”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Vihreitä tiikereitä

Ilmastonsuojelun uutiset ovat jo vuosia olleet kaksijakoisia. Uutiset itse ilmastonmuutoksen etenemisestä ovat viedä kaiken toivon, kun ilmastonsuojeluneuvottelut junnaavat etanaa hitaammin.

Mutta uutiset vihreän energiavallankumouksen etenemisestä herättävät toivoa. Niiden, jotka kuvittelevat, että Suomi olisi kaiken ympäristönsuojelun kärjessä, on hyvä tietää, että "vihreistä tiikereistä" aika moni kasvaa muualla kuin perinteisissä teollisuusmaissa.

Achim Steiner, UNEPin (YK:n ympäristöohjelman) pääjohtaja antoi Doha ilmastokokouksessa lukuja vihreästä vallankumouksesta.

Vuonna 2011 uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön osuus maailmassa oli kasvoanut 20,3 prosenttiin. Tuulivoimakapasiteetti on nelinkertaistunut vuodesta 2005. Vuonna 2011 aurinkosähköpaneeleita asennettiin 10-kertaisesti verrattuna vuoteen 2006.

200 miljoonaa perhettä sai lämpimän vetensä aurinkokeräimistä 2010, määrä nelinkertaistui vuodesta 2007. Rahassa vuoden 2011 investoinnit uusiutuvaan energiaan olivat 6,5-kertaistuneet verrattuna vuoteen 2004 ja ylittivät ensi kertaa investoinnit fossiilienergiaan. Viime vuonna uusiutuva energia työllisti maailmassa 5 miljoonaa ihmistä, noin kolminkertaisesti verrattuna vuoteen 2004. Tänä vuonna uusia vihreän energian työpaikkoja on syntynyt 1,5 miljoonaa.

Ilmastokonferenssin oheistapahtumissa ja sen jälkeen viikonloppuna pidetyssä Climate Parliament eli ilmastoparlamentti-verkoston kokouksessa kuulin lisää rohkaisevia tietoja eri maista.

Japanin hallitus on lanseerannut maan "uudelleensyntymisen strategian" vastauksena Fukushiman jälkeiseen kriisiin. Strategia pyrkii vastaamaan paitsi energian, myös koko talouden ja nopean ikääntymisen haasteisiin. Neljän tavoitekokonaisuuden listan kärjessä on vihreys.

Vihreän kasvun strategialla Japani pyrkii luomaan 1,4 miljoonaa työpaikkaa vuoteen 2020. Suunnitelma sisältää muun muassa nollaenergia-asuintalojen standardoinnin ja liikerakennusten nollaenergiaratkaisut sekä energiapihit kaupungit.

Japanissa on vahva autoteollisuus, joten ei ole ihme että vihreä strategia vauhdittaa sähköautojen markkinoita kehittämällä tehokkaampia akkuja sekä luomalla 2 miljoonaa tavallista ja 5000 nopeaa latauspistettä. Vanhusten avuksi on tarkoitus kehitellä sähköllä toimivia "ultrakompakteja" kulkuneuvoja, mitä sitten lienevätkään.

Parempia akkuja kehitellään paitsi autoja ja muita liikkumisvekottimia varten, myös aurinkosähkötalojen sähkövarastoiksi.

Energian tuotannon puolella Japanin vihreä strategia tavoittelee muun muassa meressä kelluvia tuulivoimaloita ja levistä valmistettua biopolttoainetta.

Investointeja vihreisiin energiamuotoihin Japani aikoo vauhdittaa bensa- ja hiiliverolla, jonka suuruus riippuu päästökehityksestä sekä syöttötarifiilla. Vuosien 2003 ja 2010 välillä uusilla energiamuodoilla tuotettu sähkö kasvoi 2,5-kertaiseksi.

Aurinkosähköpaneelien asentaminen katoille sai vauhtia vuonna 2009, kun sähköyhtiöt velvoitettiin ostamaan yksityisten kuluttajien tuottama ylijäämäsähkö. Japanin aurinkosähkökapasiteetti on maailman kolmanneksi suurin. Siitä 80% on asuintalojen katoilla. Myös isoja keskitettyjä aurinkovoimaloita on tekeillä.

Entä Japanin ydinvoima? Tapaamamme globaalin ympäristöpolitiikan varaministeri kertoi, että 55 ydinvoimalasta on nyt käynnissä vain kaksi. Ydinturvanormeja uusitaan. Sen jälkeen arvioidaan, mitkä voimalaitoksista täyttävät tiukennetut normit. Varaministerin mielestä Japaninkin tulisi aloittaa hiilidioksidin päästökauppa.

Taiwanin varaympäristöministeri kertoi ilmastoparlamentille, että maa on jo kääntänyt päästönsä laskuun. Taiwanista on myös tullut maailman johtava sähköä säästävien led-lamppujen tuottaja ja yksi johtavista aurinkosähköpaneelien valmistajista. Maan ilmasto-ohjelmaan kuuluu myös kaupunkien muuttaminen vähäpäästöisiksi.

Taiwan suosii aurinko- ja tuulisähkön lisäksi muun muassa älysähköverkkoa sekä sähköautoja ja -mopoja. Sähköautojen lataus on ajateltu toteuttaa vaihtamalla akku huoltoasemilla, jolloin asiakkaiden ei tarvitse odotella latautumista.

Taiwan suunnittelee lopettaa perinteiset fossiilienergian tukiaiset ja ottaa käyttöön energiaveron. Lisäksi maa luo järjestelmällisesti innovaatioita suosivia olosuhteita. Yliopistoissa on saman ongelman kimpussa useita tiimejä, jotka kilpailevat parhaiden ratkaisujen löytämisestä.

Tuulivoima tuo tuloja paikallisille ihmisille. Maanviljelijät, jotka vuokraavat maataan tuulivoimaloille, saavat hyvät vuokratulot.

Ilmastoparlamentin kokouksen pääkeskustelunaihe oli miten voidaan vauhdittaa uusiutuvan energian investointeja niissä kehitysmaissa, jotka kuuluvat ilmastonmuutoksen ensimmäisiin kärsijöihin mutta joilla toisaalta on iso uusiutuvan energian potentiaali.

Saksassa on aurinkosähkön tuotantokapasiteettia 25 000 megawattia, Pohjois-Afrikassa vain 50 MW, vaikka aurinko helottaa. Tämä on esimerkki siitä, miten ratkaisevia ovat poliittiset päätökset.

Vaikka Saksa on koko maailman edelläkävijä aurinkosähkössä, Intia on Kiinan ja Taiwanin ohella noussut isoksi paneelien valmistajaksi. Ilmastoparlamentissa puhuneen intialaisen kansanedustajan mukaan kiinalaiset paneelit ovat halvempia mutta intialaisten laatu on parempi. Intialaisten tehtaiden tuotantokapasiteetti on 1 800 megawattia, vuoden 2020 tavoite on jo 4-5000 MW.

Alun perin paneelien tuotanto tähtäsi lähinnä vientiin, mutta kotimaisten tukiohjelmien myötä myös kotimarkkinat ovat alkaneet vetää. 2011 Intiaan oli asennettu aurinkosähkökapasiteettia 500 MW, tämän vuoden lokakuussa jo yli 1000 MW. Tavoite vuodelle 2022 on 22 000 MW. Eniten aurinkosähköä on Gujaratin ja Rajasthanin osavaltioissa.

Aurinkopaneeleita voi panna monenlaisiin paikkoihin. Näimme kuvan megawatin tehoisesta aurinopaneelikokonaisuudesta, joka oli 1,5 kilometrin mittainen paneelikatto kastelukanavan yllä. Se vähentää myös veden haihtumista hukkaan. Paneeleita asennetaan muun muassa rautatieasemien katoille.

Verkkoon liitettävien aurinkopaneelien lisäksi Intia aikoo sähköistää kyliä aurinkosähköllä. Metsissä asuville heimoille jaetaan ilmaiseksi aurinkosähkölamppuja, ettei köyhien tarvitsisi kaataa puita.

Intialaisilla tuntuu olevan hyvin samankuuloiset puheet kuin kiinalaisilla: missasimme edellisen teollisen vallankumouksen, mutta vihreää teollista vallankumousta emme aio missata.

Myös viime vuoden ilmastoneuvottelujen isäntämaassa Etelä-Afrikassa suunnitelmat ovat kunnianhimoisia. Uusiutuvan energian tavoitetta vuodelle 2030 nostettiin äskettäin 30 prosentista 42 prosenttiin. Tarkoitus on panna stoppi uudelle fossiilienergialle vuonna 2020.

Etelä-Afrikan sähköistys on vielä kesken. Valtakunnan sähköverkkoa ei aiota ulottaa kaikkiin kyliin maaseudulla, vaan tehdään myös paikallisia verkkoja. Niissähän aurinko on mitä mainioin energianlähde.

Köyhä Bangladesh kuuluu ilmastonmuutoksen pahiten uhkaamiin maihin. Toisaalta juuri bangladeshilainen nobelisti Muhammad Yunus on köyhiä ihmisiä auttamaan kehitettyjen mikrolainojen uranuurtaja. Vasta puolella bangladeshilaisista on käytettävissään sähköä.

Bangladeshin kylien aurinkosähköistys on päässyt vauhtiin. Tavoitteena oli aurinkosähkö miljoonaan kotiin tänä vuonna, mutta viime maaliskuussa aurinkosähkö valaisi jo 1,4 miljoonaa kotia. Perheet saavat edullisia lainoja, joiden kuukausimaksu on suunnilleen sama summa kuin aikaisemmin on kulunut öljylamppujen valopetroliin. Kuukausittain keskimäärin 50 000 perhettä saa aurinkosähköt. Lainan maksuun menee keskimäärin 3 vuotta. Vuonna 2014 tavoitteena on aurinkosähkön ulottaminen 2,5 miljoonaan kotiin.

Suunnitelmiin kuuluvat myös kyläkohtaiset miniverkot, jotka toteutetaan kyläosuuskuntien kautta ja aurinkopaneelien syöttämät led-katuvalot. Aurinkosähköistys on Bangladeshissa luonut tuhansia työpaikkoja, siitä on tullut oma pienteollisuusalansa. Koko valtakunnan sähköstä on tarkoitus tuottaa uusiutuvilla 5 % vuonna 2015, ja 10% vuonna 2020.

Marokko on Euroopan ovella, Tangerista on vain 14 km Eurooppaan. Eipä ihme, että Marokon suunnitelmiin kuuluu hyödyntää aurinkoa paitsi oman maan tuontienergialaskun vähentämiseen, myös sähkön vientiin Eurooppaan. Maahan on suunnitteilla 5 keskitettyä aurinkovoimalaa, joiden yhteisteho on 2000 MW. Ne säästäisivät tuontienergiaa miljoonan öljytonnin edestä ja hiilidioksidipäästöjä 3,5 miljoonaa tonnia vuodessa.

Kaikkiaan Marokon tavoitteena on tuottaa 42% sähköstä uusiutuvilla vuonna 2020. Suunnitelmia esitellyt kansanedustaja kertoi, että arabikevät on tuonut muutoksen tuulia myös Marokkoon, se heijastuu myös energiasuunnitelmiin.

Mielenkiintoisin ilmastoparlamentissa kuultu puheenvuoro ei liittynyt tekniikkaan vaan uusiin keinoihin rahoittaa vihreän energian investointeja. Auringon ja tuulen ongelmahan on investoijan kannalta, että melkein koko hinta lankeaa maksettavaksi heti. Tämä on monille ongelma, vaikka itse energia onkin sitten ilmaista ja lisäksi saadaan paljon oheishyötyjä, kuten tuontienergialaskun aleneminen ja puhtaampi hengitysilma.

Sean Kidney kertoi Climate Bonds-aloitteesta, jonka ajatuksena on kanavoida isojen rahastojen, kuten eläkesäätiöiden varoja vauhdittamaan uusiutuvan energian investointeja.

Bond-markkinoiden koko on noin 100 biljoonaa (miljoonaa miljoonaa) dollaria. Vertailun vuoksi, osakemarkkinat ovat 55 biljoonaa. Yhdistämällä sopivalla tavalla valtioiden osatakauksia ja bondeja voitaisiin alentaa uusiutuvan energian investointien lainakorkoja, mikä tekisi investoinnit houkuttelevammiksi.

Myös isojen sijoittajien oma etu on saada ilmastonmuutos hillittyä, koska pahaksi äityneen ilmastonmuutoksen lasku maailmantaloudelle on valtaisa. Jo yhden suurkaupunkia runtelevan hirmumyrskyn lasku on miljardeja. Vielä isommat vahingot tulee, jos merenpinnan nousu alkaa tärvellä rannikoiden tuotantolaitoksia ja miljoonakaupunkeja eri puolilla maailmaa.

Joukko isoja rahastoja, joiden salkut ovat yhteensä luokkaa 10 biljoonaa, on muodostanut institutionaalisten sijoittajien ilmastoaloitteen. Ne hyväksyivät viime vuonna hallituksille suunnatun kannanoton siitä, että ilmastonmuutos pitää saada aisoihin ja ovat valmistelemassa myös rahoituspaketteja ilmastonmuutosta hillitseviin investointeihin.