”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Äärioikeistoryhmä hajosi

Aamulla olin ilmanlaatudirektiiviä koskevassa neuvottelussa. Asiasta yritetään hieroa kompromissia parlamentin ja ministerineuvoston kanssa ennen toisen käsittelyn täysistuntoäänestystä. Nämä neuvottelut ovat tosi ärsyttäviä. Tässä asiassa nimittäin ministerineuvosto on tiukemmalla linjalla kuin parlamentti. Kolmen suurimman ryhmän neuvottelijat tekevät jos jonkinlaisia joglöörintemppuja saadakseen direktiiviä vesitettyä. He muun muassa yrittävät tehdä vaikeammaksi paikallisia toimia ilman saasteiden vähentämiseksi silloin, kun saasteiden määrä on erityisen korkealla. Taustalla on autoteollisuus, joka ei halua sitä, että esimerkiksi kaupunkikeskustojen henkilöautoliikennettä rajoitetaan silloin kun sääolot pahentavat saastetilannetta.

Täysistunnossa ilmoitettiin ennen äänestyksiä virallisesti, että äärioikeistolainen ITS-ryhmä lakkaa olemasta. Ryhmän romanialaiset jäsenet ovat eronneet ja ryhmän jäsenten määrä putosi parlamenttiryhmältä vaadittavan kynnyksen alle. Ilmoitus poiki salissa aplodit. Ryhmä, jonka olemassaolo perustuu kansallisten ennakkoluulojen ja vihan lietsomiseen, kaatui juuri samaiseen ennakkoluulojen ja vihan lietsontaan.

Äänestysten listalla oli muun muassa Venäjä-päätöslauselma. Parlamentti lausui sanansa rekkajonoista Suomen ja Venäjän rajalla, ja kehottaa Venäjää tekemään EU:lle lupaamansa asiat jonojen vähentämiseksi. Parlamentti myös kehottaa Venäjää toimimaan WTO:n sääntöjen mukaisesti puun vientitulliasiassa. Kuka väitti, ettei Suomen huolista välitetä EU:ssa? Lisäksi parlamentti ilmaisi huolensa demokraattisten vapauksien rajoittamisesta parlamentin ja presidentin vaalien alla.

Alkuiltapäivästä käytiin keskustelu valmistelemastani ilmastopäätöslauselmasta.

Ilmastonsuojelun asema esityslistojen arvoluokituksessa on selkeästi noussut. Aikaisemmin europarlamentin täysistuntokeskustelut ilmastosta käytiin maanantai-iltaisin juuri ennen puoltayötä. Nyt ilmastokeskustelu sai ”prime time”-aikaa keskiviikkoiltapäivällä.

Päivän keskustelunaiheiden joukossa oli myös Itä-Atlantin ja Välimeren tonnikalakantojen suojelu. Vihreät arvostelivat suunnitelmaa liian lepsuksi, tonnikalakannan ”elvytyssuunnitelma” on pikemminkin tuhoamissuunnitelma, sanoi espanjalaisvihreä Raül Romeva. Kiintiöt ovat suunnilleen kaksinkertaiset verrattuna siihen mitä tieteelliset asiantuntijat suosittelevat.