”Tässä työssä auttaa, että on pienenä ihaillut Peppi Pitkätossua.”

Vihreän energian investoinnit nousivat kolmanneksella viime vuonna

Brysselissä on paitsi lämpimämpää, myös valoisampaa ja kirkkaampaa kuin Suomessa.

Poimintoja uutisvirrasta:
Investoinnit vihreään energiaan nousivat viime vuonna peräti kolmanneksella ja olivat 117 miljardia dollaria. Edellisvuonna ne olivat olleet 86,5 mrd dollaria.

USA:n vaaleissa ilmasto on aika hyvin esillä. Sain sähköpostissa tiivistelmän Barrack Obaman ilmasto-ohjelmasta. Siinä on muun muassa USA:n päästöjen vähentäminen 80 %:lla vuoteen 2050, tämän toteuttaminen päästökaupalla, jossa kaikki päästöoikeuden huutokaupattaisiin, huutokauppatulojen – arviolta 30-50 mrd dollaria vuodessa – käyttäminen ”vihreiden työpaikkojen” luomiseen, USA:n öljynkulutuksen vähentäminen 35 %:lla vuoteen 2030, hehkulamppujen myynnin kieltäminen vuodesta 2014 ja neljänneksen USA:n sähköstä tuottaminen uusiutuvalla energialla vuonna 2025. Hillary Clintonilla on myös aika vaikuttava ilmasto-ohjelma eli ilmaston suhteen kumpi tahansa demokraattien kärkinimistä olisi hyvä valinta.

Kalifornia on haastanut USA:n liittovaltion oikeuteen siksi, että USA:n ympäristönsuojeluvirasto EPA on evännyt Kalifornialta oikeuden osavaltiokohtaisella päätöksellä rajoittaa autojen päästöjä. Tämä on historian ensimmäinen kerta kun EPA on evännyt osavaltiolta oikeuden liittovaltiota tiukempaan ympäristönsuojeluun, sen jälkeen kun virasto vuonna 1967 perustettiin. 12 muuta osavaltiota tukee Kaliforniaa tässä mittelössä.

Ilmatieteilijät ennustavat, että tästä vuodesta tulee hiukkasen viileämpi kuin viime vuodesta. Tämä johtuu siitä, että ”La Nina” -sääilmiön ennustetaan tänä vuonna olevan erityisen voimakas ja sillä olisi viilentävä vaikutus. Vuodet 2000-2007 ovat olleet 0,21 astetta lämpimämmät kuin edellinen vuosikymmen ja kymmenvuotisjakso 1998-2007 on ollut lämpötilamittausten historian lämpimin. Pohjoisella pallonpuoliskolla viime vuosi on historian toiseksi lämpimin, mutta koko maapallolla se on ”vasta” seitsemänneksi lämpimin vuoden 1850 jälkeen. Monilla puolilla Eurooppaa viime talvi ja kevät olivat lämpimimmät koskaan mitatut.

Ikävä kyllä lämpimät syksyt lisäävät luonnon omia hiilidioksidipäästöjä, lämpiminä syksyinä Euroopan metsät vapauttavat hiilidioksidia ilmaan, koska metsämaassa oleva karike jatkaa hajoamistaan, ja se tuottaa hiilidioksidia enemmän kuin puiden yhteyttäminen sitoo. Nature-lehti julkaisi tätä käsittelevän artikkelin 3.1.08, kirjoittajat ovat suomalaisia. Havainto kertoo, että metsien ilmaston lämpenemistä hillitsevä vaikutus ei ole mitenkään yksiselitteinen. No, valopuoli asiassa on se, että lämpimämmät keväät pidentävät sitä aikaa vuodesta, jolloin metsät toimivat hiilidioksidin nettonieluina. Aikaisemmin tänä vuonna kuulin, että myös lämmin ja kuiva kesäsää voi tehdä metsistä hiilidioksidin nettolähteen.

EU:n komissio on julkistanut ”Lead”-aloitteen eli suunnitelman edistää kilpailukykyä ja innovaatioita nopeasti kasvavilla markkinoilla, kuten ympäristötekniikassa. Hyvä! Kuusi aluetta, joihin ohjelma keskittyy, ovat uusiutuva energia, kierrätys, biotuotteet, kestävä rakentaminen, tekstiilit ja terveys. Keinoina ovat muun muassa julkisten hankintojen vihertäminen, innovaatioystävällisemmät tuotestandardit, ja uusiutuvan energian pääsyn helpottaminen sähköverkkoon.

Sveitsiläinen tutkimus biopolttoaineista tutki 26 erilaista biopolttoainevaihtoehtoa ja totesi, että 21 niistä vähensi hiilidioksidipäästöjä vähintään 30 % verrattuna bensiiniin. Mutta melkein puolet eli 12 aiheutti kuitenkin kokonaisuutena ottaen isommat haitalliset ympäristövaikutukset kuin fossiiliöljy, mukaan lukien USA:n maissietanoli. Brasilian sokeriruokoetanoli ja soijadiesel sekä Malesian palmuöljydiesel. Parhaiten pärjänneet biopolttoaineet perustuivat jätteen käyttöön, esimerkiksi käytetystä ruokaöljystä tehty diesel, tai ruohosta tai puusta valmistettu etanoli. Järkeenkäyvää.

Lontoon pormestari Ken Livingstone on tänään lanseerannut ”hehkulamppuarmahduksen”. Tämän viikon perjantaista sunnuntaihin lontoolaiset voivat viedä B&Q-kauppaan hehkulampun ja saada tilalle energiansäästölampun. Hauska idea! On laskettu, että jos jokaisessa Lontoon kodissa hehkulamput vaihdettaisiin energiansäästölamppuihin, kaupungin vuotuiset hiilidioksidipäästöt pienenisivät puoli miljoonaa tonnia ja sähkölasku 139 miljoonaa puntaa.

EU:n komissio ehdottaa, että kaikissa valtion ja kuntien ajoneuvohankinnoissa olisi otettava huomioon ajoneuvon elinkaaren aikaiset päästöt ja polttoaineenkulutus. Päästöinä otettaisiin huomioon hiilidioksidin lisäksi typen oksidit ja pienhiukkaset. Hyvä!

Japanilaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla metsien puumäärää voidaan valvoa satelliitin ottamien tutkakuvien avulla. Tämä voisi mahdollistaa sen, että trooppisten metsien suojelu otettaisiin osaksi Kioto kakkosta. Kioto ykköseenhän asiaa ei otettu juuri siksi, että metsien suojelulupauksia on niin vaikea valvoa. Olisikin hyvin tärkeää saada trooppisten metsien suojelu osaksi seuraavaa ilmastosopimusta, niiden hävittämisen arvioidaan aiheuttavan peräti viidenneksen kaikista kasvihuonekaasupäästöistä.

Nettiuutiskanava ENDS Europe Daily on tänään vuotanut julkisuuteen EU:n komissiossa valmisteltavana olevat ehdotukset hiilidioksidin päästökaupasta vuodesta 2013 alkaen ja uusiutuvan energian tavoitteen jaosta jäsenmaiden kesken.

Komission vaikutusarvioiden mukaan alumiinin, sementin ja teräksen tuotanto olisivat ne alat, jotka kärsisivät eniten siitä, jos firmojen tulisi ostaa kaikki päästöoikeutensa mutta kilpailijamaissa ei olisi vastaavaa. Komissiossa taitetaankin ilmeisesti kiivaasti peistä siitä, tulisiko vuoden 2012 jälkeiseen päästökauppaan yhdistää hiilidioksiditulli, joka kannettaisiin sellaisten maiden tuonnilta, joissa hiilidioksidipäästöjä ei rajoiteta. Uusimmassa päästökauppaehdotuksessa tätä ei ole, viime syksynä julkisuuteen vuotaneessa aikaisemmassa luonnoksessa oli.

Uusiutuvaa energiaa koskevassa julkisuuteen vuotaneessa luonnoksessa ei kerrota komission ehdotusta jäsenmaakohtaisiksi uusiutuvan energian tavoitteiksi vuodelle 2020. Mutta siitä ilmenee, että komissio suunnittelee vähän päästökaupan tapaista systeemiä myös uusiutuvalle energialle, uusiutuvan energian tuotantosertifikaatteja voisi ostaa ja myydä maasta toiseen. Toisin sanoen maa tai firma, joka ei onnistu itse tuottamaan uusiutuvaa energiaa tavoitteensa mukaista määrää, voi ostaa tuotantosertifikaattia toisesta maasta.