Ydinaseet ja jätepuistot
Voima-lehden kolumni 27.5. 2005
Toisen maailmansodan päättymisen 50-vuotisjuhlien jälkeen International Herald Tribune kirjoitti, että presidentti Bushin Moskovan vierailu oli onnistunut julkisuusnäytelmä, mutta tärkeämpää olisi ollut vähentää Venäjän ydinaseiden uhkaa. Aseet ja niiden valvonta- ja ohjausjärjestelmät ovat vanhenemassa. Vahingossa laukaistavan ydinaseiskun vaara kasvaa.
Kylmän sodan päättymisen jälkeen ihmiskunta tuntui vapautuvan ydinsodan uhkan painajaisesta. Mutta nyt se on taas täällä. Uusia maita pyrkii jäseneksi atomipommivaltojen kultapossukerhoon.
Olisi hyvin tärkeää päästä eteenpäin ydinaseiden rajoittamisneuvotteluissa. Ikävä kyllä Bushin hallinto opettaa toiminnallaan diktatuureille, että paras tapa suojautua Yhdysvaltojen miehitykseltä on hankkia oma ydinpommi.
Ydinenergian puolestapuhujat ovat kauan kiistäneet ydinaseiden ja ydinenergian yhteyden. Mutta nyt Pohjois-Korea ilmoittaa avoimesti tuottavansa ydinvoimalaitoksissa plutoniumia ydinasetta varten. Toisaalta ydinvoimalaitosten uudeksi myyntiargumentiksi on keksitty, että niissä voitaisiin "hyötykäyttää" Venäjän ydinaseiden materiaali.
Kansainvälisessä ydinenergiajärjestössä IAEA:ssa on valmisteltu ehdotuspaketti ydinaseiden leviämisen suitsimiseksi. Sen yksi kohta on, että kuhunkin maanosaan valitaan 1-2 ydinjätehautaa. Jos tämä menee läpi, Euroopan katseet kohdistuvat Suomeen.
Kun Suomessa hyväksyttiin periaatepäätös käytetyn ydinpolttoaineen hautaamisesta Olkiluodon kallioon, vihreät varoittivat riskistä, että voimme joutua vastaanottamaan säteilevää jätettä muualtakin. Tätä ei haluttu kuunnella, koska ydinjätepäätös oli osa taktiikkaa, jolla viides ydinvoimala ujutettiin eduskunnan läpi.
Suomi ja suomalaiset europarlamentaarikot ovat vaatineet kirjattavaksi EU:n ydinturvadirektiiviin, että kullakin maalla on oikeus kieltää käytetyn ydinpolttoaineen tuonti muista maista. Komissio on vastustanut ja väittää tätä jopa EU:n perussopimusten vastaiseksi.
Jos Suomi häviää tämän pelin, Olkiluoto voi päästä koko Euroopan ydinjätepuistoksi. Muissa EU-maissa tärkein syy siihen, että uusia ydinvoimalaitoksia ei ole rakennettu, on se, että millään seudulla ihmiset eivät suostu vastaanottamaan ydinjätteitä kotikonnuilleen.