Washingtoniin
Turun Sanomat kertoo, että Turku voi ottaa led-katuvaloja koekäyttöön jo tänä vuonna. Todella hartaasti toivoisin, että led-valot alkaisivat nopeasti syrjäyttää suurpainenatriumlamppuja. Viimeksi mainittujen valon punertavankukertava väri on niin ankean ruma, se tekee vastasataneen lumen likaisen näköiseksi ja kesällä saa vihreät koivut näyttämään sairailta. Valkoisten led-lamppujen valon väri on paljon kauniimpi. Toivon hartaasti myös, että katuvalaistusta suunnittelevat insinöörit lopettavat kotien terrorisoimisen voimakkailla valonheittimillään, jotka paistavat asuntojen ikkunoista sisään. Jos katulamppujen valo suunnattaisiin vain kohti maanpintaa, missä valoa tarvitaan, nukkuisimme sikeämmin ja lisäksi öiden kaupunkimaisema olisi paljon kauniimpi ja rauhallisempi. Tällöin katuvalot auttaisivat paljon paremmin muiden yöliikkujien havaitsemista. Silmiä häikäisevät lamputhan eivät auta näkemistä, päinvastoin. Energian säästön kannalta tärkeintä olisi saada led-lamput koteihin, ne ovat vielä sähköpihimpiä kuin pienoisloistelamput.
Lähdin lentämään kohti Washingtonia, jossa on huomenna Worldwatch-instituutin johtokunnan kokous.
Lentokoneessa lukemani International Herald Tribune kertoo, että Maailman talousfoorumissa Davosissa Sveitsissä tänä vuonna pääteema on ilmastonmuutos. Muuan puhuja varoitti, että ”paras oppia tekemään rahaa ilmastonmuutoksella, muuten tulee syödyksi”. Hän totesi myös että investoijat, pankit ja vakuutusyhtiöt ovat alkaneet arvioida, mitkä alat ”kestävät tulevaisuuden”.
Guardianissa Jonathan Freedland kirjoittaa siitä, että mielipidetiedustelujen mukaan sekä israelilaiset että palestiinalaiset haluavat rauhaa ja suuri enemmistö molemmista hyväksyy kahden valtion perustamisen. Johtajat vain ovat pelkureita eivätkä uskalla toimia.
Washingtonissa ehdin Worldwatchin johtokunnan illalliselle. Keskustelimme USA:ssa menossa olevasta nopeasta ajattelun muutoksesta. Johtokunnan norjalainen puheenjohtaja Öystein Dahle kertoi esimerkin siitä, miten nopeasti asiat saattavat muuttua, kun tilanne on kypsynyt. Hän oli aikoinaan ollut CIA:n tiedotustilaisuudessa Berliinin tilanteesta. Se oli pidetty kuusi kuukautta ennen Berliinin muurin kaatumista. CIA:n näkemys oli, että ei ole havaittavissa mitään merkkejä siitä, että Berliinin kahtiajako olisi muuttumassa.
Worldwatchin johtaja Chris Flavin kertoi siitä, miten Kalifornian laki hiilidioksidin päästövähennyksistä oli syntynyt. Sen oli hyväksynyt demokraattienemmistöinen osavaltiokongressi. Yksikään republikaani ei ollut äänestänyt lain puolesta. Republikaanikuvernööri Schwarzenegger oli joutunut tosissaan miettimään sitä, vahvistaako hän lain. Ratkaiseva asia oli se, että joukko sijoittajakapialisteja Piilaaksosta kävi hänen puheillaan. He saivat kuvernöörin vakuuttumaan siitä, että Kalifornian taloudellinen tulevaisuus on paljon parempi jos osavaltio suuntautuu uuteen energiatekniikkaan verrattuna siihen, että jatkettaisiin fossiiliriippuvuuden ja energian törsäyksen linjalla.