”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Viisi vihreää edustajaa kysyi hallitukselta glyfosaatin myynnin rajoittamisesta

Viisi vihreää kansanedustajaa kysyi keskiviikkona 24.2.2016 hallitukselta rikkakasvin torjunta-aine glyfosaatin myynnin rajoittamisesta. Glyfosaatin myyntilupa on tulossa harkintaan EU:ssa. Todennäköisesti päätös myyntiluvasta tehdään keväällä 2016.

Satu Hassi, Hanna Halmeenpää, Outi Alanko-Kahiluoto, Krista Mikkonen ja Emma Kari kysyivät hallitukselta, miten se suhtautuu suhtautuu glyfosaatin käytön kieltämiseen EU:ssa, tulisiko glyfosaatin käyttöä ammattiviljelyssä rajoittaa tai tulisiko glyfosaatin myynti kotipuutarhureille kieltää, kuten esimerkiksi Hollannissa on tehty.

Monsanto-yhtiön kehittämä glyfosaatti on maailman yleisin rikkakasvien torjunta-aine, sen tunnetuin kauppanimi on Roundup. Suomessa sitä myytiin vuonna 2013 lähes 550 tonnia, sekä kotipuutarhureille että maanviljelijöille.

Jo pitkään on ollut käytettävissä tutkimustuloksia, joiden mukaan glyfosaatti voi aiheuttaa vakavia terveys- ja ympäristöhaittoja. Viime vuoden elokuussa Maailman terveysjärjestö WHO:n alainen Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC julkaisi raportin, jossa se esittää kattavan tieteellisen tutkimuksen pohjalta glyfosaatin luokittelemista todennäköisesti ihmiselle syöpävaaralliseksi.

Suomessa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT:n tutkimus osoitti, että yhdiste hajoaa maassa paljon oletettua hitaammin. Hidas puoliintumisaika on ongelma maaperän eliöille. Glyfosaattijäämät elintarvikkeissa voivat vaikuttaa myös ihmisen suolistossa eläviin mikrobeihin. 

Euroopan parlamentti on vastustanut 3.2.2016 glyfosaatinkestäviksi muunneltujen soijalajikkeiden hyväksymistä EU:ssa ruoka- ja rehukäyttöön, perusteena nimenomaan glyfosaatin syöpävaarallisuus.

Kysymys luettavissa kokonaisuudessaan: https://www.satuhassi.fi/2016/kirjallinen-kysymys-rikkakasvin-torjunta-aine-glyfosaatin-myynnin-rajoittaminen-suomessa/