun täytyy sanoa, että en kerta kaikkiaan ymmärrä ihmisiä, joiden mukaan uhanalaisten lajien kohtalon pitäisi olla vain ja ainoastaan niiden ihmisten käsissä, jotka sattuvat omistamaan maata (tai kalastusoikeuksia) noiden lajien esiintymisalueilla. Kysymys on koko ihmiskunnan ja itse asiassa koko biosfäärin yhteisestä perinnöstä. Luonnossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, kukaan ei pysty ennustamaan mitä heijastusvaikutuksia on jokin lajin häviämisellä. Esimerkiksi jokin aika sitten tullut uutinen lepakoiden harvinaistumisesta USA:ssa kertoi sen aiheuttavan vaikeuksia maanviljelijöille, koska lepakko syö kesäaikaan painonsa verran hyönteisiä vuorokaudessa. Kun nämä hyönteistenmetsästäjät vähenevät, maanviljelys kärsii.

Matkalla sain tietää, että on julkaistu votewatch-sivusto Europarlamentin äänestyksistä. Myös sen mukaan vihreät ovat olleet Europarlamentin yhtenäisin ryhmä tällä vaalikaudella. Samaahan sanoi brittiprofessori Hixin tutkimus.