”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Aamulehdessä Soini iskee itseensä

Aamulehden ”neljä iskua taloudesta” –sarjassa Soini ja Katainen pannaan kysymään toisiltaan ja vastaamaan.

Soini iskee tässä väittelyssä itseensä, ja kahteen kertaan. Hän aloittaa arvostelemalla kokoomusta halusta nostaa arvonlisäveroa, vaikka se rokottaa pienituloisia suhteellisesti eniten.

Mutta vastatessaan Kataiselle siitä, miten valtiontalouden vaje kurotaan umpeen, Soini kuitenkin ilmoittaa yhdeksi keinoksi ”arvonlisäveroon lisää korkeintaan prosentti”.

Kommentoidessaan Kataisen vastauksia Soini kääntää takkinsa vielä kerran ja haukkuu Kataisen valmiudesta korottaa arvonlisäveroa.

Soinin selkein talouskanta on se, että energiaverojen korotukset pitää perua. Seuraavassa kappaleessa hän vaatii panostuksia uuden kehittämiseen, eikä vanhojen rakenteiden tukemiseen.

Ai paljon energiaa kuluttavilla teollisuudenaloillako, kuten paperiteollisuudessa, se uusi syntyy?

Se nyt ei sinänsä yllätä, että Soini ”unohtaa” energiaverojen noston olevan se tapa, jolla rahoitettiin työnantajien kelamaksun poisto. Kelamaksu on suoraan työllistämiseen kohdistuva vero. Työllisyyden ja pienituloisten kannalta sen poisto oli hyvä päätös. Se hyödyttää kaikkia aloja, palveluyrityksiä, pienyrityksiä, kaikkia. Eniten se hyödyttää niitä, joiden on vaikea löytää työtä.

Mutta jos kelamaksun poistosta seuraavaa tulonmenetystä yhteiskunnalle ei jotenkin rahoiteta, pitäisikö sitten leikata sosiaaliturvaa? Kelahan maksaa perusetuuksia, nimenomaan niitä kaikkien pienituloisimmille maksettavia. Niitäkö pitäisi ennestään huonontaa?