”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Ydinvoimahankkeet kaatumassa yksi toisensa jälkeen

Suomen eduskunta on vuoden 2000 jälkeen myöntänyt kolme periaatelupaa uusille ydinvoimaloille. Ne ovat Olkiluoto kolmonen ja nelonen sekä Fennovoima. Yksi on kaatunut, toinen näyttää kaatuvan ja kolmaskin heikoissa kantimissa.
Olkiluoto nelonen kaatui virallisesti, kun silloinen ministeri Vapaavuori kieltäytyi esittämästä sen periaateluvalle jatkoaikaa. Fennovoiman kaatuminen ensi viikon tiistaina näyttää todennäköiseltä, eikä Olkiluoto kolmosenkaan valmistumisesta ole varmuutta.
Olkiluoto kolmosta on rakennettu kuin Iisakin kirkkoa. Sen valmistumisaikataulua on viivästetty vuodella joka vuosi rakentamisen alusta alkaen. Sitä rakentava ranskalaisen Arevan tappio viime vuonna ylitti firman pörssiarvon. Tappioita syntyy Olkiluodon lisäksi Ranskan Flamanvillessä jonne on rakenteilla samantyyppinen laitos.
http://yle.fi/uutiset/areva_vahvisti_jattitappiot/7844085
Teollisuuden voima Oy on jo vuosia käynyt miljardien arvoista riitaa Olkiluodon kustannusten noususta Arevan kanssa välimiesoikeudessa Haagissa. Tällä hetkellä ei ole varmuutta, valmistuuko Olkiluoto kolmonen koskaan. Muutama kuukausi sitten uutiset kertoivat Arevan pakkaavan kamppeitaan työmaalta.
Fennovoima on ollut epävarmoissa kantimissa sen jälkeen kun sen perustanut saksalainen E.On jätti firman. Tänään Fortum ilmoitti, että näillä näkymin se ei ole lähdössä Fennovoiman omistajaksi, koska niitä kauppoja venäläisistä vesivoimaloista, jotka Fortum on asettanut Fennovoima-omistuksensa ehdoksi, ei ole syntynyt. Kello tikittää Fennovoimalle, näyttää että sen kaatuminen on vain muutaman päivän kysymys.
Eduskunnan myöntämän periaateluvan mukaan firman on haettava varsinaista rakennuslupaa 30.6.2015 mennessä, eli ensi tiistaina. Silloin sen on täytettävä periaateluvassa luetellut ehdot, joihin kuuluu se, että firman omistuksesta vähintään 60 % pitää olla kotimaista tai ainakin EU/ETA-alueelta. Ilman Fortumia omistusehto tuskin täyttyy. Siihen viittaa myös Fennovoiman tämänpäiväinen ilmoitus, ettei se julkista omistustaan nyt vaan vasta kun rakennuslupahakemus jätetään.
Pyhäjokilaisten kannalta on todella kurjaa, että Fennovoima on kiirehtinyt pakkolunastamaan kaavaillun voimalaitosalueen maat ja mökit sekä avohakkaamaan metsän.
Vihreät ovat vastustaneet kaikkia näitä ydinvoimahankkeita sekä hallituksessa että eduskunnassa. Eduskunnan enemmistö on kuitenkin uskonut vakuutteluihin että lisäydinvoima on varmin ja edullisin tapa turvata Suomen sähkön saanti tulevaisuudessa. Maailma on kuitenkin muuttunut. Ydinvoiman taloudellinen kiinnostavuus on mennyttä. Britanniankin hallitus, joka haluaisin uusia ydinvoimaloita, joutui lupaamaan avokätisen takuuhinnan ydinvoimasähkölle. Tänään Itävallan hallitus ilmoitti viemänsä tämän ydinvoimatuen oikeuteen. https://euobserver.com/tickers/129254
Eiköhän jo ala olla selvää, että Vihreiden esittämä energiavaihtoehto eli keskittyminen uusiutuvan energian investointeihin on paitsi puhtaampi ja kotimaisempi, myös taloudellisesti paljon parempi.